REVIEWRestek

Ervaringen

De eerste ervaring met de Restek versterkers heb ik opgedaan met de tuner die in de praktijk erg prettig zijn werk doet. DAB begint steeds meer te bevallen al is de zender keuze beperkt. Radio 2 en Radio 4 laten je legaal genieten van gratis muziek uit een enorme bibliotheek. De display is beperkt en als je wilt zien hoe sterk het signaal is of welk nummer speelt, dan moet je uit de stoel en via de menu’s naar de informatie. Het recenseren begint aan een set Ruark Sabre III monitors. Een fraaie Engelse luidspreker die uitermate goed presteert. Het complete verhaal daarover staat elders op de site, toch wil ik u een enkel citaat niet onthouden.

Restek Mini Serie

Ik schreef in de betreffende conclusie: “De weergave is eerlijk en strak. Zonder kleuring, zonder kleurloosheid, de presentatie van de muziek is de voorgrond waartegen de Sabre zichzelf wegcijfert. Ruimte gevend, accuraat en ritmisch. Kritiek is nauwelijks aan de orde. Nergens heeft Ruark getracht met kunstgrepen de monitor groter te laten lijken dan hij is. Waar de fysieke beperking de grenzen bepaalt laat Ruark dat zo. Met als gevolg dat men een luidspreker heeft weten te creëren die speels presteert en lang luisteren mogelijk maakt.” Gegeven het feit dat de Restek versterkers voor de aansturing zorgden mag u het bovenstaande uiteraard ook voor een behoorlijk deel op conto van Restek schrijven. Op het moment dat ik klaar ben met Ruark grijp ik naar een paar Dali Ikon 2 luidsprekers die heel fijn spelen in mijn luisterruimte en die ik goed ken ik diverse opstellingen.



Ze heeft lang in de kast gelegen en nu klinkt ze weer verfrissend. Diana Krall met haar CD “Look of love”. Op “When I look back in your eyes” staat haar stem vooraan. Een gitaar erachter en pas daarachter in een boog van links naar rechts een orkest. Veel stemnuances weet de Restek door te laten. De piano speelt dicht bij de grond, te laag wat jammer is, Diana’s stem staat een heel stuk hoger. Zo’n beetje ter hoogte van de tweeters. Het piano spel is losjes, gemakkelijk en puntig. Lekker een beetje bijterig is Diana met af en toe een stevige “S” klank. Dat hoort erbij, net als de echo op haar stem die niet gemaskeerd is. Zodra Eliane Elias in de speler schuift smeken de Dali’s om ondersteuning in het laag. De Ikon 2 is geen luidspreker die diep gaat en dat maakt de CD van Eliane te kaal en te eenvoudig. Zet ik de sub aan dan gaat er een wereld open. Alsof je door een lens kijkt die van onscherp naar de juiste focussering is gezet. Nu laat de Restek ook meer de ware aard zien en bloeit volledig op.

Restek Mini Serie

De presentatie is groot en volledig. Vullend tussen de muren, voor-achter en niet onbelangrijk veel hoger geplaatst. Het geheel is aangevuld met een fundament wat ervoor zorgt dat Eliana sexy en spannend overkomt. Ze glanst in haar rol van zangeres als olie op een warme huid onder de zon. Dat de ritmische prestatie van het geheel enigszins achterblijft ten opzichte van b.v. mijn Van Medevoort versterker is een klein detail. Met de Ruark draaide ik Hugh Masekela, met de Dali opnieuw. Verstaanbaarheid in dit geval uitstekend. Een beetje tam, ik kreeg met Ruark een meer explosief gedrag. Het mag ook wat droger klinken en ik mis coherentie tussen muzikanten en stemmen. Daar staat tegenover een natuurlijke klank, behoorlijk veel detail, puntgaaf slagwerk en een trompet die soleert. Dat alles in een diep stereobeeld dat goed laat horen waar iedereen een positie heeft ingenomen. Een goede indruk van akoestiek neem ik waar met het “Misa Criolla” gezongen door José Carreras. Vooral op de tweede track van de CD. Het is een prikkelende weergave die recht doet aan de geweldige stem van deze zanger. Het is best lastig voor een zo eenvoudige luidspreker om zo knap te presteren. Ik weet zeker dat de vier Restek mono eindversterker hier behoorlijk de speaker in de grip houden en opstuwen. Wat bewijst dat een in basis goede luidspreker kan presteren als je maar een dijk van een versterker aansluit. Drie gitaren die alle drie makkelijk te onderscheiden zijn. Paco de Lucia, Al DiMeola en John Mclaughlin zorgen voor een fraai samenspel waarin elk van de grootmeesters zijn eigen identiteit bewaart. Absoluut geen brei, boeiend in spel en klank, het benadrukt de goede eigenschappen in het Restek karakter.

