REVIEWRega

Haptiek

Guido de Kanter | 22 december 2005 | Rega

De Apollo behoudt Rega’s principe van de ‘bovenlader’: geen laatje maar een deksel. Verdwenen is de magnetische puck, die vervangen is door een driepuntsbevestiging op de as. Als u wel eens een schijfje in een discman hebt gestoken, weet u wat ik bedoel. Rega claimt dat deze vorm van fixeren een stabielere loop oplevert van een schijf die vlakker ligt. Dat zal best. Voor de gebruiker is leuk dat het plaatsen van een Cd althans een heel klein beetje lijkt op het opleggen van een langspeelplaat, gevolgd door het opleggen van het deksel, dat een elegante weg aflegt. Fraai.


Klank

Een vast onderdeel van mijn luisterprogramma is Nirvana’s Nevermind, waar Smells Like Teen Spirit in mijn ervaring betrouwbaar de audiofiele bokken van de schapen scheidt. Testkandidaten tonen hier al gauw neigingen tot vervorming, gebrek aan overzicht, worden scherp of vergeten dat ze muziek moeten maken, liefst met enig dynamisch vertoon. De Apollo doorstond de proef op meesterlijke wijze. Genoemde gebreken waren omgekeerd aanwezig. De weergave was dermate vrij van vervorming en moeite, dat ik de versterker verder opendraaide dan mijn speakers leuk vonden (terwijl ik meestal de neiging heb om de muziek weg te draaien). Gelukkig kunnen mijn B&W’tjes wat hebben en reageren ze vooreerst met wat hoorbare vervorming in het laag.

Echt nodig is het met de Apollo niet om op vol vermogen te blazen. Al bij geringe volumes ontvouwt hij zijn volle potentieel. Maar de Rega doet niet wat veel andere spelers wel doen: bij hoge geluidsniveaus de oren aan flarden scheuren met scherpte, vervorming en dergelijke ellende.

Andere legenden uit Seattle, de mannen van Pearl Jam, doen het op hun laatste album Riot Act iets rustiger aan, ook al is ook dit niet echt een plaat voor stille genieters. Op de Apollo komen drums met heerlijke drive, ronken de gitaren lustig en legt, iets op de achtergrond maar zeer gedifferentieerd, een Hammondorgel een sfeervol tapijtje neer voor de overige heren musici. Ook hier weer krijg ik de neiging om flinke aanpassingen naar boven te doen wat betreft het volume.

Een beschaafd genoegen als Schuberts Strijkquintet in C (D956) brengt de Apollo met even veel verve. Met zijn rijke detaillering, precieze plaatsing, overtuigende dynamiek en een fraai palet aan klankkleuren is de Rega zeker niet alleen een tip voor punk- en metalfans.

Een volkomen platgetrapt cliché bij Cd-spelers is dat dat-en-dat nieuwe exemplaar “analoog” zou klinken. Meestal betreft het dan mat en saai klinkende spelers die een godsvermogen kosten en alleen de meest fijnbesnaarde hifiliefhebbers aan hun gerief helpen: “Hij timet zo goed!” Over de Apollo zou ik willen zeggen dat hij niet digitaal klinkt. Ik hoor geen rauwheden, geen oppervlakkig en weinig doortekend geluidsbeeld, geen kunstmatigheden. Bekkens klinken lang door, stemmen komen enorm echt en rijk aan uitdrukkingskracht, en het laag is diep en vol, en tegelijk gecontroleerd. De Apollo weet zeer veel bas te ontlokken aan mijn bescheiden B&W 303’s.

Echt, kleurrijk, pakkend, gedetailleerd. Waar nodig delicaat, waar nodig de moker. Ik heb de Apollo geen uitgleiders horen begaan, zij het tonaal of ruimtelijk. De Apogee Mini-DAC (€1115), nog steeds op grote hoogte in mijn lijst van hooggeachte componenten, zou het weleens bijzonder moeilijk kunnen krijgen in een directe vergelijking. En wat betreft Cd-spelers gaat de concurrentie tot een eurootje of 2000 een spijkerharde dobber hebben aan Rega’s nieuwe basismodel.


Conclusie

Het komt niet vaak voor dat ik helemaal dol raak op een hifi-component. Ideale kandidaten zijn mechanisch top, technisch innovatief, fair geprijsd en klinken boven verwachting. Aan die criteria voldoet de Apollo zonder enig voorbehoud.
Spelers van dit niveau bestonden tot nu toe nog niet voor deze prijs. Wie van plan was om in de klasse tot €2000 de een of andere speler te gaan kopen, moet eerst naar deze luisteren. En wat Sacd’s betreft... Ik heb al een speler. Die is me goed genoeg.


Gegevens:
Merk en type: Rega Apollo
Prijs: €899
Importeur: Joenit, Mechelen: +32-(0)15-285585
Speelt: Cd, Cd-R, Cd-RW, Mp3, WMA
Extra’s: afstandsbediening, weergave Cd-Text
Uitgangen: analoog (1x, cinch), digitaal (1x Toslink, 1x coaxiaal)
Energieverbruik: 12 watt
Afmetingen: 43,5 x 10 x 27 cm (BxHxD. Laadklep vereist boven 8 en achter 5 cm extra.)
Behuizing: metaal (front en kast)
Gewicht: 6 kilo
Made in: Groot-Brittannië
Serienummer getest exemplaar: 036697

 

Gebruikte Hardware: 

  • Philips DVD-963 SA (DVD/Sacd/Cd/Mp3-speler)
  • Behringer UltraMatch SRC 2496 (Upsampler/herklokker/etc.)
  • Proceed PDT3 (DAC)
  • Kenwood KA–7090R (Versterker)
  • B&W DM–303 (Luidspreker)
  • Kimber PBJ, Chord Cobra 3, WireWorld Oasis III+ (Interconnect)
  • Kimber 4PR (Luidsprekerkabel)

MERK

EDITORS' CHOICE