REVIEWPolk Audio

Aansluiten, luisteren en conclusie

Rene Smit | 30 december 2004 | Polk Audio

Na de normaal gebruikte speakers uit de kamer verwijderd te hebben kunnen alle Polk speakers hun plaats gaan innemen. De Monitor 60 vloerstaanders worden met Siltech New York luidsprekerkabels "single-wire" aangesloten op mijn recent aangeschafte vM MA240 versterker. Speakers uit de Monitor reeks zijn geschikt voor bi-wire aansluiten, maar daar is ten tijde van de test geen gebruik van gemaakt. De speakers komen op de plaats waar normaal gesproken mijn eigen speakers staan. Ongeveer twee meter vijftig uit elkaar en zo’n 30 centimeter van de achterwand. Geen probleem omdat de baspoort aan de voorzijde zit.

De subwoofer is met een Sharkwire subwooferkabel aangesloten op de pre-out van de van Medevoort versterker. Hij staat op de plek waar normaal gesproken mijn Klipsch sub staat. Tussen de linker hoofdluidspreker en een wandkast,  zodat een kunstmatige hoek gecreëerd is. Naast stereoweergave verzorgt de vM versterker ook de versterking van de frontkanalen bij het bekijken en beluisteren van meerkanaals muziek DVD’s en films. De vM krijgt daarvoor signaal vanaf een Marantz SR4300 surround receiver.

Polk Monitor serie (c) Xingo

Op de receiver worden de CS2 center en Monitor 30 surroundspeakers aangesloten. De CS2 komt zoals gezegd onder de televisie in het wandmeubel te liggen. De Monitor 30 speakers zijn op oorhoogte gebracht door ze te plaatsen op 60 centimeter hoge Real Spectral stands. De stands bestaan uit glas en aluminiumkleurige buizen en hebben de eigenschap op te gaan in de ruimte waardoor de woonkamer visueel aantrekkelijk blijft en je jezelf niet in een luisterruimte waant. De bekabeling van zowel center als surround is een standaard koperen kabel van redelijke dikte. De surrounds staan circa 10 centimeter van de achterwand.

Met de set-up van de Marantz worden alle speakers op eenzelfde niveau gebracht waarbij het makkelijk is dat de Van Medevoort versterker over een HT stand beschikt op één van de ingangen. Op die manier is het volume van de frontkanalen altijd in de pas met de Marantz versterkte kanalen en behoeft slechts een éénmalige instelling.

Polk Audio Monitor Serie (c) Xingo

Omdat ik de PSW10 subwoofer op de pre-out van de vM versterker aansluit en niet op de subwooferuitgang van de receiver (om de subwoofer ook bij het beluisteren van stereo CD’s en LP’s te kunnen gebruiken), stuit ik op een klein minpunt. Het is niet mogelijk om op de subwoofer de laagweergave af te kappen onder de 80Hz. Daardoor is het niet mogelijk de sub helemaal vlekkeloos af te stellen zodat sub en hoofdluidsprekers elkaar aanvullen zonder al te veel te overlappen. Wanneer u uitsluitend van een surround receiver gebruik maakt is het probleem natuurlijk niet aanwezig! Uiteraard mag ik ook de gevraagde prijs van 279 euro niet uit het oog verliezen. Door het afwerkingsniveau en de geboden aansluitingen vergeet je dat echter heel snel. Je hebt vanaf het aansluiten van de speakers het idee met producten uit een hogere prijsklasse bezig te zijn. Als alles aangesloten is en de geluidsniveaus ingesteld is het tijd om de boel in te gaan spelen.


Luisteren


Polk Audio Monitor Serie (c) Xingo (c) Xingo (c) XAangezien de Monitor 60 speakers slechts éénmaal op een beurs gespeeld hebben, zijn de speakers een week of twee de tijd gegund om los te komen. Naarmate de tijd vordert hoor je de speakers loskomen. In eerste instantie klonken vooral bekkens en hi-hat`s nogal afgeknepen. Twee weken later is het "probleem" verdwenen en is het tijd voor serieus luisteren. Ik heb de speakers beluisterd als complete set met meerkanaals muziek DVD’s en films en de Monitor 60 in combinatie met de PSW10 subwoofer voor CD en LP. Wat direct opvalt is dat, ondanks de grotere kastinhoud en het aantal woofers, de laagweergave zeker niet overdreven aanwezig is ten opzichte van mijn Spendor monitors. Er wordt een afgewogen geheel gepresenteerd zonder dat de hoog of laagweergave ten opzichte van elkaar uit de pas lopen. Bij het beluisteren van een wat oudere CD van Harry Connick Jr. met de titel "We are in love" met daarop een aantal crooners, valt op hoe makkelijk en muzikaal de muziek uit de speakers rolt. In één van de nummers zit een saxofoon solo en die gaat heerlijk diep in het laag zonder vast te lopen.

