De importeur van Velodyne pakte op mijn verzoek flink uit. Wetende dat ik maar weinig films kijk, daarentegen heel veel waarde hecht aan een goed muzieksysteem, leverden zij twee subwoofers die naast een home cinema toepassing uitermate geschikt zijn voor muziekweergave. Bij Velodyne kunt u namelijk op die criteria kiezen uit diverse ranges. Daarnaast kreeg ik de beschikking over een SMS-1, een parametrische equalizer van Velodyne die aan elke sub gehangen kan worden. Eigenlijk het digital drive gedeelte exclusief kast, woofer, servo en versterker. Velodyne heeft een zeer uitgebreide website waarop veel informatie staat. Ik zal mij daarom beperken tot de meest nuttige informatie van de systemen.
De kleinste sub die ik kreeg is een SPL-1000R. Deze sub wordt geleverd met een meetmicrofoon die samenwerkt met een ingebouwde 6-band equalizer. Hij meet automatisch de kamer en past de sub aan op de ruimte. Via de meegeleverde afstandsbediening is de sub te regelen. Zo zijn er keuzes te maken uit de ideale instelling voor actiefilms, pop, jazz, klassiek of spelletjes (games). De sub is leverbaar in zwart pianolak of kersen fineer. In de gesloten kast is een 10 inch woofer gemonteerd, door een 1000 Watt klasse D versterker aangedreven. Het -3 dB punt van de woofer ligt op 24 Hz. Dat is serieus laag, te danken aan de ingebouwde Digital Signal Processor en de krachtige versterker die de woofer onder elke omstandigheid in bedwang houden. De afmetingen zijn beperkt, 32 x 31 x 36 cm. Een plekje is er altijd voor te vinden.
Het was afzien om de tweede subwoofer, de DD-18, naar 3-hoog te sjouwen. Een vlaggenschip van Velodyne met de grote maat 58 x 54 x 49 cm en een gewicht van 54 kilo. Leverbaar in zwart pianolak, kersen of esdoorn fineer. In de eveneens gesloten kast zit een 18 inch woofer (45 cm) met een magneet die 11 kilo weegt. Er achter een 1250 Watt versterker die pieken tot 3 kilowatt kan leveren. Volledig onder controle van een servosturing. Wie een DD-18 in het echt kan bewonderen moet eens vragen of de verkoper (of gelukkige eigenaar) tegen de conus van de woofer tikt als de sub spanningloos is, daarna als hij aanstaat. Is de sub spanningsloos dan hoor je een doffe boem. Is het systeem actief en tik je opnieuw, dan hoor je alleen de tik zelf. De servo zorgt daarvoor. Naast het geweld in de kast vinden we het Digital Drive systeem. Een parametrische equalizer die pas compleet is met de meegeleverde meetmicrofoon en liefst wordt aangesloten op een beeldscherm.
Via de meting en op het gehoor kan de sub afgeregeld worden op de ruimte. Het aantal in te stellen variabelen is te groot voor een leek. Een dealer behoort de sub in te stellen bij u thuis en uitleg te geven. Om u een idee te geven van de instelmogelijkheden: 6/12/18/24/30/36 dB per octaaf filters, fase instelling per 15 graden, laagdoorlaat filter in/uitstelbaar per 1 Hertz van 15 tot 199 Hz. Instelbare Q-factor per filter, subsonisch filter, 80 Hz laag-af filter enzovoort. De DD-18 is volledig naar uw luisterruimte te tunen. Vervolgens met de afstandsbediening harder en zachter te zetten, een voorkeuze van genre te maken en naar stand-by te schakelen. Het systeem loopt tot 14 Hz door en heeft daar het -3 dB punt. Ik daag u uit een subwoofer, laat staan luidspreker, te vinden die dit soort specificaties evenaart. De aansluitmogelijkheden zijn talrijk. Via RCA of via XLR. De DD-18 kan zowel dienst doen in een hoogwaardig muzieksysteem als in een ultieme home cinema opstelling.
Het laatste snoepje dat ik kreeg is het SMS-1 Digital Drive systeem. In wezen de volledige computer uit de DD-18 (of DD-10, 12 of 15). Door de SMS-1 aan te sluiten tussen de versterker en een bestaande subwoofer heeft u de beschikking over de ongekende instelmogelijkheden. Instelling geschiedt via de meegeleverde meetmicrofoon en een willekeurig beeldscherm met uw eigen subwoofer. Van de SMS-1 mag u geen wonderen verwachten. In die zin, dat u de beperkingen van een subwoofer blijft houden. Mijn Focal sub kan niet zo heel laag en heeft “maar” een 250 Watt versterker. Ik kon het laag iets dieper trekken, maar liep al snel tegen de beperkingen aan. Toch doet een SMS-1 veel goed in een set. De weergave van lage tonen is perfect af te regelen op de luisterruimte. Staande golven zijn zo goed als te elimineren. Waar laag ontbreekt is dat toe te voegen. De laagweergave met een bestaande sub die geen Digital Drive heeft is zodoende naar een aanzienlijk hoger niveau te tillen (= egaler niveau).