REVIEWT+A

T+A DVD1230R DVD-speler

Rene Smit | 29 april 2004 | T+A

Luisteren en kijken

Dan eindelijk toch het gedeelte waar het allemaal echt om draait, het beoordelen van de beeld- en geluidskwaliteit van de speler. Tijdens de gebruiksperiode werden diverse CD’s, muziek-DVD’s en films beluisterd en bekeken. Ook werd er nog 1 luistersessie besteed aan het beluisteren van 1 bepaalde track van één CD, dit om de verschillen tussen de instelbare filters te beoordelen. Wat hierbij opviel is dat de instellingen niet middels de afstandbediening gekozen kunnen worden maar uitsluitend op de speler zelf, wat het beoordelen wat lastiger maakt. Wat direct na het aansluiten van de speler in de set al opviel bij het beluisteren van CD’s, zonder er echt met het aantekenblok voor te gaan zitten, was de grote mate van muzikaliteit en de manier  waarop je bij de muziek betrokken wordt.
T+A DVD1230R
Normaal kan ik de debuut CD van Norah Jones nooit helemaal achter elkaar beluisteren, omdat na een aantal nummers een bepaalde verveling bij mij toeslaat en ik dan toch op zoek ga naar een andere CD in de kast. Echter bij het beluisteren via de T+A speler was de weergave dermate boeiend dat ik de CD zonder moeite uit kon zitten. Een zelfde ervaring had mijn vrouw. Zij is  normaal gesproken totaal niet geïnteresseerd  in wat ik nu weer in de set veranderd heb maar weet, tussen neus en lippen door, altijd wel feilloos aan te geven wat voor verschillen het desbetreffende component in de weergave veroorzaakt. Veel “audiofielen” vinden het niet prettig, maar over het algemeen zijn vrouwen veel eerder en beter in staat om verschillen te constateren en deze veranderingen ook onder woorden te brengen. In het geval van de T+A speler waren de verschillen dusdanig opvallend, en vooral positief, dat ze me op kantoor een SMS stuurde om te melden dat ze al 2 uur CD’s aan het draaien was en er al een hele stapel op de salontafel lag voorzien van etiketjes om aan te geven welke tracks ik bij thuiskomst maar eens kritisch moest beluisteren. Leuk om zo af en toe eens feedback te krijgen van het thuisfront. Vaak blijft het namelijk bij opmerkingen over het uiterlijk van het apparaat of de speakers, welke opmerkingen in het geval van de T+A ook positief waren. In combinatie met de prestaties zelfs zodanig dat ik bij voldoende financiële middelen wat haar betreft tot aanschaf mocht overgaan……………

Aan de hand van wat CD’s zal ik proberen een indruk te geven van de muzikale kwaliteiten van de T+A speler.
De jazzy track “All woman”  van de zangeres Lisa Stansfield laat een stem vol soul horen. Bijna heb ik de neiging naar haar toe te lopen en met haar mee te zweven op de "laid back" klanken. Ondanks dat duidelijk te horen is dat bij het mixen van de CD de nadruk lag op de wat vettige laagweergave, blijven bij het beluisteren via de T+A speler de kleine percussiegeluidjes uitstekend te volgen. Ze raken zeker niet ondergesneeuwd, mijn eigen Philips/M-audio combo heeft daar meer moeite mee.       
Een andere CD die ik regelmatig beluister is een oudje van Vaya con Dios.  In de track “Sally”  laat de DVD1230R  saxofonist Jan van Wouwe in het intro alle ruimte om zijn solo ten gehore te brengen. Duidelijk zijn de aanblaasgeluiden te horen en klinkt het instrument lekker vet. Ook wordt een fraaie diepe en transparante stage opgebouwd. In het nummer “Something’s got a hold on me” snijdt de stem van zangeres Dani Klein door de luisterruimte. Het achtergrondkoor lijkt gegroeid en bestaat nu duidelijk uit meer individuele stemmen waar het eerst grof gezegd een beetje een brei was. De live CD van Bonnie Raitt  “Road tested”, met een keur aan bekende namen die voor de begeleiding zorgen, is er ook zo één die ik goed ken en dus bij uitstek geschikt is om de kwaliteiten van de T+A te beoordelen. Het treurige lied “I can’t make you love me” wordt vol emotie ten gehore gebracht en zorgt voor kippenvel op de armen. Het laag is duidelijk meer onder controle dan via mijn eigen set, details zijn makkelijker te volgen en er is een bredere en diepere soundstage. Laten we hierbij vooral niet vergeten dat we luisteren naar een DVD-speler!!

