REVIEW

Conclusie

René van Es | 01 november 2017 | Fotografie René van Es

Natuurlijk is het spelen van muziek vanaf de Majstro Audio VITA server het belangrijkste onderdeel van de recensie, maar daar zit ook het struikelblok om over te schrijven. Want hoe graag ik de VITA ook anders wilde laten klinken dan mijn eigen oplossing, veel verder dan een nuanceverschil kwam ik niet. Waar de NAD de nadruk meer legt op helderheid en ruimtelijke weergave is de VITA een tikje donkerder en speelt wat kleiner. Verschillen die de keuze wellicht beïnvloeden in combinatie met een paar luidsprekers, maar in geen geval schokkend of opvallend.

Het synchroon laten spelen van de twee oplossingen is een fluitje van een cent met twee iPad’s ter beschikking en een remote om de DAC ingang te kiezen. Ik weet bovendien dat de muziek die op de NAS staat opgeslagen net wat minder ‘fris’ klinkt dan wanneer ik van de NAD M52 opslag speel. Ook minimaal ‘anders’, wel hoorbaar. Het lukte mij niet om echt verschil te ontdekken tussen muziek van de interne harde schijf in de VITA en die op de NAS. De VITA is kennelijk voor beiden transparant en alleen afhankelijk van de kwaliteit van de FLAC/WAV of ALAC file. Ik praat wel heel gemakkelijk over het kiezen van een andere ingang op de DAC, voorbijgaande aan het feit dat er voor USB extra hardware ingezet moet worden in de DAC zelf en het signaal dus op een andere manier bij de converter komt.

Kennelijk is USB met een SOtM kaart via een AudioQuest Carbon interlink gelijkwaardig aan een 110 Ohm XLR verbinding met een Apogee kabel. Zonder een USB uitgang op de NAD of XLR op de VITA is er geen beter vergelijk tussen de twee systemen mogelijk. Tot slot kan ik melden dat ik mijn muziekkeuze zo breed mogelijk heb gemaakt, van rustige pop tot elektro beat, een keur aan klassieke muziek heb ik gebruikt van barok tot zwaar orkestwerk, diverse soorten jazz, vocaal en instrumentaal werk. Resoluties liepen door elkaar tussen 16 bit/44.1 KHz tot aan 24 bit/192KHz. Ook daarmee bleven verschillen nauwelijks waarneembaar tussen de twee oplossingen. 

Conclusie

Speelde het fijn? Zonder enig voorbehoud kan ik daar positief op antwoorden. Majstro Audio heeft er met de eigen voeding, de SATA buffer en de SOtM kaart een zeer goede muziekspeler van gemaakt. Vanwege de Majstro firmware zijn de afspeelmogelijkheden veel uitgebreider dan op standaard spelers en Majstro gunt de voorkeur aan de gebruiker. Het gebruikte moederbord met de SSD drive is snel, zo snel dat wisselen tussen Squeezeserver en een andere server absurd snel gaat. Dat ik daarna nog dingen in moet stellen in de software kost heel wat meer tijd. Ook het indexeren van de totale collectie (interne HD en externe NAS samen goed voor 100.000 tracks) is sneller klaar dan ik ooit meemaakte met Squeezeserver en toen ging het om maximaal 10.000 tracks.

Mechanisch zit de VITA ook goed in elkaar, zo goed dat geluiden van de harde schijf niet buiten de kast waarneembaar zijn, ook niet heel laat in de avond als iedereen tot rust is gekomen en van buitenaf geen geluiden meer de woning indringen. Wilt u het nog stiller, dan moet de keuze op SSD vallen voor zowel de opslag van het besturingssysteem als de muziekfiles. De prijs voor dit fraais is mits u genoegen neemt met een 2 TB HD 2.799 euro, heeft u liever 2 TB SSD dan gaat de prijs naar 3.349 euro. Kiest u voor een S/PDIF uitgang in plaats van USB dan bespaart u steeds 100 euro.  

De interne DAC prijzen zijn gelijk aan de USB versies. Het rippakket bestaande uit een Teac DVD drive en AudioQuest USB kabel is maar 100 euro en is rechtstreeks aan te sluiten op de VITA die dan zorgt voor rippen, metadata en opslag. Het zal voor velen een voordeel van de Majstro Vita als musicserver zijn dat er gewoon opslag in zit. Dus geen gedoe met een NAS of een losse USB harddisk als u dat niet wilt. Het is simpelweg een toegankelijke, geïntegreerde, alles-in-één oplossing die uitstekend muziek kan weergeven.






EDITORS' CHOICE