REVIEWRega

Slaaptekort

Marco Mulders | 10 mei 2010 | Rega

De Rega doet echter meer. Veel meer. Behalve duidelijker klinken de instrumenten namelijk ook natuurlijker. Zo puur zelfs, dat ik me vaak in een studio waan. Als ik mijn ogen sluit, zie ik Neil Finn de toetsen aanslaan tijdens Try Whistling This. Sta ik naast Björk als ze het IJslandse slaapliedje Vökuró zingt. Hoe intiem kan een cd klinken?
 


Foto: Linda Korsten

Vooral dit live-geluid transformeert muziek tot wat het eigenlijk is: emotie. Het levert veel intense momenten op. Van de tranen bij Pärt tot kippenvel aan het einde van Radiohead’s How To Disappear Completely. U2’s Sweet Fire Of Love neemt zelfs bezit van mijn lichaam. Het nummer stond nog nooit op één van mijn favorietenlijstjes. Sterker nog, ik vond het zelfs tamelijk doorsnee binnen het oeuvre van de band. Toch stamp en klap ik al snel op het ritme mee. Ik kan niet anders, het lijkt wel een reflex. En ja hoor, even later begin ik ook luidkeels te zingen.

Disclaimer

Rega draagt uiteraard geen verantwoordelijkheid voor eventuele slaaptekorten. Als ik de eerste vrijdagavond besluit nog één nummer te draaien, volgen er zo’n dertig. Alsof je een helling afrent en niet meer kunt stoppen. Ook stelt Rega zich niet aansprakelijk voor het overschrijden van de geluidsnormen. De muziek klinkt prima op een normaal niveau, maar daagt wel uit om de volumeknop een flinke zwiep te geven. Dus luister ik rond 1.00 Britney’s Toxic met een brandende afstandbediening in mijn handen. En een kwartier later brengt Cake’s The Distance me weer in verleiding.
Zijn de buren niet een weekendje weg?


Foto: Linda Korsten

Vooruit, ik ervaar ook het nadeel van een high-end installatie. Na een paar dagen is mijn beoordelingsstandaard al veranderd. Ik hoor bijvoorbeeld meer nuanceverschillen in productie. Sommige albums stijgen daardoor op mijn ranglijst, maar ik zie ook één favoriet heel hard vallen. De Rega is genadeloos en levert geen equalizer mee om dit effect enigszins te compenseren: het geluid staat volgens de fabrikant immers perfect afgesteld.

En dan is er natuurlijk de gewenning. De Rega versterkt mijn ervaring alsof ik van slappe thee naar dubbele espresso overstap. Nog een jaar luisteren zou dit effect wellicht iets afzwakken naar het niveau van een krachtige koffie. Zover komt het voorlopig niet. Ik heb de apparatuur weer ingeleverd bij de redactie. Parting is such sweet sorrow.


De set in detail

De Elicit is een oude bekende in het programma van Rega. Al in 1990 zag het eerste model van deze versterker het levenslicht. De nieuwste versie is volledig in eigen huis ontworpen. Bij de ontwikkeling zijn geen compromissen gesloten. De volumeregeling werkt in 80 stappen van 1 dB en bestaat uit een microprocessor gestuurd netwerk van analoge weerstanden die binnen 0,2 dB gematcht zijn. Mede hierdoor is de geluidskwaliteit op elk volume hetzelfde en het geluidsbeeld zeer stabiel. Op kritische plaatsen in de signaalweg zijn audio-grade condensatoren ingezet. De koelribben zijn geïntegreerd in de zware aluminium behuizing.

De Saturn cd-speler is ondergebracht in dezelfde zware aluminium behuizing als de Elicit versterker. Het is een bovenlader, wat betekent dat er geen lade is, maar een scharnierend deksel. De cd wordt het behulp van drie verend in de spindel gemonteerde kogeltjes veilig vastgeklikt, waardoor het gebruik van een losse puck niet nodig is. Er is veel aandacht besteed aan het terugdringen van jitter, en de speciale voeding van  het analoge deel van de speler zorgt voor krachtige en strakke lage tonen.

De nieuwe RS5 luidspreker is de middelste (de RS3 is de kleinste, de RS7 de grootste) vloerstaander van het merk. De woofer in dit drieweg systeem is aan de zijkant gemonteerd, wat twee voordelen heeft: het front van de speler kon lekker smal worden gehouden, wat een mooie ruimtelijke weergave toelaat, en door de keuze voor de luisteraar om de woofers naar binnen dan wel naar buiten te richten kan in elke luistersituatie een optimale basweergave worden bereikt. De nieuwe tweeter maakt gebruik van een door Rega ontwikkelde technologie waardoor interne reflecties tot een minimum beperkt worden. Hierdoor komt vervorming bijna nooit voor.

 

MERK

EDITORS' CHOICE