T+A DVD1230R

Zoals al aangegeven bij de algemene beschrijving van de speler, beschikt deze over 5 filterinstellingen. Helaas ontbreekt mij de technische kennis om u uit te doeken te kunnen doen wat de exacte verschillen zijn. Voor meer info kun je kijken op de bijzonder informatieve internetsite van T+A.
Wel kan ik proberen aan de hand van mijn luisterervaringen aan te geven wat de hoorbare verschillen zijn. De te beschrijven verschillen zijn alle ten opzichte van de fabrieksinstelling, filterstand 3. Ik heb gekozen voor de track ”Frozen” van Madonna, te vinden op het album “Ray of Light”.  Beluisterd middels filterinstelling nummer 4 worden de s en t klanken wat aangezet en gaat het geheel wat metaalachtig klinken. Filterstand 1 geeft ten opzichte van 3 wat minder druk, in het in deze track zeer aanwezige, sublaag.  Stand 2 laat wat meer detail in het middenhoog horen maar wordt de laagweergave wat minder gecontroleerd. Filterstand 0 is een beetje een combinatie van 2 en 3 met veel druk in het sublaag en veel detail in het midden hoog. Let wel dat het hier gaat om nuance verschillen! In de praktijk is de fabrieksinstelling te prefereren, omdat deze in mijn ogen de beste allround prestaties levert.

Uiteraard werd ook de beeldkwaliteit van deze speler beoordeeld. Ik had vooraf het idee dat het bijzonder lastig zou worden om verschillen te constateren op mijn relatief eenvoudige Philips Matchline 100hz. breedbeeldtelevisie, ten opzichte van de niet misselijke beeldkwaliteit van mijn eigen Philips DVD963Sa speler. Niet dus!! Bij het bekijken  van de “Swing when you’re winning” DVD van Robbie Williams zijn er plotseling allerlei details te zien in de schaduwpartijen, die voorheen egaal zwart leken te zijn. De kleuren spetteren bijna van het scherm af. Ook de scherpte is fenomenaal en op high-end niveau. Het beeld bij het bekijken van films geeft nog meer impact. Ook klinkt het geluid beter, de surroundmixen worden beter uit elkaar getrokken en details komen makkelijker uit de speakers.


Conclusie

Gedurende de gebruiksperiode ben ik de T+A DVD1230R bijzonder gaan waarderen, dusdanig zelfs dat het moeilijk afscheid nemen was. De prestaties van deze DVD-speler liggen op een bijzonder hoog niveau. Niet alleen op DVD gebied maar ook de weergave van normale audio CD’s ligt op een indrukwekkend niveau. Ik kan me niet herinneren een CD-speler in huis gehad te hebben die dusdanig goed presteerde. Dit is voor mij de eerste combispeler die beide, beeld- en geluidsdragers, gelijkwaardig behandeld. Natuurlijk heeft dit consequenties ten aanzien van de prijs, net geen 2700 euro is natuurlijk niet niks. Maar je haalt voor deze prijs dan ook eigenlijk 2 apparaten in 1 kast in huis. Afgezien van wat kleine minpuntjes ten aanzien van de bediening en afstandsbediening is dit echt een topper. De weergave van CD’s is muzikaal en de speler betrekt je echt bij de muziek. Er is veel detail te horen zonder echt analytisch te worden. Als bonus bestaat de mogelijkheid te stoeien met de diverse filters om tot een optimaal resultaat te komen. De beeldweergave is zonder meer top. De bouwkwaliteit is van hoog niveau en zeker in combinatie met andere T+A apparatuur ontstaat een oogstrelend geheel. Mocht ik ooit de loterij winnen dan zou ik het wel weten……………………

T+A DVD1230R

                      

Aanvullende informatie:                 
Importeur
Sound Investment
Aziëring 32
3823 WP  Amersfoort
tel. 033-4569866
fax. 033-4569870
e-mail: sound-investment@planet.nl

Gebruikte apparatuur: 

Naim Nait 3 voorversterker
Naim Nap90 eindversterker
Naim Flatcap  voeding
Spendor S3 luidsprekers
Klipsch KSW10 subwoofer
Philips DVD963Sa Van Medevoort gemodifeerde cd-speler
Clearaudio Champion draaitafel
Benz Micro MC20 element
Marantz SR4300 surroundreceiver
Interlinks: Siltech ST18G3, ST48G3, SQ28G3, Gutwire Synchrony coax interlink
Luidsprekerkabels:  Cable Talk 4.2 bi-wire


 

 

 

MERK

EDITORS' CHOICE