REVIEWMarantz

Marantz en Mordaunt Short

René van Es | 28 juli 2002 | Marantz

Bijna alles gaat altijd open en het inwendige verbaasd nog meer dan het perfecte uiterlijk. De kast heeft rondom wanden van minimaal 2 cm dik MDF. Stevig genoeg lijkt me in verhouding tot de buitenafmeting, maar toch heeft MS gemeend een brace aan te moeten brengen om de zijwanden nog stijver te maken. Het filter is tegen de aansluitterminals gekit en bestaat uit slechts twee componenten. Een spoel voor het laag en een condensator voor het hoog. Met 6 dB/octaaf filtering vraag je nogal wat van de units, maar het eindresultaat kan verassend zijn. De units zelf zijn afgeschermd, plaatsing dicht bij een monitor of een tv toestel mag daarom. In de kast is een matige hoeveelheid demping aangebracht in de vorm van BAF. De reflexpoort aan de achterzijde meet 4,5 cm in diameter en heeft een lengte van 8 cm. De aansluitingen verdienen een extra pluim. Stevige vergulde bussen kunnen spades, blank draad en banaanstekers aan. Menig fabrikant van veel duurdere kasten kan niet tippen aan de hier geboden kwaliteit. Het zoveelste dat uitstijgt boven de middenmoot. Nog enige technische zaken, afmetingen 305 x 180 x 240 mm, gewicht ca. 5 kg per stuk, rendement 89 dB. Nominale impedantie 8 Ohm, leverbaar in kersen en zwart. Geplaatst op een stand van het ter ziele gegaan Target staat er een sierraadje (kersen) in de kamer dat eindelijk muziek mag gaan maken. En hoe!

Marantz PM6010 KI Signature en DV4200


Van de lezer mag worden verondersteld Marantz beter te kennen dan met Mordaunt Short het geval was. Marantz ooit opgericht door Saul Marantz heeft vele eigenaren gehad en weet zich altijd verzekerd van een plek op de wereldmarkt. Ken Ishiwata, de keukenmeester van Marantz, buigt zich met regelmaat over de ontwerpen om dingen te verbeteren (in de nieuwe producten van MS heeft hij ook een vinger in de pap). Zijn verrichtingen aan een apparaat dragen de naam KI Signature, een lijn waartoe deze versterker behoort. De PM6010 doet groot aan. De afmeting is 44 x 14 x 34 cm. Het vermogen dat geleverd kan worden is 50 Watt aan 8 Ohm en 70 Watt aan 4 Ohm. De voeding is niet in staat het vermogen te verdubbelen, maar bedenk we hebben het over een versterker van 369,- euro. Vier ingangen zijn voorzien, tape, cd, tuner en phono MM. Er is een source direct schakeling en tape en cd-r monitoring is voorzien. De afstandsbediening kan het volume (met mute als enige) regelen. Alle andere functies vragen een loopje naar de versterker zelf. Al met al een versterker zoals verwacht kan worden in deze prijsklasse met een luxe uitstraling en waar in audiofiele zin over is nagedacht. Jammer dat de luidspreker aansluitingen slechts blank draad accepteren. Het oxidatie gevaar ligt op de loer. Het zal wel weer de regelzucht uit Brussel zijn die een normale aansluiting verbiedt.

De DV4200, te koop voor 449,- euro, is de meegeleverde dvd speler. Vooraf een opmerking, het is de eerste dvd speler in huize Van Es, dus verwacht van mij geen gegrond oordeel. Ik heb met de speler gewerkt alsof het een cd speler betrof, dus daar wel een mening, en als dvd speler. Ik heb altijd gezegd de eerste dvd speler in mijn huis vind ik of schitterend of helemaal niets, want ik heb geen vergelijk. Dat ik films ben gaan kopen en nu zelf ook permanent een dvd speler heb staan, geeft wel aan dat het medium mij heeft gegrepen. Hoe beschrijf ik later. Eerst de techniek. De voorzijde is een plastic front dat afwijkt qua kleur van de PM6010. Jammer dat zou beter kunnen. De achterzijde laat vele aansluitingen zien. Optisch en coax digitaal. S-video, 2 x scart (één met RGB), audio uit via cinch, video out via cinch. In het apparaat een loopwerk dat cd, cd-r, cd-rw, dvd en mp3 speelt (gecontroleerd). Geen VCD of S-VCD (ook gecontroleerd). PAL en NTSC software laat zich weergeven. De D/A conversie geschiedt met 24 bit /96 kHz converters voor het geluid en normale 10 bit voor het beeld. De verschillen in beeldtechniek van dvd gaan vooralsnog aan mij voorbij. Via menu’s is het apparaat makkelijk in te stellen. Zelfs een onbenul op dvd gebied als ik weet toch snel alles zo te zetten dat mijn tv en mijn audio set geheel naar wens werken. De dikke handleiding helpt mij een aardig handje, is duidelijk en to-the-point. De dvd afstandsbediening krijg ik niet aan de praat voor de versterker, maar dat kan aan mij liggen. In de menu’s voldoende keuzes om diverse tv toestellen optimaal te kiezen, de digitale uitgangssignalen aan te passen aan de receiver (Dolby Digital/MPEG-2/DTS) of externe dac. In combinatie met de PM6010 is alleen de twee-kanaal audio uitgang van belang en een scart naar de tv. Opmerkeijk dat mijn dac lockt op het 96 kHz signaal (volgens de set up) terwijl hij volgens de specs niet hoger kan dan 48 kHz. Is er aan de uitgang niet meer dan 48 kHz beschikbaar vanwege kopieerbeveiling of zo? Marantz Europe weet het niet. Of is mijn dac tot meer in staat dan ik weet?

MERK

EDITORS' CHOICE