REVIEWPanasonic

Kijken en luisteren

Rene Smit | 26 juni 2008 | Panasonic

Bij het uitpakken van de speler hebben mijn kinderen al gezien dat er twee films meegeleverd zijn (een actie van Panasonic), te weten Cars en Ratatouille. Ik kom er niet onderuit om één van beide films samen met de kids te bekijken. Er is gekozen voor Ratatouille, één van de meest recente animatiefilms van Disney. Ten opzichte van de eerder beoordeelde Sony Blu-Ray speler valt het direct op dat het opstarten van zowel de speler als de disc aanmerkelijk sneller gaat. Nog steeds duurt het langer dan met een `normale` dvd-speler, maar dat is inherent aan het medium. Wanneer er echter beeld op het scherm verschijnt, is deze kleine ergernis snel vergeten. Zelfs de menu’s van de Blu-Ray zien er al razendscherp en helder uit. Direct is er weer dat moeilijk te beschrijven gevoel wat er ook is bij het beluisteren van vinyl in plaats van cd. Het ziet er heel natuurlijk en rustig uit met een groter gevoel van diepte in het beeld. Naast het beeld is het geluid wederom van hoge kwaliteit. De verstaanbaarheid is uitstekend en een stuk helderder dan met een dvd. Door de hogere bitrate klinken ook de “oude” surroundformaten als Dolby Digital en DTS een stuk beter vanaf Blu-Ray disc.



Dat ik van Ratatouille het één en ander mocht verwachten qua beeldkwaliteit was mij al bekend. Ik word niet teleurgesteld…integendeel. Het beeld is nog mooier dan ik hoopte. De openingsscène, waarin de rattenkolonie rond schooiert over het boerenerf op zoek naar eten, is werkelijk superscherp. Haartjes van de vacht staan volkomen los van de grassprieten op de achtergrond. Wanneer de complete kolonie gedwongen wordt om in allerijl te vertrekken krioelen de ratten door elkaar, echter alles blijft los van elkaar te zien en wordt geen groot grijsachtig vlak. Later in film spelen sommige scènes zich af in de straten van Parijs. Slechts aan de auto’s, het zijn niet bestaande modellen, is te zien dat het om een animatiefilm gaat en niet om live action. De detaillering van de huizen is grandioos en volledig doortekend.

Cars is een titel die ik al kende van dvd en erg mooi vond. Echter Blu-ray gaat nog een stapje verder. Het beeld is levendig met kleuren die van het scherm afspatten. De openingsscène waarbij hoofdrolspeler Lightning McQueen uit de trailer van de vrachtwagen gereden wordt is adembenemend. De glans van de lak is werkelijk levensecht. Later in de film is een romantische rit door het weidse Amerikaanse landschap te zien. Niet alleen de details in het beeld, zoals opspattend water wanneer de auto’s in volle vaart door een plas heen rijden en rondvliegende bladeren zijn fraai. Het geluid is minstens zo mooi. Duidelijk is te horen dat Lightning McQueen voorzien is van een echt vette V8 motor en zijn vriendinnetje (Porsche 911) een 6 cilinder motor onder de kap heeft. Het geluid is zelfs zo duidelijk dat een Porsche kenner aan wie ik het fragment liet zien en horen wist aan te geven dat het om een watergekoelde in plaats van een luchtgekoelde versie ging.



Via Warner Home Video had ik de beschikking over een aantal feature films waaronder The Invasion en The Island. Eerstgenoemde is een remake van de cultfilm The Invasion Of The Body Snatchers en vertelt over buitenaardse wezens die zich nestelen in de lichamen van mensen. Ondanks het feit dat twee zwaargewichten, te weten Nicole Kidman en Daniel Graig, de hoofdrollen vertolken blijft het een matige film. Dat geldt niet voor het beeld wat er heel plastisch en haarscherp uitziet. Wanneer er op een bepaald moment in de film een zogenaamde transformatie in beeld gebracht wordt moet ik moeite doen om te blijven kijken. Het beeld is zo mooi en realistisch dat ik het idee heb dat de slijmdraden die voor de transformatie zorgen uit het plasmascherm druipen… Smerig maar toch ook wel weer heel cool. Opnieuw is het geluid uitstekend, iets dat zich manifesteert in een heldere spraak uit het centerkanaal en een heel realistisch geluid bij een wilde auto achtervolging. Nog een stapje verder gaat: The Island, de film bestaat bijna uit louter actie scènes. Ook hier weet de DMP-BD30 uitstekend raad mee. De detaillering is prefect evenals het surroundgeluid.

Muziekweergave is net als bij de eerder geteste Sony Blu-Ray speler van ondergeschikt belang. Weliswaar speelt deze Panasonic DMP-BD30 probleemloos uw Cd’s af, maar verwacht geen audiofiel wonder. In vergelijking met een dedicated Cd-speler uit dezelfde prijsklasse klinkt het allemaal wat matter en minder uitgesproken. Daar in tegen speelt een CD- of DVD-speler geen Blu-Ray discs.


EDITORS' CHOICE