REVIEWJamo

Luisteren

Max Delissen | 28 juli 2010 | Jamo

Het geluid van de S-426 laat zich het beste omschrijven als volmondig, warm, met een lichte nadruk op de lagere tonen, maar met voldoende detaillering en speelplezier. De kast trilt inderdaad voelbaar mee, maar dat leidt niet echt tot boemerige overmaat en een modderig geluid. Sterker nog, het laag is aanzienlijk beter onder controle dan je van een luidspreker in deze klasse zou verwachten...

Het inschroeven van een set op de redactie achtergebleven spikes zorgde voor een iets slankere weergave, en wat meer focus in het geluidsbeeld. Dat raad ik dus iedereen aan die een setje van deze luidsprekers overweegt. Als de spikes optioneel zijn is het een kleine maar nuttige investering, en als ze normaal gesproken wel gewoon meegeleverd worden is het zonde om ze in de doos te laten zitten.

De S-426 voelt zich het beste op zijn gemak met popmuziek en (niet al te zware) rock. Dan hoor je een modern geluid dat goed past bij hedendaagse muziekproducties. Wat dat betreft is dit inderdaad een uitstekende luidspreker voor jonge mensen die de eerste voorzichtige schreden op het bochtige pad der hifi willen gaan zetten.

Jazz en klassiek zijn muzieksoorten die de S-426 over het geheel genomen wat minder goed uit de verf laat komen. De fysieke beperkingen komen met deze genres wat beter aan het licht. Dat betekent echter niet dat de Jamo`s zich er voor moeten schamen. Maar bij (vooral akoestische) opnames waar meer wordt gevraagd ten aanzien van subtiele klankverschillen, microdetaillering en ruimtelijke afbeelding moet de S-426 (veel) duurdere soortgenoten toch voor zich dulden.


Conclusie

Onder de streep is de Jamo S-426 een uitstekende luidspreker om een leven vol muziek te beginnen. Ze koppelen een onopvallend maar keurig uiterlijk aan een weergave die je bij deze prijsklasse niet verwacht. Liefhebbers van akoestische muziek zullen misschien verder moeten kijken, maar ik schat in dat zij ook niet echt tot de doelgroep behoren.

Meestal zal de S-426 trouwens verkocht worden als onderdeel van de honderd euro duurdere HCS3 surroundset, waarbij de hoofdluidsprekers worden aangevuld met een centerspeaker en twee kleine surroundluidsprekers. Echte laagjagers kunnen voor nog eens tweehonderd euro meer een actieve Sub200 toevoegen aan wat dan de HCS5 set heet. Maar ook als stereopaar staat hij zijn mannetje. In mijn contact met importeur Havoned memoreerde ik mijn eigen muzikale `awakening` met een paartje Jamo Compact 70 luidsprekers.

Later heb ik echt veel betere luidsprekers gekocht, maar ik durf niet te beweren dat ik daarmee meer plezier had dan met mijn oude vertrouwde Jamo`s. En dat, zo voorspel ik, kunnen de S-426`s bij nieuwelingen van de huidige generatie ook veroorzaken. Ook om die reden dus zeer warm aanbevolen

De Jamo S-426 is leverbaar in Black Ash (zwart) en Wengé (donkerbruin) en kost 299,95 euro per paar.

MERK

EDITORS' CHOICE