"Inside Job" is een solo CD van Don Henley, bekend als drummer en zanger van The Eagles, met daarop een aantal fraaie ballads zoals "Taking you home" en "Annabel". Beluisterd via de Monitor 60 speakers vallen de nummers als een warme deken over je heen. Het specifieke stemgeluid van Don wordt prima weergegeven met behoorlijk wat karakter. De stem staat vast in het midden en de begeleiding redelijk los daaromheen. Er is een goede breedte en dieptewerking hoewel niet het niveau van de Spendor’s gehaald wordt. Helemaal eerlijk vergelijken is het niet, een monitor is op dat gebied vaak heer en meester en ook het prijsverschil verklaart een hoop. In dit licht bezien doen de Polk speakers meer dan uitstekend hun werk. Nog diverse andere CD’s passeren tijdens de reviewperiode de revue en telkens met een zelfde muzikaal resultaat.

Er is uitgebreid geluisterd naar de set als geheel met verschillende concerten en films. Bij het bekijken en beluisteren van de eerste film valt direct op dat het uiteindelijke resultaat van een complete speakerset van hetzelfde merk, in dit geval zelfs allemaal uit dezelfde serie, groter is dan de som der delen. Diverse stukken uit de van DTS geluid voorziene film Gladiator passeren de revue. De stadion scène waarbij het voltallige publiek het woord "Live" scandeert zorgt voor kippenvel op de armen. Ook is er een scène waarbij acteur Russel Crow met een metalen ketting, met aan het uiteinde daarvan een grote ijzeren bal, in de rondte zwaait. Instinctief buk ik wanneer het geluid van deze rondslingerende bal langskomt. Er is geen verschil te horen tussen voor en achterkanalen, iets wat in mijn eigen set-up met andersoortige speakers wel het geval is.

Polk Monitor serie (c) Xingo

Ook het subtiele werk is geen probleem voor de Polk set. "Live in Sicily" van Simply Red is een mooie DTS muziek-DVD en het nummer "Money in my pocket" swingt de pan uit. Het geluid is homogeen en loopt vloeiend van links naar rechts zonder dat er in het centerkanaal verschil te horen is. Ook spraak en zang komen duidelijk verstaanbaar en met voldoende body uit de centerspeaker. Een recent aangeschafte DVD van Sting, "Inside, songs of the sacred love" met uitsluitend akoestische muziek is genieten geblazen. Percussie heeft lekker veel body zonder te vet te gaan klinken en de trompetsolo in één van de nummers is zo mooi dat ik dit nog twee keer beluister alvorens naar het volgende nummer door te gaan. Dat de PSW10 subwoofer ook zijn mannetje staat blijkt wanneer ik de concert DVD van Liesbeth List, "Van Shaffy tot Piaf" beluister. Het geluid van de DTS track is uitstekend, alleen zit er in een aantal tracks te veel sublaag, dat laat de PSW10 goed horen en de glazen rammelen de kast uit.


Conclusie

U zult ondertussen wel begrepen hebben dat ik bijzonder enthousiast ben over de Polk Monitor serie. Samen met een vM MA240 stereoversterker en een Philips DVD963Sa multispeler levert de Monitor 60 vloerstaander prestaties die de prijs van 399 euro per stuk ver overstijgt. Een combinatie met Siltech New York luidsprekerkabels gaat qua prijs mank. Met de later gebruikte Supra Ply 3.4 kabels is gelukkig een nagenoeg even goed resultaat behaald. Zo ontstaat een betaalbare set met bovengemiddelde prestaties.

Heeft René van Es eerder de vM MA240 tot zijn budget component van het jaar uitgeroepen dan voeg ik de Monitor 60 speakers aan de lijst toe. De center, surrounds en subwoofer vormen een prima en betaalbare aanvulling op de Monitor 60 voor meerkanaalsweergave.

Polk Audio Monitor Serie (c) Xingo (c) Xingo (c) X

Polk’s value-for-money is onder meer te danken aan de enorme aantallen, deels in Mexico, deels in de USA en deels in het Verre Oosten geproduceerd. Polk is één van de grootste luidsprekerfabrikanten ter wereld en levert een product dat qua afwerking en prestaties de prijs ver overstijgt. Sla deze speakers zeker niet over wanneer u op zoek bent naar nieuwe weergevers. Grote kans dat u net als ik voor de bijl gaat!


Prijzen:

Polk Monitor 60:  798 euro per set
Polk CS2 center:  369 euro
Polk Monitor 30:  299 euro per set
Polk PSW10:       279 euro

Importeur:
Bissiness
Borgercompagnie 194
9631 TM Borgercompagnie
Tel. 0598-635443
Fax.0598-634981
info@polkaudio.nl
www.polkaudio.nl

Gebruikte Hardware: 

  • Van Medevoort vM MA240 versterker
  • Philips DVD963Sa combi speler met vM modificatie
  • M-audio Superdac 2496 d/a converter
  • Clearaudio Champion draaitafel met Benz Micro MC20e element
  • Van Medevoort vM PHM3 phonotrap
  • Marantz SR4300 surround receiver
  • Bekabeling en accessories: Siltech ST48G3 interlinks, Canare Digiflex digitale kabel, Siltech New York en Supra Ply 3.4 luidsprekerkabels. Master Base isolatie dempers, Real Spectral stands.
MERK

EDITORS' CHOICE