Restek Mini Serie

Als ik met klassieke muziek ga beginnen verhuis ik de Restek set naar de woonkamer en werk met een Lua CD-speler en Focal luidsprekers. Aan de luidsprekers hebben de monoblokken een forse kluif. Dit keer geen optie tot bi-amp, de Electra 927 Be heeft een enkelvoudige luidspreker aansluiting. Het is ook voor het eerst dat ik de MiniAmp warm voel worden, kennelijk vreten de luidsprekers stroom. Van Mozart speelt een klarinet concert. Ik zit ver van het podium en zie een vrij klein beeld voor mij. De muziek speelt prettig en levendig. De klarinet draagt uiteraard de hoofdrol. Losjes en evenwichtig. Geen moment luister ik naar de luidspreker, de muziek staat in de kamer. Helaas niet krachtig en vol overtuiging, eerder fijn maar klein. Dat blijft ook zo met een andere CD waarop onder meer werken staan van Vivaldi, wederom Mozart en Beethoven. Bij vlagen bloeit de set op, veelal ontbreekt de power om boven zichzelf uit te stijgen. Is de muziek levendig dan gaat de Restek daarin mee. Zonder eigen magie in het geluid te brengen. Kennelijk is Focal met Restek niet de ideale combinatie. Immers met een set Ruark speakers speelde met dezelfde versterker heerlijk terwijl ik nu luister naar een set die het geluid naar buiten probeert te duwen. Lang niet slecht, op een eerlijke wijze, jammer genoeg niet zo briljant als mogelijk is.


Eindresultaat

De Mini serie van Restek heeft mij op een prettige manier laten genieten van muziek. Aan de positieve kant treffen we de modulaire opbouw, de probleemloze en stille werking, de mogelijkheid de set door te blijven bouwen met verschillende modules en de prestaties aan sommige luidsprekers. Minpunten vind ik uiteindelijk de bediening met een enkele knop, de universele afstandbediening en de beperking om mijn Focal`s aan te sturen die toegegeven lastig zijn in de lagere regionen en onder de drie Ohm zakken. De enkele knop is een kwestie van smaak en gewenning. De afstandbediening neemt voor de meeste mensen de belangrijke taken over.

Restek Mini Serie

Het geluid dat een Restek Mini serie weet voort te brengen is uitstekend als u de juiste luidspreker selecteert. De optie om met een veelvoud aan monoblokken elke unit met een eigen versterker aan te sturen speelt daarin een extra rol. Persoonlijk zou ik de Restek combineren met een paar mooie monitors die een prettige belasting vormen, een actieve subwoofer en wie weet nog meer modules zoals de CD-speler. Natuurlijk hoort de tuner ook daarbij en vormt een eenheid. De degelijkheid straalt af van dit merk en een blik in het inwendige belooft een jarenlange probleemloze werking.


Prijzen:
MiniPre display: rood 550 euro display blauw of groen 610 euro
MiniTun display: rood 650 euro display blauw of groen 710 euro
MiniAmp LED: rood 550 euro LED blauw of groen 550 euro per stuk
Totaalprijs spelende bi-amp set inclusief tuner: 3400 euro


Importeur:
Tophifi
Web: www.tophifi.nl
Email: jankees@tophifi.nl
Telefoon: 06-33892644


Gebruikte Hardware: 

Digitaal:

  • Marantz CD63SE CD speler met Trichord Clock 2 modificatie
  • Musical Fidelity X-DAC V3 d/a converter met zwaardere voeding
  • Lua Cantilena SEL CD speler

Radio:

  • Restek MiniTun DAB/FM tuner

Versterking:

  • Restek MiniPre voorversterker
  • Restek MiniAmp in biamp mode met vier mono eindversterkers

Luidsprekers:

  • Dali Ikon 2
  • Ruark Sabre III
  • Focal-JMlab Electra 927 Be

Subwoofer:

  • Dynaudio Sub 250 actieve subwoofer

Stroomvoorziening:

  • Netsnoeren: Supra LoRad (DIY), Restek meegeleverde snoeren
  • Netspanning: Supra MD-06 EU Mk II verdeelblok

Kabels en accessoires:

  • Interlinks analoog: Crystal Cable Connect, Connect Piccolo en Connect Ultra, Chord Company Chameleon Silver Plus
  • Interlinks digital: Canare Digiflex II Gold
  • Interlink subwoofer: Audioquest ICA-1 met WBT Nextgen
  • LS-kabels: Supra 2 x 4 mm2 Classic, Crystal Cable Speak Reference
  • Meubels: Ikea Oppli, Spectral Straight TV915
  • LS-stands: Alphason Aragon AG60-s
  • Overig: Acoustic Analysing TVA dempers, Millennium CD-mat

EDITORS' CHOICE