REVIEWAnatek

Anatek Audio A50

René van Es | 30 april 2003 | Anatek

Sluit aan

anatek_a50_1v2_30-04-03Hup uit de weg met mijn eigen Clearaudio/Monarchy Audio versterkers. De A50 sluit ik aan op de M-Audio Superdac 2496 met een TAF Next II2 kabel. Achter de dac staat een Monarchy Audio anti jitter box en een Teac VRDS T-1 loopwerk, verbonden met Apogee Wyde Eye kabels. Ten tweede mijn Linn Linto, daar pak ik een Siltech MXT New York voor. De Linto wordt gevoed door een Garrard 301 met Pro-ject carbon arm en een Benz Micro Glider L2. De luidspreker kabels zijn een enkele lengte Ocos van 10 meter per kant. De luidsprekers zelf zijn van JMlab en hebben als type Electra 926. Het netsnoer voor de A50 is een Lapp kabel met zware stekkers op een separate audiogroep. Buiten het Kemp filter om. De set wijkt in zoverre af van de standaard opstelling dat naast een bi-wire Ocos kabel de subwoofer niet wordt aangesloten. Die heeft namelijk alleen een low input ingang en de A50 heeft geen pre-out. De A50 is dus licht in het nadeel van wat optimaal haalbaar zou zijn.

anatek_a50_1v2_30-04-03Naast de bovenstaande apparatuur en kabels is gebruik gemaakt van een set Polk LSi9 luidsprekers op Target stands, eveneens aangesloten op single run Ocos. En wat nieuwe kabels van Siltech. Een Classic SQ-88 interlink en een SPX-30 netsnoer. Beide opgebouwd volgens de nieuwste techniek en met de nieuwe materialen van Siltech. Behalve naar de eerder genoemde bronnen is er geluisterd naar de radio en gekeken naar DVD. Ter vergelijk staat mijn eigen versterker steeds te beschikking, eveneens voorzien van dezelfde Siltech netsnoeren en interconnects uit de Classis serie. Op de Clearaudio/Monarchy combinatie speelt wel een JMlab SW900 actieve subwoofer mee. Tweaks zijn Master Base onder de speakers en eindversterkers en een betere klok in de Teac. Om het signaal uit de dac en de tuner af te kunnen zwakken zijn Rothwell In-line Attenuators ingezet.

Extra oren waren aanwezig bij twee luistersessies, vastzittend de hoofden van Phil van Deijk en Jan de Jeu. Beide redelijk bekend met mijn set en goed bekend met diverse versterkers. Er is tijdens die sessies een vergelijk getrokken met mijn eigen versterker na intersief luisteren naar de Anatek. Soms vraagt een auteur een second en third opinion voor een verslag, zoals in het geval van de Anatek. Iets dat wij eigenlijk steeds doen als een apparaat, kabel of luidspreker opvallend presteert in positieve of negatieve zin.

anatek_a50_1v2_30-04-03

EDITORS' CHOICE