NIEUWSYamaha

Pagina 2


Jamie Biesemans | 30 september 2016 | Fotografie Redactie Hifi.nl | Yamaha
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 24 september 2016

Het betere tv-geluid

Net voor IFA kreeg Yamaha te horen dat hun baanbrekende YSP-5600-soundbar een EISA Award kreeg voor soundbar van het jaar. Dat de Europese vakpers, waarvan ons zusterpublicatie FWD lid is, de YSP-5600 die eer schonk is niet verrassend. De YSP-5600 was de eerste Dolby Atmos- en DTS:X-compatibele soundbar ter wereld, die dankzij Yamaha’s unieke sound projection-technologie verbluffend realistische resultaten neerzet. “Dolby zelf vond hem zo goed dat ze een aantal voor hun hoofdkwartier besteld hebben”, klonk het trots op de stand. Er stonden heel wat mensen aan te schuiven om de YSP-5600 te horen in de glazen demokamer die Yamaha op zijn stand had voorzien.

De YSP-5600 is uiteraard MusicCast-compatibel, maar ook een echt high-end premiumproduct. Op IFA presenteerde Yamaha nog een aantal andere soundbars met MusicCast die op alle prijspunten sterk uit de hoek komen. De YSP-2700 bijvoorbeeld, is opnieuw een sound projection-soundbar, die dankzij 16 speakers echt 7.1-surround kan leveren. Geen Dolby Atmos dus, maar wel een zeer gedetailleerde surround. De meegeleverde compacte draadloze sub zorgt voor een zeer indrukwekkende weergave, zoals we hoorden in een demoruimte op de stand. Hij gaat een stukje verder dan de YSP-1600, die nog beschikbaar blijft en 5.1 biedt.

De YAS-306 is misschien wel de gevaarlijkste soundbar die op IFA werd getoond, toch voor de concurrentie in het multiroomsegment. Hij is heel scherp geprijsd, terwijl wel alle mogelijke MusicCast-opties present zijn. De YAS-306 is ook een relatief kleine 7.1-soundbar, waardoor hij heel woonkamervriendelijk wordt. Door het gebruik van twee ingebouwde subwoofers aangevuld met bas reflexpoorten aan de zijkanten levert hij bijzonder krachtige bassen.

Sommige mensen hebben liever een tv-oplossing waar de televisie op geplaatst wordt. Ook voor hen heeft Yamaha iets voorzien: de SRT-1500. Dit is de eerste soundbase met sound projectie-technologie. Net zoals bij de YSP-soundbars worden ‘stralen’ geluid de kamer ingestuurd zodat ze weerkaatsen van de muren. Op die manier komen de rear-kanalen ook echt van achter je – ondanks het feit dat de soundbar voor je neus staat.

Mainstream en premium

AV-receivers hebben zo hun eigen ritme, met traditioneel een vernieuwing van het assortiment meer in het voorjaar. Bijgevolg waren de nieuwe receivers van Yamaha al een tijdje bekend. Op dat vlak geen verrassingen op IFA, al was het een uitgelezen kans om zowel de mainstream-receivers uit de RX-Vx81-series te bekijken als de recente toevoegingen aan de Avantage-premiumlijn. MusicCast is bij receivers geen nieuwe verschijning, want Yamaha-toestellen van 2015 waren bij de eersten om het multiroom-platform ingebouwd te krijgen. De nieuwe RX-A660, RX-A2060 en RX-A3060 komen echter met de nieuwste snufjes, zoals Dolby Atmos en DTS:X en aan videozijde ondersteuning voor 4K met High Dynamic Range (HDR) en 4:4:4-kleurweergave.

Muziekbeleving is even belangrijk

Yamaha heeft een ijzersterke reputatie als het over home theatre gaat, maar dat wil niet zeggen dat muziekbeleving in stereo op IFA naar de achtergrond werd geschoven. Apparaten als de WX-C50 en WX-A50 tonen dat al aan, maar ze zijn zeker niet de enige. Zo was een highlight in Berlijn de nieuwe PianoCraft MCR-N570D, een hoogwaardig afgewerkte miniketen dat propvol functionaliteit zit en streeft naar de hoogste audiokwaliteit. Zo is er een DAB+-tuner en heeft het als MusicCast-toestel ook absoluut geen probleem met hi-resbestanden af te spelen. De N570D komt ook met betere speakers met een tweewegsdesign. De kers is op de taart bij deze speakers is de prachtige afwerkingen in pianolak, waardoor ze er veel luxueuzer uitzien dan doorsnee miniketens. Die uitstraling heb je ook met de N570D zelf, dankzij de aluminium voorzijde.

Als hifi-liefhebbers werden we op IFA ook geprikkeld door de R-N402D, een receiver met een goede DAC dat even goed een DAB+-radiostation en als hi-resaudio (of je favoriete MP3’s) afspeelt. Het is elegante alles-in-één toestel dat mooi past in een moderne huiskamer, bij een gezin dat helemaal voor streaming gaat en wellicht via de smartphone luistert. Zoals we gewoon zijn bij Yamaha kun je muziek streamen via Bluetooth en Airplay (en dat ook verder doorstreamen naar andere MusicCast-producten), en via de USB-poort vooraan kun je ook opslag aansluiten. Ben je dan toch iets meer traditioneel ingesteld, dan is de CD-NT670D een interessant toestel. Het stond wel op IFA, maar is eigenlijk al een aantal maanden oud, maar als concept blijft het zeer boeiend. De CD-NT670D is namelijk een goede cd-speler én een MusicCast-compatibele netwerkspeler met internetradio. Combineer dit met een goede versterker en luidsprekers, en je hebt meteen een prima hifi-oplossing.

Grenzeloos

Wat Yamaha mooi aantoonde op IFA, was de diversiteit aan toestellen met MusicCast – en dus de ongeziene flexibiliteit van dit ecosysteem.  Of de insteek nu beter tv-geluid is, je streeft naar hifi-nirwana of vooral goed geluid wil in je keuken of andere ruimtes, het Yamaha-aanbod is breed genoeg om al die scenario’s af te dekken. De blikvangende samenwerking met de muziekinstrumentenafdeling van Yamaha is zelfs niets minder dan verbluffend. Het idee hebben om een piano te koppelen aan een multiroomsysteem én het ook effectief perfect uit te voeren, is iets dat enkel het Japanse Yamaha zou kunnen. De forse stappen die in iets meer dan een jaar zijn gezet qua MusicCast maken ons in elk geval nieuwsgierig naar wat het merk in de komende maanden van plan is!

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »