ARTIKELSynology

Pagina 2

Een NAS beschikt meestal over een scala aan ‘toegangsmogelijkheden’. Standaard zijn een webinterface en natuurlijk het delen van mappen en bestanden op de ingebouwde harde schijf of schijven. Daarnaast zijn er ook meer exotische zaken te vinden. Denk aan bijvoorbeeld SSH, waarmee je via de Linux opdrachtprompt allerlei zaken kan regelen. Of FTP, een protocol voor bestandsoverdracht via internet. Als je al dat soort zaken niet gebruikt is het verstandig om ze simpelweg uit te schakelen. Het voorkomt mogelijk per ongeluk openstaande achterdeurtjes. Om SSH - ofwel toegang via een terminal op afstand - uit te schakelen check je of alle opties onder Terminal en SNMP (te vinden in het Configuratiescherm) uit staan.

FTP

Om zaken als FTP uit te schakelen, neem je via het Configuratiescherm een kijkje bij Bestandsservices. De settings op de tab SMB moet je ongemoeid laten, dat zijn de bestandsdeelservices voor het (thuis)netwerk. Check alleen wel even het kader SMB3 voor een snelheidsverhogende tip! Klik eerst op het tabblad FTP en zorg dat de opties FTP-service inschakelen, FTP SSL/TLS coderingsservice inschakelen (FTPS) en - een stukje lager - SFTP-service inschakelen allemaal uit staan. Op de tab TFTP dient ook de optie TFTP-service inschakelen uit te staan. Je kan FTP (en dan liefst alleen de veilige variant SFTP) natuurlijk best zo af en toe gebruiken. Maar zeker als het inderdaad maar (heel) af en toe is, schakel je de optie na gebruik beter gewoon weer uit.

Bij de tijd blijven

Een ander belangrijke zaak - qua veiligheid - is het up to date houden van het besturingssysteem van je NAS. DSM wordt regelmatig van updates voorzien. Het is zaak deze updates zo snel mogelijk te implementeren, want meestal worden daarmee veiligheidslekken en achterdeurtjes gedicht. Je kunt updates handmatig installeren (of beter: via een muisklik laten zoeken naar updates en deze via nóg een klik installeren). Zeker voor een NAS die gekoppeld is aan de cloud, is het beter om het installeren van updates volledig automatisch te laten regelen. Je kan de NAS namelijk dagelijks op een bepaald tijdstip laten zoeken naar beschikbare updates en deze vervolgens volautomatisch installeren. Kies simpelweg een tijdstip dat jij geen gebruik maakt van je NAS, bijvoorbeeld een van de nachtelijke uren. Zo heb je geen omkijken meer naar de updates en ben je verzekerd van altijd de meest recente versie van DSM.

Automatisch

Om alles automatisch te regelen klik je in het Configuratiescherm op Bijwerken en herstellen. Mocht er toevallig een verse update klaarstaan, dan krijg je daarvan melding. Ook een installatieknop is in dat geval beschikbaar. In dat geval installeer je eerst de update om daarna weer terug te keren naar dit scherm. Klik op Instellingen voor bijwerken. Schakel de optie Automatisch zoeken naar DSM-updates in. Kies in het selectiemenu daaronder voor Installeer automatisch de nieuwste DSM-update. Achter installatieschema kies je voor Dagelijks, waarna je een update-tijdstip instelt. Klik op OK en je hebt verder geen omkijken meer naar updates.


EDITORS' CHOICE