REVIEWSugden

Sugden Masterclass

René van Es | 27 november 2003 | Sugden

Masterclass

Sugden cd speler en versterkerSugden heeft twee wegen ingeslagen om hernieuwde aandacht te krijgen. De ene weg is de Bijou reeks, compacte hoogwaardige elektronica die concessieloos wordt gemaakt met klasse AB en klasse A versterkers, de andere weg Masterclass cd speler en versterkers.

 Laten we eens nader inzoomen op wat de Sugden Masterclass speciaal maakt. Het grootste deel van de schoonheid zit aan de binnenkant. De schakelingen zijn een directe afgeleide van wat Sugden altijd al als de enig juiste weg beschouwd om elektronica te maken. Die techniek is tot het uiterste opgedreven en geassembleerd op printplaten met vergulde printbanen, waar nodig verbonden met zilveren bedrading. De schakelingen zijn gebalanceerd uitgevoerd en nergens is op bespaard. Wat uiterlijk te zien is aan de zwaar vergulde aansluitingen en de WBT luidspreker connectors. De behuizing kun je mooi of lelijk vinden maar is in ieder geval “anders dan anders”. Een mat glanzende dikke frontplaat met een minimaal aantal knoppen. Geen blauwe mode Led’s maar gewoon de ouderwetse rode types. De kasten zijn groot en zwaar met dikke voedingen en veel koeloppervlak voor de versterkers.

De geïntegreerde Masterclass is een volwaardig klasse A ontwerp dat van voor tot achter single ended is geschakeld. Zowel single ended als klasse A heeft een groot nadeel. Het rendement van de versterker is puur slecht. De geïntegreerde versterker die staat te spelen haalt continue ruim 300 watt uit het lichtnet en geeft daar maximaal twee maal 33 watt voor terug. Niet erg imposante waardes voor milieu minnend Nederland. Dat daar een muziekkwaliteit tegenover staat waar je ’s-nachts van wakker ligt is de keerzijde van de medaille. Aan de buitenkant zien we voorop van links naar rechts een aan/uit schakelaar, een monitor schakelaar voor het meeluisteren van de band tijdens een opname, de volume regelaar, een tape out aan/uit schakelaar (in de uitstand is er dus nooit beïnvloeding van het signaal door een aangesloten opname apparaat mogelijk) en de bronkeuze. De bronkeuze stuurt via relais het signaal van de terminals aan de achterzijde naar versterkerprint.

De trotse eigenaar kan kiezen uit Ă©Ă©n gebalanceerde ingang en verder cinch ingangen voor phono (alleen MM), line 1, 2 en 3 en tape. Uitgangen voor de luidsprekers, tape out en pre-out. De laatste uitgang ideaal voor bi-amp of een actieve subwoofer. Een euroconnector tenslotte voor de 230 Volt. Volgens Sugden is de schakeling in staat de volgende specificaties te halen: ingangsgevoeligheid van 125 mV, voldoende voor 2 x 33 Watt aan 8 Ohm over een bandbreedte van 6 Hz tot 300 kHz binnen +/- 3 dB. Het frequentiebereik is 14 Hz tot 200 kHz binnen +/- 1 dB. De signaal/ruis verhouding is >100 dB. De gevoeligheid is voor phono 2 mV. De forse kast meet 430 x 440 x 165 mm (BxDxH). Hoe graag ik u ook een blik zou gunnen in de kast, het juiste gereedschap ontbreekt me daartoe. Jammer maar helaas.

