REVIEW47 Labs

Luisteren

Maar dan is het toch eindelijk tijd om eens serieus te gaan luisteren. De eerste indruk is… teleurstellend. Het klinkt dun. Zouden we dan toch iets verkeerd hebben gedaan? Ja dus. Even met de afstandbediening door het menu bladerend, valt alles opeens op zijn plek. We schakelen om naar de direct mode en alles valt op zijn plek. Er ontbrak een compleet geluidsgebied. Foutje.

Als dat eenmaal is opgelost, zitten we vervolgens met stijgende verbazing te luisteren. Wat als een speels idee begon, ontwikkelt zich razendsnel tot een serieus verhaal. Het klinkt, tja, eigenlijk klinkt het gewoon verbluffend aardig. Een tikje overrompeld, gaan de Orchids ter vergelijking terug in de achterkant van de normale CD-speler. Een toch redelijk verdienstelijk te noemen combinatie van een Rotel CD-transport en een MSB Linkdac. De eerste conclusie is meteen een verrassende: het is een echte wedstrijd!Ondanks het feit dat de radio zonder af te veel ceremonieel simpelweg op de rugleuning van de driezitsbank ligt. Je vraagt je af hoeveel er nog te halen valt, wanneer je het geheel netjes in een afgeschermde behuizing bouwt.
Verschillen in geluid zijn er natuurlijk. De Rotel klinkt iets meer relaxed en lijkt een wat breder ‘geluidsbeeld’ neer te zetten. De Clarion doet levendiger en gedetailleerde aan en lijkt er nog een haartje beter in te slagen om de muzikanten te ‘plaatsen’. Vooral in de diepte. Een wat ander karakter kortom. Als liefhebber van ‘analoog’ – langspeelplaten en buizen – geven we de bestaande installatie een neuslengte voorsprong. Maar dat is in feite vooral een kwestie van smaak. We zouden ons goed kunnen voorstellen in het vervolg met de HX-D2 als speler te leven.


Upsampling

Daarbij blijft de upsampling op 96 kHz ingeschakeld, omdat het gewoon iets verfijnder klinkt. Ook de live muziek van de Venice CD komt puik tot zijn recht en dat is veelzeggend. In theorie bieden de equalizer en andere correctietechnieken in de Clarion de mogelijkheid om het geluid op de eigenschappen van de luisterruimte af te stemmen. Inclusief tijdcorrectie per afzonderlijk kanaal. In de zogenaamde ‘direct’ mode ademt het geluid echter meer leven. Afblijven dus.

Alles bij elkaar opgeteld, levert de test intrigerende ervaringen en verrassende mogelijkheden op. Een prijskaartje van zo’n 1.500 euro is voor een autoradio zonder versterkers bepaald geen peulenschil. Er zijn duurdere, maar noem het de Mercedes E-klasse van de autoradio’s. Hij doet in de auto dan ook prachtige dingen. Maar wie onorthodox durft te zijn (want réken maar dat je er in de woonkamer de aandacht mee trekt), mag de HX-D2 zeker ook serieus overwegen voor de luisterruimte thuis. Het staat als een paal boven water dat zijn kwaliteiten dan ver boven modaal zijn. Als geluidsbron zelfs zo goed dat hij niet in een highend installatie misstaat.
Bij onze testprimeur van de HX-D2 signaleren we dus eigenlijk twéé primeurs: het topmodel van Clarion is de eerste autoradio die we met een gerust hart zowel in Hifi.nl als Carfi.nl kunnen bekijken.
Gek geworden? Het is maar hoe je het bekijkt, in een wereld waar soms zelfs luidsprekerkabels op pootjes door de luisterruimte lopen. Laten we het maar op prettig gestoord houden. Door de audiofiele bril bekeken, is de HX-D2 in elk geval het koopje van de week.

Je spreekt immers over een pakket met een hoogwaardige CD-speler, een uitstekende radio, 24-bit D/A converter met upsampling, een voorversterker met geavanceerde instelmogelijkheden, equalizer, alle mogelijke aansluitingen (inclusief iPod voorbereiding), hoogwaardige kabels (verzilverd extreem puur koper), vergulde aansluitpunten en zelfs een afstandsbediening. Dat alles in een technische kwaliteit die is voorbereid op een leven van extreme temperaturen en schokken, zoals je in een auto nu eenmaal moet verwachten.En je hoeft eigenlijk alleen nog maar een kastje te laten maken – vier plankjes – om er een front end voor je woonkamer van te maken. Tip: een passende voeding vind je bijvoorbeeld bij een winkel voor zendamateurs. Ook die apparatuur werkt immers nog wel eens op 12 volt. Gewoon in je auto bouwen, mag natuurlijk ook. Voor de zakelijke rijders levert dat nog een fiscale aftrekpost op ook.
De Clarion HX-D2 wordt voor 1.499 euro geleverd en is vanwege zijn exclusieve karakter in relatief kleine aantallen beschikbaar. Levering via geselecteerde autohifi- en automaterialenspecialisten en soms ook grote elektronicawarenhuizen.


EDITORS' CHOICE