REVIEWSpendor

Luisteren

Kilian Bakker | 31 juli 2008 | Spendor

Gezien het recensiepaar kakelvers was moesten de S5e`s eerst een uitvoerig inspeelregime ondergaan. Overigens is de Spendor S5e zelfs in oningespeelde toestand één van de prettigst klinkende weergevers die hier de revue zijn gepasseerd. Dat beloofde wat en eenmaal ingespeeld kwamen deze slanke Britse vloerstaanders die belofte dan ook ruimschoots na. De S5e is een vrij compacte weergever maar de bescheiden afmetingen bleken geen beperking voor de ruimtelijke afbeelding. Alle muziek werd op een bijzonder uitgewogen wijze weergegeven. Beide pluspunten kwamen duidelijk naar voren met de Audio Quest LP Give It Up To Love van Mighty Sam McClain. De `Hi Hat` klanken waarmee het album begint werden met veel lucht en geheel vrij van de weergevers neergezet. Het ooit door Martin Colloms -en later door Linn- naar voren gebrachte `Pace & Rhythm` effect was bij deze compacte 2.5 weg Britten duidelijk aanwezig. Het feit dat Ivor Tiefenbrun`s Brainchild als hoofdbron fungeerde hielp hier natuurlijk wel bij maar ook met CD als bron bleef de goede ritmische en tonale samenhang in stand.



Dat werd meteen duidelijk met Julie Murphy`s album Black Mountains Revisited. As In A Market, een immer boeiend akoestisch muziekstuk met zang, gitaar en staande bas liet de uitstekende integratie van de drie units horen. Bij veel weergevers wil de hogetonen unit de eerste viool spelen terwijl de middentonen unit eigenlijk het hart van een weergever zou moeten zijn. Daarbij is een naadloze overgang naar de andere unit(s) cruciaal en dat is exact wat Spendor heeft bewerkstelligd met de S5e. De lagetonen weergave viel op door zijn ontspannen onopvallendheid. Diep ging het zeker, wat met de eerder genoemde Julie Murphy CD en Talk Talk`s Happyness Is Easy goed hoorbaar was. De 3D Linear Reflex poort deed zijn werk goed zodat er gedurende de luistersessies niet één keer een `port-flare` of een ophoping hoorbaar was.

Het ontrafelen van complexe werken is iets waar de Spendor S 5e zijn Polymeer handen niet voor omdraait. Daarnaast bleef de manier waarop de weergave volledig los kwam van de weergevers boeien. Dat laatste kwam goed uit de verf met de Analogue Productions LP The Weavers Reunion At Carnegie Hall. De schitterende opname van deze klassieke folk-formatie kan bij zeer goede weergevers een tijdsportaal naar dat concert worden terwijl minder goede weergevers de vrij directe opname van onder andere de tamboerijn en de stemmen wat confronterend of zelfs scherp kunnen presenteren. De S 5e`s lieten de ruime afmetingen en de mooie akoestiek van Carnegie Hall goed horen en zorgden ervoor dat de zangstemmen op plastische wijze naar voren kwamen en vrij waren van hardheid.



Het enige stuk muziek waar de Spendors wat minder presteerden was met Fionnghuala van The Bothy Band, een vurig Iers lied dat door de vijf leden van de band zeer expressief wordt gezongen. Hier werd de weergave van de stemmen wat nasaal. Het is echter mogelijk dat de interactie van de weergevers en de kamerakoestiek hier de oorzaak van was gezien een dergelijke afwijking zich bij geen enkele andere CD of LP voordeed. Ben Harper`s CD Fight For Your Mind (ter beschikking gesteld door Synfonique) haalde met de track Burn One Down alles uit de laagweergave van de S5e`s. Deze track start met `close-miked` opgenomen tom-toms die flink op hun falie krijgen. Niet alle weergevers kunnen die intro op geloofwaardige wijze weergeven maar de Spendors gaven geen krimp en lieten een zeer plastische en gearticuleerde weergave van de trommels horen waarbij niet alleen de trommelvellen goed uit de verf kwamen maar ook de resulterende bal van lucht.

Alhoewel de overeenkomsten tussen een 2.5-weg zuil met poort en een 2-weg mini met gesloten kast in theorie ver te zoeken zijn, blijkt dat in de praktijk anders uit te vallen. De S 5e heeft op meerdere punten een aantal positieve overeenkomsten met de BBC LS 3/5a waarbij de S5e bijna klinkt als een full-range LS 3/5a, zonder de bekende amplitude beperkingen. Uiteindelijk heeft een weergever als de S5e geen vergelijk met andere fameuze weergevers nodig want de uitgewogen weergave spreekt voor zichzelf.

MERK

EDITORS' CHOICE