NIEUWSNaim Audio

Pagina 2: luisteren

Uniti Core

Het hart van Naim’s muzikale infrastructuur wordt gevormd door de Uniti Core. Een vrij sober zwart kastje zonder opsmuk, wat echter qua bouwkwaliteit, uitstraling en materiaalgebruik geheel in lijnt ligt met de overige Uniti modellen. Feitelijk is de Core een muziekserver, cd speler en ripper in één enkele behuizing waarbij de mogelijkheid bestaat om naar wens Naim Classic, Mu-so en Uniti producten met een maximum tot 12 afzonderlijke ‘clients’ op te nemen. Doordat de Uniti Core standaard af fabriek zonder interne (S-ATA) harddisk wordt geleverd, kan de gebruiker gebruikmakend van de eenvoudige handleiding heel gemakkelijk zelf een conventionele harddisk of SSD exemplaar naar keuze in de Core steken.

Hoewel de voorzijde in eerste instantie volledig leeg lijkt, is bij een nauwkeuriger blik toch een USB aansluiting voor USB sticks met muziekbestanden zichtbaar (op de achterzijde is een 2e USB aansluiting aanwezig voor bijvoorbeeld het aansluiten van een externe harde schijf). De CD gleuf met beproefd TEAC mechaniek is volgens het ‘slotloading’ principe geconstrueerd. Dit wil zeggen dat u alleen maar uw te rippen CD plaatje met zachte druk in de keurig weggewerkte opening hoeft te duwen en de rest gaat vanzelf. Het rippen van de CD gebeurd volgens het ‘bit-perfect’ principe en neemt ongeveer zeven minuten per CD in beslag. Voor CD liefhebbers die naast het rippen ook nog steeds graag CD’s willen afspelen, is het fijn dat de Uniti Core door de BNC S/PDIF aansluiting aan de achterzijde ook nog steeds als CD loopwerk kan worden gebruikt. De Uniti Core is reeds leverbaar voor € 2.450,-.

Uniti Star en Nova

De laatste twee nog niet besproken modellen uit deze serie zijn de Uniti Star en Nova. Alles-in-één apparaten die door hun conventionele 43 cm breedte in mijn ogen nog prettiger op het netvlies liggen en in geval van de Star feitelijk een samenvoeging zijn van een Atom en Core in één apparaat. Daarbij stijgt het vermogen van 2 x 40 Watt (Atom) naar 2 x 70 watt bij de Star en stijgt het nogmaals naar 2 x 80 Watt bij het topmodel Uniti Nova. Andere verschillen zijn een extra digitale coaxiale RCA en BNC ingang, een extra analoge RCA/DIN aansluiting voor bijvoorbeeld een analoog Naim component en een slot voor een SD kaart waarop muziek kan worden opgeslagen en deze beschikbaar kan worden gesteld voor andere Naim of UPnP componenten in het netwerk.

Hoewel de Uniti Nova als het vlaggenschip van de Uniti lijn kan worden beschouwd, is het best opmerkelijk en in mijn ogen ook jammer dat juist de ingebouwde drive voor het rippen en afspelen van CD’s is weggelaten. Maar het gaat hier uiteraard om een heel bewuste keuze, waarbij consumenten die dit graag nog wel hebben voor een Star kunnen kiezen. Of in geval van de Nova deze desgewenst ook nog altijd met een Uniti Core kunnen uitbreiden. Een laatste verschil is dat de Nova naast het iets hogere uitgangsvermogen, ook nog eens over twee extra analoge RCA/DIN ingangen kan beschikken. Richtprijzen zijn € 4.500,- voor de Uniti Star en € 5.600,- voor de Nova,  waarbij beide producten in de tweede helft van 2017 beschikbaar zullen zijn.

Luisteren

Nu kan techniek nog zo mooi verpakt zijn, maar als de weergave uiteindelijk toch niet voldoende weet te overtuigen, kan zo’n ontwerp wat mij betreft meteen weer de prullenbak in. Ondanks de tientallen jaren ervaringen is dat dit keer toch best een lastig dilemma voor deze immer zo trotse Engelse onderneming. Want als geen ander weten de ingenieurs hoe lastig het is om alle vormen van interferentie die onvermijdelijk op willen treden bij zoveel apparaten in één, voldoende te elimineren. Daarbij is alleen voor deze Uniti lijn ook nog eens heel bewust afscheid van de optionele losse voedingen genomen, dus wat blijft er dan uiteindelijk nog over van het typische Naim geluid?

Die vraag blijkt in de luisterpraktijk toch lastiger te beantwoorden dan ik in eerste instantie had verwacht. Want net zoals het strakke moderne uiterlijk is ook de Uniti klank strakker en meer van deze tijd geworden. Daarbij leunt de weergave van de opgestelde Atom in eerste instantie veel meer op transparantie, snelheid en dynamische aanstekelijkheid, dan op het vroegere meer ronde, warme, krachtige en zelfs ietwat rauwe oorspronkelijke Naim geluid. Het knappe is echter dat wanneer ik langer naar de overigens uitermate goede match met de Neat Momentum 3SXi monitorluidsprekers luister, ik gaandeweg toch steeds meer de Naim basisklank weer terug hoor. Alleen dan niet in zijn typische ‘oude’ incarnatie, als veel meer de signatuur die ik eerder nog veel sterker bij de beroemde Statement en nieuwe Naim Classic NAP DR eindversterkers heb waargenomen. Dus meer opgeruimd, transparanter, beter gedefinieerd en behoorlijk meer neutraal en natuurlijk. Zonder daarbij zaken als natuurlijke warmte en ‘bloom’ weg te laten.

Daarbij moet wel nog extra worden opgemerkt dat de overigens opvallend expressieve Uniti Atom met zijn modale 2 x 40 watt, natuurlijk niet zo ver op het gebied van moeiteloze dynamische contrasten en afgronddiepe drukvolle laagimpulsen kan gaan als zijn grotere en duurdere broers. Maar als deze hoger gesitueerde modellen gehoormatig zelfs nog beter zullen presteren (wat ze Naim kennende zeker zullen doen), kan zelfs nu al voorzichtig van een spectaculaire entree worden gesproken. Een zoete belofte waarvoor het absoluut de moeite is er nog een paar maanden op te wachten!

Conclusie

Op zich is het wel grappig: terwijl ik zelf juist heel huiverig ben voor de alsmaar toenemende integratie in audioapparatuur wegens de gerede kans voor alsmaar meer gehoormatige compromissen, kan ik in geval van deze eerste gloednieuwe Naim Uniti kennismaking niets anders zeggen dan dat met name de geluidskwaliteit en de hoge mate aan volwassenheid mij in positieve zin heeft verrast! Nee, het heeft niet de ultieme moeiteloosheid en grandeur van de duurdere en meer uitgebreide Naim Classic modellen met vele losse voedingen. Maar in plaats dat ik dit als een vervelend compromis ervaar, blijkt de nieuwe kleine Uniti Atom op zijn beurt over een moeilijk te omschrijven puurheid en focus op de muziek zelf te beschikken. Heel aanstekelijk, muzikaal en bijna frivool. Eigenschappen die zelfs binnen Naim als anders en vernieuwend kunnen worden bestempeld en zeer waarschijnlijk de fundamenten voor toekomstige nieuwe Naim componenten zal gaan vormen. Dat daarbij ook oorspronkelijke Naim genen als timing, live like gevoel en spontaniteit nog steeds zo goed zijn terug te horen is gewoon knap, heel erg knap!   

MERK

EDITORS' CHOICE