De Squeezebox Radio ziet er lekker compact uit, voelt solide aan en heeft aan de achterkant een inkeping om ‘m op te pakken en snel even te verplaatsen. De afwerking is erg netjes gedaan. Midden zit een groot rubberen draaiwiel, die stapsgewijs werkt en ook is in te drukken voor selectiedoeleinden. Zo ook het volumewiel, kleiner, maar zelfde ‘feel’, erg prettig. Links en rechts van het grote draaiwiel, rubberen toesten voor de functies “home, alarm, more, rewind, pause, forward, back, play en powerâ€. Links en rechts van het display zitten 6 verchroomde presetknoppen. Voor speaker zit een netjes zwart afgewerkte grille die redelijk makkelijk is weg te halen, mocht het nodig zijn een speaker te vervangen. De afwerking is zoals bij alle Logitech producten (helaas) weer van zwart plastic met een glansende pianolak-look. Oftewel na een paar dagen alweer veel stof en vingervlekken te zien. Ik hoop dat ze bij Logitech ooit nog eens naar een mooie matzwart uiterlijk gaan.
In tegenstelling tot de Squeezebox Boom en Duet, heeft de Radio een kleuren LCD-display (2,4-inch, 240x302 pixels) met een sensor voor het omgevingslicht, zodat de helderheid zich aanpast. Aangezien de Radio zich ook als wekker gedraagt, geeft ie ‘s nachts niet teveel licht af door deze functie. Het display is net groot genoeg voor 5 regels menu of titels en artwork. Aansluitingen zijn beperkt tot een stereojack 3,5mm-hoofdtelefoon/lijnuitgang aan de rechterkant die werkt op de volumecontrol, aan de achterkant een stereojack 3,5mm-lijningang en een RJ-45 netwerkaansluiting.
Installatie
Om je PC/Mac of netwerkschijf als server te gebruiken is er speciale software nodig, de Squeezebox Server (voorheen SqueezeCenter). Eenmaal geïnstalleerd vind de Squeezebox Radio alle toegewezen mappen met audio en zijn deze direct af te spelen. Dit gaat allemaal redelijk snel. Ook het herkennen van mijn lokale wifi-netwerk ging vlot. Het invoeren via een draaiwiel neemt helaas veel tijd in beslag en als je een paar keer een wachtwoord van 20 tekens moet invoeren, zou je graag willen dat je al deze handelingen via je computer zou kunnen doen.
Foto: Logitech
Gelukkig zijn de meeste handelingen ook via een internetbrowser uit te voeren als je je aanmeldt op de speciale site van Logitech mysqueezebox.com. Eenmaal ingelogd kun je hier via een virtuele afstandsbediening je Squeezebox bedienen, het beheren van je favorieten en Apps (hier kom ik zo op terug), maar ook het toevoegen van radiostations met webadres behoort tot de mogelijkheden. Het blijkt wel van belang te zijn om op je computer als zowel je Squeezebox ingelogd te zijn. Ga je weer over op het afspelen van je eigen muziek via je netwerk, dan moet je in feite overschakelen naar een andere bibliotheek.
Allemaal nogal verwarrend en nadat ik de Squeezebox Classic 2 jaar geleden mocht testen en vorig jaar de Squeezebox Duet, lijk ik het nu bij de Squeezebox Radio eindelijk een beetje door te krijgen. Het wil dus niet zeggen dat het heel gemakkelijk is en de superkorte handleiding verwijst al snel naar mysqueezebox.com, waar je al naar gelang zelf een beetje moet uitvinden hoe alles werkt, wat redelijk lukt.