Sugden cd speler en versterkerSugden is nooit actief geweest op het gebied van digitale elektronica maar zet nu toch cd spelers in de markt. Voor de Masterclass ontwikkelde Sugden R&D een speler die gebaseerd is op een Philips TDA1541Crown DAC, een SAA7220 Digital Filter en een SAA7274 Digital Interface. Deze chipset is een high current, high voltage schakeling die in staat is dynamiek, snelheid, diepte en een ruime oversturings marge te combineren. De schakeling kan tot 16 bit bij 48 kHz aan. Waardes die schril afsteken tegen de reclame kreten van alledag, maar voldoende zijn om cd’s weer te geven. Sugden heeft alles uit de kast getrokken om de schakeling stil te krijgen. Daarom zijn twee separate trafo’s gebruikt die in totaal vijf voedingslijnen van stroom voorzien. Opgedeeld in schakelingen als: analoge uitgang, transport en motor, microprocessor, controle en digitale conversie. Om de analoge en digitale signalen zo ver mogelijk te scheiden zijn ook de aardes niet doorverbonden met elkaar. Net als in de versterker is de bandbreedte vele malen groter dan vele andere fabrikanten zinnig achten. Waar mogelijk zijn plastic delen aan het Philips loopwerk vervangen door aluminium en is de behuizing resonantie vrij gemaakt. Ondanks dat de dac generaties oud is gelooft Sugden dat de TDA1541 de beste dac tot nu toe was. Om dat te onderstrepen hebben zij twee digitale ingangen op de speler gemaakt, zodat de speler ook voor andere digitale bronnen bruikbaar is. Denk aan Minidisc, DAT of een ander cd transport. Naast de twee ingangen treffen we op de achterzijde een digitale uitgang aan, een analoge cinch uitgang en een gebalanceerde XLR uitgang. Een euroconnector sluit ook hier weer de rij. De voorzijde is sober. Zes schakelaars in totaal voor: stand-by (het analoge circuit blijft dan actief), input 1 en 2, next, play en load. Voor alle overige functies gebruikt u de remote control die ook het volume van de versterker kan regelen. Het front sluit aan bij de versterker, maar door de warmte ontwikkeling van de klasse A bak kan de cd speler er niet bovenop staan.

Opstelling

Sugden cd speler en versterkerMet de verkoop van mijn platenspeler komt een mooie plek vrij voor de Sugden Masterclass cd speler. Boven op de Target muurbeugel. De versterker komt een niveau lager op een Standesign rek. Beide apparaten sluit ik aan met Siltech SPX-30 Classic netsnoeren op een Kemp Elektronics netfilter. Dat op zijn beurt met een Kemp netsnoer op een separate audiogroep hangt. Tussen de cd speler en de versterker maak ik zowel een gebalanceerde verbinding als een cinch connectie. Met gebruikmaking in beide gevallen van een Siltech SQ-88 Classic interlink. Vanaf de versterker lopen Siltech LS-110 Classic luidspreker kabels naar een set JMLab Electra 926 vloerstaanders. Via de pre-out van de Sugden stuur ik mijn actieve JMLab Electra SW900 subwoofer aan. Geen tweaks, geen andere toeters en bellen.

Ter vergelijk staat mijn set ter beschikking waarin onder meer een Clearaudio Balance voorversterker, twee Monarchy Audio SE-100 Delux klasse A monoblokken, een Teac VRDS-T1 cd loopwerk met M-Audio dac, Monarchy Audio DIP en Assemblage D2D-1 upsampler. Ook daar Siltech als analoge kabel en Apogee Wyde-Eye voor alle digitale verbindingen. Analoog is voorzien door een Garrard 301 loopwerk met Pro-ject 9 carbon arm en een Benz Micro Glider L2 element. De L2 is een low output MC en kan daarom niet op de phono ingang van de Sugden worden aangesloten. Derhalve is een Linn Linto als phonotrap ingezet. De Sugden Masterclass geĂŻntegreerde versterker is de derde klasse A versterker op een rij die wordt beluisterd. Eerder kwamen de Anatek A50 en de Musical Technology M270 aan bod. Beide stukken goedkoper en voorzien van minder opties. Toch is het zeer interessant een vergelijk te trekken omdat alle drie de fabrikanten uitgaan van een klasse A schakeling met een grote bandbreedte.

Noot: waar in de onderstaande tekst gesproken wordt over de cd weergave van de Sugden Masterclass is altijd de gebalanceerde verbinding gebruikt tussen de Masterclass cd en versterker. Deze verbinding is in mijn optiek hoorbaar een duidelijke stap beter dan de cinch verbinding. Het is mij bekend dat de meningen hierover in de vakhandel verdeeld zijn. Voor de kosten hoeft u het niet te laten, uw gehoor mag bepalend zijn welke verbinding u prefereert.


EDITORS' CHOICE