REVIEWQobuz

Luisteren

Jamie Biesemans | 14 februari 2016 | Qobuz

Als abonnee kun je op verschillende manieren luisteren naar Qobuz-streaming. Via de browser (helaas minder een aanrader), via een desktop-app die best goed in elkaar zit maar zeker op de Mac nog wat eigenaardigheden vertoont en via mobiele apps. Die apps staan op een veel hoger niveau dan de andere twee. Er vindt hier ook veel meer innovatie plaats. Zo kreeg de Android-app – die er zowel op een telefoon als tablet goed uitziet – recent een update met ondersteuning voor de Chromecast Audio. Omdat deze adapter van Google amper 35 euro kost, beschikt over een optische uitgang en hi-res kan streamen, krijg je zo een heel goedkope manier om muziek in vrij goede kwaliteit naar je bestaande hifi-set te streamen. AirPlay wordt door Qobuz ook ondersteund. Zijn er verbeterpunten? Ja, zo gaat het beheren en maken van eigen afspeellijsten niet zo vlot als zou moeten.

Spotify en Deezer hebben ontegensprekelijk een enorme voorsprong als het gaat om ondersteuning door hardware van derden. De Spotify Connect-functie is nog net niet ingebouwd in broodroosters, zo alomtegenwoordig lijkt het. Qobuz is op veel minder platforms beschikbaar, maar wel een paar belangrijke. Bij Bluesound, Devialet, Sonos en Samsung Multiroom bijvoorbeeld wel. De koppeling met Chromecast brengt de dienst ook naar heel wat andere producten, zoals multiroomsystemen van Denon, LG en Sony. Maar dan zonder echte integratie met de apps van die systemen.

Sublieme abo
Qobuz biedt verschillende abonnementen aan. Het is even oppassen, want het draait niet enkel om kwaliteit. De goedkoopste, Premium, kost 9,99 euro/maand en streamt alles in MP3-formaat. Het HiFi-abo van 19,99 euro/maand biedt alle muziek in lossless cd-kwaliteit, terwijl Sublime (219,99 euro/jaar) muziek in lossless kwaliteit aanbiedt met de optie om hi-res aankopen in hun oorspronkelijke kwaliteit te streamen. Als je dus een album in 96 kHz / 24-bit aankocht om te downloaden, dan kun je die ook op dat niveau streamen. De hardware waarlangs je streamt moet dat echter ondersteunen. Sonos doet dat bijvoorbeeld niet en speelt deze tracks in cd-kwaliteit af, Samsung en Devialet spelen wel deze hi-res streams af.

Een bijkomend voordeel van Sublime is dat je op hi-res aankopen dertig tot zestig procent korting, waardoor heel wat albums goedkoper worden dan de versie op cd-kwaliteit. Maar al bij al is dit abonnement enkel relevant als je ook effectief naast streaming ook muziek permanent wil aanschaffen. Dat zal zeker niet iedereen zijn. Het oude HiFi Classique-abonnement met enkel klassieke muziek in FLAC-kwaliteit lijkt afgevoerd.

Conclusie
Die aparte status van Qobuz, die blijft toch wel bestaan. De nieuwe eigenaars van het bedrijf lijken heel ambitieus te zijn en willen de dienst ook populariseren. Hopelijk is dat niet met verlies van de aantrekkingskracht naar hifi-liefhebbers toe. Tidal was qua muziekaanbod en –curatie ook veel boeiender vóór de acquisitie door Jay-Z… Maar audiofielen aanspreken blijft nog hoog op de agenda staan, verzekert Qobuz ons. Tidal is wellicht de grootste uitdager, vanwege de samenwerking met een aantal hifi-merken en de nakende introductie van MQA-streaming.

De nadruk op audiokwaliteit, het aanbod aan hi-res muziek aan een redelijke prijs en die toch eigenzinnige selectie van muziek die Qobuz aanbiedt maakt deze dienst toch nog altijd de eerste keuze voor de ‘serieuze’ muziekliefhebber. Dat is zeker zo als de grote mainstream je minder zegt, en je eerder je gading vindt bij klassiek, jazz en wereldmuziek. Maar ook metal, elektronica en soundtracks zijn genres waar je een goed aanbod vindt. En Franse muziek, uiteraard.

Qobuz
Vanaf € 9,99/maand www.qobuz.com
Beoordeling 4,5 op 5

MERK

EDITORS' CHOICE