REVIEWTangent

Luisteren

Verschillende cd`s met verschillende stijlen passeren de revue. Steeds moet ik zeggen dat het geluid me goed bevalt. Het is zoals gezegd stevig, maar nooit te veel van het goede. De versterker heeft twee maal honderd watt aan boord, maar je hebt geen moment het idee dat je die zult moeten benutten, of dat de versterker in ademnood zal komen. Overigens heb ik dat gezien bovenstaande natuurlijk ook niet uit hoeven te proberen; het volume is al snel ruim voldoende. Ruimtelijkheid is goed en plaatsing van instrumenten in orde. Bij zeer ruimtelijk opgenomen stukken kan het geluid echt van náást de speakers komen. Doordat het geluid direct is heb je wel een goed gevoel bij de muziek betrokken of zelfs ín de muziek getrokken te worden. De versterker heeft geen voorkeur voor een bepaalde muziekstijl, zoals het hoort natuurlijk. Er is op hoge volumes misschien een heel klein beetje dichtloop te bespeuren in drukke passages. En de meest fijne nuances of een pikzwarte achtergrond zul je niet ervaren met de AMP-200, maar dat mag je voor deze prijs ook niet verwachten.

De tuner is ook beluisterd, en die scoort eveneens prima. Erg weinig ruis, de zenders worden netjes gelokaliseerd en vastgehouden. Het geluid is zeker niet dun maar volwassen en natuurlijk, voor zover de compressie van de uitzendingen dat toelaat uiteraard. Tangent heeft in de vorm van de DAB-200 overigens ook een versie met digitale tuner technologie, voor wil nog meer uit de radio ontvangst wil halen.
 
Ook de phono ingang is met veel plezier gebruikt, leuk dat die voorhanden is. Ik ben zelf sinds enkele maanden weer bezig met vinyl, tot groot genoegen mag ik best zeggen. Vinyl is sowieso aan een comeback bezig, en Tangent speelt hier dan ook goed op in! De weergave via deze ingang is ook gewoon goed, er is ruim voldoende gain en dynamiek. Het klankbeeld of de klankkleur (die er eigenlijk niet moet zijn natuurlijk) is overigens niet spectaculair, ik heb eerlijk gezegd het idee dat de phono trap van mijn surround receiver wat warmer klinkt. Of deze van de Tangent wat kil of dunner, net hoe je het bekijkt. Niettemin is het het gewoon een ruime voldoende. Nu wil het toeval dat ik net mijn eigen nieuwe phono versterker in huis had, dus die heb ik ter vergelijk ook even aangesloten. Ik moet er wel bij zeggen dat die duurder is dan deze hele geïntegreerde versterker... Tsja, natuurlijk is dan een duidelijk verschil hoorbaar in het voordeel van mijn eigen phono versterker, in dit geval een Lehmann Black Cube. Maar let op; niets ten nadele van de AMP200! Deze financieel natuurlijk vrij idiote upgrade laat namelijk duidelijk horen dat de Tangent zich niet hoeft te schamen wanneer een betere bron wordt aangesloten! Het geluid wordt nog breder en ruimtelijker, een veel muzikaler en transparante weergave gewoon. Hier blijkt dat de solide en doordachte opbouw van de versterker zijn vruchten afwerpt.

Of de set inderdaad beter presteert dan de componenten los in combinatie met andere heb ik niet  beoordeeld. Dit is ook niet een set voor diegenen die het uiterste willen. Die mensen die wél met verschillende merken een prestatie willen en/of kunnen maken die de som der delen overstijgt, die zijn toch op een andere manier aan het zoeken. Als geheel werkte het bij mij prima.

MERK

EDITORS' CHOICE