REVIEWNAD

NAD S500i

René van Es | 09 juli 2003 | NAD

Intern

NAD S500i (c) XingoDe voorzijde van de S500i is strak gehouden. Links de aan/uit schakelaar met een blauwe LED. Daarnaast de lade, een blauw oplichtende display en functie toetsen voor play/pause, stop/open, skip en scan. Om in stijl te blijven zijn de opschriften ook blauw. Een klein maar fraai detail. De achterzijde is voorzien van een euro connector voor de 220 volt. Daarnaast de NAD Link voor het koppelen van een remote control. Dan aansluitingen voor digital out (BNC en XLR) en analoog uit (cinch ongebalanceerd en XLR gebalanceerd). Ook hier weer dat oog voor detail, een BNC aansluiting is 75 Ohm, de digitale standaard, een cinch bus is dat niet met als gevolg jitter en reflectie. Storend vind ik de opschriften op de bovenkant van de kap. Die doen afbreuk aan het esthetische geheel. Staat de speler in een kast, dan valt het niet op, maar bovenop een rek hoeft dat voor mij niet.

NAD S500i (c) XingoIntern is de afwerking zoals ik gewend ben van NAD, strak, netjes en af. Een overzichtelijke combinatie van printen (voeding, digitaal, analoog) is gegroepeerd om een zware ringkern trafo en een Philips VAM 1250 loopwerk. Geschikt voor CD-R en CD-RW. Het loopwerk stuurt een set 24 bit Crystal converters aan die uiteindelijk 384x over sampelen waarna het signaal door een 5e orde filter gaat. Het analoge circuit is geheel in klasse A geschakeld en werkt op basis van een DC servo waardoor een condenstor in de signaalweg kan worden vermeden. De digitale uitgangen zijn voorzien van een trafo. Het geheel zit in een kast van 450 x 67 x 285 mm en weegt schoon aan de haak 5 kilo.

Met het oog voor techniek en detail zou NAD iets meer hebben kunnen doen aan bedieningsgemak en de remote control. De remote is een standaard plastic RC5 van NAD. Wie investeert in een Silver Line set moet beslist eens kijken naar de S70 remote control die los wordt verkocht. Heeft u een NAD versterker in huis dan werkt een HTR-2 ook perfect.

Een tweede punt van kritiek is voor mij de display. Die geeft geen speciale functies weer. Zet je de speler op repeat, dan weet je pas dat hij het commando heeft begrepen als de cd daadwerkelijk opnieuw start. Idem met random. Ook het starten en stoppen blinkt niet uit in handigheid en het inlezen van de TOC gaat langzaam. Misschien ben ik teveel verwend met mijn Teac, want ook mijn Marantz DVD speler heeft last van trage verschijnselen en werkt, net als de NAD, met een Philips loopwerk. NAD kennende hebben de ingenieurs eerder geïnvesteerd in een kwaliteit loopwerk dan in snel loopwerk. En laten we reëel zijn, wat maakt drie seconden uit op een cd met een speelduur van 60 minuten.

MERK

EDITORS' CHOICE