REVIEWRega

Luisteren naar de Isis en Osiris


Max Delissen | 19 juni 2010 | Rega
Het risico van mijn vak is dat je er behoorlijk blasé van kan worden. Je hoort zoveel fraais. Het valt af en toe niet mee om ergens echt enthousiast over te worden. Niet bij deze Rega set overigens. Al op voorhand zijn mijn verwachtingen hooggespannen. Ik ken de muzikaliteit van het merk namelijk maar al te goed. Een setje met de goedkoopste Brio versterker en Apollo cd-speler van Rega kan mij al diep ontroeren. Wat kan deze topset die een multivoud kost daar nog aan toevoegen?

Nou, geloof me, dat is niet weinig. Al bij de eerste tonen die uit de Bowers & Wilkins 804D luidsprekers vloeiden drukt de muzikale emotie me met zachte doch besliste hand in mijn luisterstoel. Ik heb opeens helemaal geen behoefte meer om op te staan. Nee hoor, laat mij maar zitten en lekker lang luisteren...
 
Als de set een uurtje aan staat wordt het allemaal nog mooier, en krijgt de weergave nog meer kleur en diepte. Wat Rega echt heel goed kan is het overbrengen van de muzikale intentie van de artiest. Als een opname dat in zich heeft krijg je dat er met een Rega echt buitengewoon goed uit. Deze set doet dat, binnen de signatuur van het merk, in superlatieven. Je hoeft niet te spreken over hoog en laag, over stereobeeld. Vergeet die dingen, want ze doen er niet toe als je deze combinatie neerzet.


 
Conclusie
Een tijdje geleden ben ik thuis tot volle tevredenheid overgeschakeld op een streaming systeem. Gewoon uit praktische overwegingen. En ik was bijna bereid om iedereen die nu nog investeert in een cd-speler voor gek te verklaren. Bijna, want de ontmoeting met deze topklasse muziekmachines heeft me aan het wankelen gebracht. En ik ben tot de conclusie gekomen dat ik mijn mening nog even moet opschorten.
 
Er is niets mis met streaming audio, ik verwacht zelfs dat het in de nabije toekomst wel eens de norm zou kunnen worden. Net zoals de cd de norm werd toen hij de plaats innam van de lp. De platenspeler wist zich echter toch te handhaven, en bleef synoniem voor de betere geluidskwaliteit. Zo moet je deze generatie cd-spelers eigenlijk ook bekijken. Het muzikale niveau is na dertig jaar ontwikkeling hoger geworden dan de critici destijds voor mogelijk hielden. En de Isis is daar een perfect voorbeeld van.
 
Vooral muziekliefhebbers met een ruime collectie cd`s die nu op zoek zijn naar wat wel eens hun `laatste` cd-speler zou kunnen worden dienen de Isis in hun overwegingen mee te nemen. Maar dan wel samen met de Osiris dan natuurlijk. Individueel presteren deze apparaten erg hoog, maar de ware magie ontstaat als ze mogen samenwerken. Totale overgave eisen ze van je, en je geeft er snel en met een dikke glimlach aan toe.
MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »