Je kunt natuurlijk wel de achterluidsprekers in de behuizing van de voorluidsprekers stoppen, maar daarmee ben je er nog niet. De achterluidsprekers staan haaks op de voorluidsprekers en sturen het geluid naar de zijwanden. Via de zijwanden weerkaatst het geluid vervolgens naar de luisteraar toe. Je moet de luidsprekers dus wel iets naar binnen draaien, anders komt het geluid van de achterkanalen niet op de juiste plaats terecht. De vraag is natuurlijk of dit werkt in de praktijk. Het antwoord is ja, maar niet onder alle omstandigheden. Het is noodzakelijk dat er naast de luidsprekers een wand is waartegen het achtergeluid kan weerkaatsen. En wanneer aan die voorwaarde voldaan is, dan ontstaat een ruimtelijk geluid dat met andere surround setjes die met twee luidsprekers werken, niet gehaald wordt. In mijn situatie, met aan beide zijden van de luidsprekers zijwanden, kwam het geluid tot ongeveer bij de luisterplaats. Het achtergeluid kwam niet zo duidelijk van achteren als bij een set met zes luidsprekers, maar het klonk wel redelijk ruimtelijk.
Voor de achterluidsprekers is gebruik gemaakt van NTX paneelluidsprekers. Door het toepassen van deze platte luidsprekers heeft Kef de luidsprekerbehuizingen fraai en elegant kunnen houden. De voorluidsprekers zijn de van Kef bekende Uni-Q puntbron luidsprekers. Voordeel van de Uni-Q luidsprekers is dat deze het geluid zeer goed spreiden, waardoor de "sweet-spot" veel breder is dan bij conventionele luidsprekers. Doordat de luidsprekers naar de luisteraar gericht staan ontstaat een virtueel center kanaal met stemgeluid dat mooi uit het midden komt.
De subwoofer deed mij denken aan een fraaie behuizing van een PC. De afmetingen zijn er praktisch gelijk aan. In de zijwand is een 25-cm woofer aangebracht. Die woofer produceert veel laag. Erg veel laag. Teveel eigenlijk. Ik moest de subwoofer in de stand -10 zetten voor een niet al te aanwezige boembas. -10 is wel de laagste stand die je kunt ingeven. Daarnaast moest ik de lage tonen nog wat afzwakken via de normale klankregeling. Toen de bassen eenmaal flink afgeknepen waren, was het geluid heel acceptabel.
Ik heb genoten van muziek DVD`s van Mike Oldfield en Peter Gabriel. Het geluid was helder en rijk aan lage tonen. En het surround effect was redelijk goed aanwezig. Je zat in het publiek, maar echt veel mensen achter je had je niet. Het versterkervermogen van de set is voor mijn situatie iets aan de krappe kant. Ik heb bij de muziek DVD`s regelmatig het maximale volume gebruikt. Hoorbare vervorming trad dan absoluut niet op. Maar soms wilde ik gewoon dat het systeem nog wat luider kon spelen. Voor eventuele buren is dit ontbreken van erg veel vermogen overigens wel een pluspunt.
Conclusie.
Kef heeft met de KIT100 set een surround systeem op de markt gebracht dat prachtig is afgewerkt en eenvoudig is aan te sluiten en te bedienen. Het aantal luidsprekers is beperkt en dat zal veel mensen goed in de oren klinken. Mits juist opgesteld, genereert de set een redelijk goed surround geluid dat tot de luisterplaats reikt. De beeldkwaliteit is prima en het systeem laat zich eenvoudig bedienen. Bij veel surround sets wordt je horendol van alle mogelijkheden en instellingen, en heb je vaak het gevoel dat er iets nog beter kan worden ingesteld. Bij de KIT100 set heb je dat gevoel absoluut niet, omdat er gewoon niet zoveel in te stellen valt. Ook dat zal voor veel mensen een groot pluspunt zijn. Het is geen set voor de echte surround freaks. Die zullen meer versterkervermogen willen hebben, een huis vol luidsprekers moeten accepteren en ervaren dat het opstellen, inregelen en bedienen van de set niet altijd eenvoudig is. Voor al die andere mensen is de Kef KIT100 een heel aantrekkelijk alternatief.
Â
Apparatuur en prijzen:
Kef KIT100: 2.000,- euro.
Standaards (per twee) HTSKIT100:Â 250,- euro.
Meer informatie: http://www.kefinstanttheatre.com/dutch/
Importeur:
TransTec BV
Brugwachter 19
3034 KD Rotterdam
telefoon 010-4147055
fax 010-4113580
e-mail: transtec@transtec.nl
website: www.transtec.nl