REVIEWB&W

Gebruik van de HEMA platenspeler

Max Delissen | 24 januari 2008 | B&W

Na het uitpakken van de platenspeler moeten eerst het plateau en de stofkap worden geïnstalleerd. Het is even een beetje modderen met het vrij strakke rubberen snaartje, maar als dat eenmaal voor elkaar is kan de eerste plaat gedraaid worden. Zorg voor een goede horizontale opstelling. De waterpas hoeft er niet bij, maar ga uit van zo vlak mogelijk. De bediening is probleemloos, en de gebruiksaanwijzing kan in de doos blijven. En dan is het luisteren geblazen. En het moet gezegd: er komt muziek uit. Natuurlijk niet van het niveau dat je van een gerenommeerd platenspelermerk mag verwachten, maar het klinkt beslist niet als een koffergrammofoon. De aftasteigenschappen van het element zijn in orde. Angst voor beschadiging van het kwetsbare vinyl is niet nodig.

Wie koopt zo`n ding nu? Stel: u vindt op zolder een stapeltje oude platen. Een stuk of dertig... Jeugdsentiment in optima forma. Weggooien is zonde, uw kinderen halen hun neus op voor alles wat niet meteen op de iPod kan worden gezet, maar u denkt: "toch wel zin om ze weer eens te horen...". De aanschaf van een "echte" platenspeler staat qua prijs niet in verhouding tot de omvang van de collectie. Dan is dit een goede keuze. Ander voorbeeld; u wilt het kleine stapeltje langspeelplaten dat u nog heeft eigenlijk het liefst op de computer overzetten, maar de platenspeler die u ooit heeft gehad is decennia geleden al met het grof vuil meegegaan. Koop deze platenspeler, en het probleem is opgelost.

De kwaliteit van deze `wegwerpplatenspeler` is goed genoeg om de gemiddelde muziekliefhebber van dienst te zijn. High end is het beslist niet, zelfs over de titel HiFi valt te twijfelen. Maar het werkt, probleemloos en klankmatig alleszins acceptabel.

 

Belangrijkste kenmerken

Type:
Platenspeler

Soort:
Snaaraangedreven, volautomaat

Arm:
Vast, zonder instelmogelijkheden

Element:
Vast, zonder instelmogelijkheden

Snelheden:
33,33 en 45 toeren/minuut

Output:
Lijnniveau, ingebouwde phonovoorversterker 


Prijzen en beschikbaarheid

Deze platenspeler is niet het hele jaar te koop. Het is een seizoensartikel dat tegen de feestdagen in december bij de HEMA in de schappen verschijnt. Het is dus zaak om de foldertjes goed in de gaten te houden als u naar aanleiding van deze productbespreking besluit dat u er toch wel een wilt. Of gewoon even vragen als u er in de loop van november binnenloopt voor een halve warme rookworst. De prijs was eind 2007 slechts 59 euro. Wat hij komend jaar zal kosten is nog niet bekend, maar veel meer zal het niet zijn.


MERK

EDITORS' CHOICE