Luisteren


Ruud Jonker | 20 januari 2016

Wie de techniek van de Conquistar weet te doorgronden, komt allerlei slimme technische oplossingen tegen die vanzelfsprekend verantwoordelijk zijn voor het prestatieniveau. Om het even anders te zeggen: deze luidspreker is niet door een willekeurige hobbyist in elkaar geflanst. Het hele concept verraadt de betrokkenheid van één of meerdere personen, die heel goed weten waar ze mee bezig zijn. In feite is deze luidspreker ontwikkeld in ongeveer 2,5 jaar tijd door een team met lange ervaring. Ontevredenheid met bestaande luidsprekers vormde hier een belangrijke aanleiding. Maar, vlak voor de eerste kennismaking met deze luidspreker in Antwerpen, is er uiteraard enige terughoudendheid en de vraag of'ie echt een beetje fatsoenlijk speelt...

Aangekomen op de deurmat van de hal die grenst aan de luisterruimte, staat de Conquistar al te spelen. Het is hier onbekend welke emoties u allemaal beleeft als u ergens op een deurmat landt, maar het werd hier in vijf seconden duidelijk dat alles aan de Conquistar volledig klopt. Zonder het ding nog gezien te hebben, stond daar in de aanpalende ruimte een fenomenaal geluidsbeeld met alles wat een muziekliefhebber zich zou kunnen wensen. Waar blinkt deze weergever dan in uit? Het is natuurlijk de enorme homogeniteit, waar de bijdrage van de ribbon driver onhoorbaar overgaat naar de woofers. Dat is ongekend goed voor een luidspreker die het moet hebben van twee verschillende driverprincipes. De Conquistar klinkt gewoon als één systeem. Wat vervolgens spectaculair goed is, is de ‘vulling’ van de ruimte met geluid. Deze luidsprekers zetten een enorm podium neer, waarbij in elke vierkante centimeter geluid aanwezig is en iets te beleven valt. Als dat al geen instrumenten of stemmen zijn, dan is er een sterke gewaarwording van de akoestiek waar de opname is gemaakt.

In technische zin heeft dat te maken met het niveau van detaillering, met de dynamische capaciteiten van de ribbon, maar ook omdat de werking van een ribbon anders is dan van een dometweeter. Achter elk subtiel geluidje dat de Conquistar produceert zit een zekere drive en kracht. Ook is een ribbon erg licht. Het meest subtiele stroompje dat deze driver bereikt, wordt daardoor meteen omgezet in geluid. Een zwaardere dometweeter zal in principe pas gaan bewegen als het toegevoerde AC-signaal een bepaalde grenswaarde heeft bereikt, die het mechanisch systeem in werking zet. De derde opvallende eigenschap betreft de kwaliteit van het laagsysteem. Het kan loeistrak, zeer diep en met een voortreffelijke definitie. Het zal duidelijk zijn dat de Conquistar een luidspreker is die betrokkenheid afdwingt en excelleert in de weergave van klank. Deze weergever zal uiterst gevoelig zijn voor de aansturing en bij een geschikte keuze de kwaliteiten van de opname exact vertalen naar de luisteraar. De topkwaliteit van de presentatie werd natuurlijk mede veroorzaakt door de aansturing met de Grandinote versterkers en door de loopwerk/DAC combinatie van PS Audio.  

Nog belangrijk om te vermelden is dat Tingsha Audio vijf jaar garantie geeft op deze luidspreker en levenslang op de ribbon drivers. De eerste eigenaar krijgt een certificaat op naam en de genummerde set wordt thuisgebracht en geïnstalleerd.

Conclusie
De door Tingsha Audio ontwikkelde Conquistar luidspreker staat borg voor een verbazingwekkend prestatieniveau. Voor een luidspreker die het moet hebben van twee verschillende driver-principes, is er sprake van een ongekende homogeniteit. Als de muziek dat in zich heeft, kan deze weergever een muur van gedetailleerd, dynamisch, maar ook micro dynamisch geluid presenteren. Samen met het fraaie laag, de lineariteit en het betrokkenheid afdwingend vermogen, is het buitengewoon lastig om voor dit prijsniveau een luidspreker te vinden die zó goed presteert. 

Prijzen en info
Conquistar Series 2 wordt aangeboden als introductie-versie. Er zijn tien paar beschikbaar in light Cherry veneer (kersen fineer) of in een versie Dark Wenge ‘Kwartiers’ cut. Deze beide uitvoeringen zijn voorzien van twee opties:

 • Interne Zensati bekabeling;
 • Professionele Stalen spikes.

Normale retailprijs: € 10.342 per paar.
Nu speciale prijs: € 7.995 per paar inclusief levering/plaatsing bij u thuis.

Tingsha Audio, tel: 0032-(0)497-751025, e-mail tingshaaudio@gmail.com
www.tingshaaudio.com / www.conquistar.eu

EDITORS' CHOICE

 • Verslag en jubileumaanbiedingen
  Songs of Protest met Goldmund en Kharma
  Verslag en jubileumaanbiedingen
  lees meer »
 • Review
  GoldenEar BRX
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »