REVIEWMarantz

Marantz SA 8400

René van Es | 08 juli 2004 | Marantz

Aansluiten

Heerlijk soepel even een twee-kanaal apparaat aansluiten. Links/rechts met een TAF Next II2, later met een Siltech New York interconnect en de netspanning met het meegeleverde snoer. Zo speel je SA-CD en CD. Mijn experimenteerdrang gaat iets verder en daarom sluit in de coax digitale uitgang aan op een Assemblage D2D-1 upsampler (naar 2496 formaat)/jitter reductie. Achter dit kastje staat een Apogee Mini-Dac voor de D/A conversie. Met een setje Chord kabels ga ik naar de Marsh Sound Design P2000b voorversterker, die eveneens met Chord kabel gebalanceerd een Marsh Sound Design A200s stuurt. Via lange Crystal Cable Speak Reference kabels voorzie ik de twee JMlab Electra 926 luidsprekers van voeding. Op de voorversterker staat een JMlab SW900 subwoofer aangesloten voor de broodnodige luchtwervelingen. Stroom voor de hele set komt van een Kemp Powersource. De meest kritische netsnoeren zijn eveneens van Crystal Cable. Andere netsnoeren zijn goedkopere Kemp, Lapp of Sign Audio types. De speler staat zonder dempers of andere tweaks bovenop een 12 mm glasplaat van een Spectral rek. Kortom een fraaie set in een normale huiskamer. Naast de SA8400 staan ter referentie een tuner en een platenspeler. Wie het naadje van de kous wil weten waar ik allemaal mee draai, kijkt onderaan de recensie voor een lijstje.

Marantz SA8400 (c) Xingo


Verklappen

Ik zou zo graag in de eerste regel al verklappen wat de uitkomst is, maar dan hoef ik niet verder te schrijven. Ik neem u eerst mee langs muziekstukken variërend van pop, via jazz tot klassiek. Op CD en op SA-CD. Muziek die mij aanspreekt uit oogpunt van artistieke prestatie en (minder belangrijk) uit oogpunt van opname kwaliteit. Sommige opnames heb ik dubbel. Dus zowel op CD als op SA-CD. Dat is een prettige bijkomstigheid waarmee de schijn vermeden wordt dat de CD laag op een SA-CD expres minder van kwaliteit zou zijn dan de SA-CD laag. Om zo het nieuwe medium te promoten. De eerlijkheid gebied mij om u te melden dat mijn SA-CD collectie nog beperkt is. Ik weiger vooralsnog om voor een SA-CD meer geld uit te geven dan voor een CD. De productiekosten ontlopen elkaar nauwelijks en de winstmarge in de CD prijs inbegrepen is mijns inziens al genoeg. Kan ik voor minder of voor een CD prijs een multi-layer SA-CD kopen, dan doe ik dat wel. Al staat de CD ernaast. Een beetje in de toekomst kijken heet dat. Wij raken oud zeer waar ik eerder al in een column over schreef en wat niets te maken heeft met Marantz. Dus muziek is aan de orde!

Marantz SA8400 (c) Xingo

De eerste SA-CD die ik bewust kocht is van Diana Krall en die schuift de speler in. Ter vergelijk de CD die ik ook bezit. De vergelijking valt keihard uit in het nadeel van de CD. Die klinkt verstopt en dof, is minder transparant, heeft minder diepte en laat minder details horen. Het totale resultaat is een mindere muziekbeleving en minder makkelijk spel. Dat klinkt nogal hard en hoort thuis in een bepaalde context. De SA8400 als CD speler met Krall in de lade valt helemaal niet tegen. Sterker nog, het is een mooie speler, hoogstens als je de SA-CD mogelijkheid weglaat, wat te hoog geprijsd. Op het moment dat ik mijn externe dac aansluit op de SA8400 ga ik een stap vooruit. Er is dus ruimte voor verbetering. Let wel, de DAC met upsampler heeft een waarde die een stuk hoger ligt dan de complete SA8400. Die stap zou voor mij als audiofiel de moeite en de extra kosten waard zijn. Als ik de SA-CD versie draai, dan maak ik wederom een stap vooruit vergelijkbaar met de stap daarnet. Dat betekent dus dat de SA-CD beter speelt dan mijn mooie externe Apogee DAC met Assemblage upsampler en de SA8400 als loopwerk. Die constatering is niet éénmalig maar consistent met elke SA-CD die ik kan vergelijken met een separate CD of de CD layer op de SA-CD. Luister maar eens naar een track als “Popsickle Toes”. Op SA-CD is dat om je “tenen” bij af te likken. In stereo weergave, daar hebben we het nog steeds over. Geen truckjes, geen mateloos dure kabels, wel in een meer dan goede set. Het verschil tussen CD en SA-CD is zo evident dat ik mijn mening herzie en SA-CD in de armen sluit. Heren platenmaatschappijen en muziekuitgevers, doe de markt en u zelf een plezier. Breng betaalbare SA-CD’s met spoed op de markt. Dan slaagt u met SA-CD. Het is na jaren adverteren nog steeds een ondergeschoven kind.

Marantz SA8400 (c) Xingo

MERK

EDITORS' CHOICE