REVIEWDALI

Eddy Currents

Max Delissen | 30 september 2015 | DALI

Een ander probleem dat door het SMC materiaal voor een belangrijk deel wordt verholpen is ‘eddy currents’. Eddy currents, oftewel wervelstromen, ontstaan in vrijwel elke luidsprekeraandrijving doordat de spreekspoel langs de magneet beweegt en zich zo als een soort dynamo gaat gedragen. Het nadeel van deze wervelstromen is dat ze zowel warmte als weerstand veroorzaken, twee zaken die je in een luidsprekermotor niet wil hebben omdat ze óók vervorming veroorzaken. Door het gebruik van SMC verdwijnen die wervelstromen vrijwel geheel en wordt de weergave van de lage tonen véél schoner en strakker. Omdat SMC nogal kostbaar is wordt het in de OPTICON serie uitsluitend gebruikt voor het poolstuk, terwijl in de EPICON serie ook nog een ring van SMC buiten de spreekspoel wordt gebruikt, in combinatie met een aluminium ring rond het poolstuk die de werking nog verder verbetert. In de vorig jaar geïntroduceerde RUBICON serie wordt geen buitenste ring van SMC gebruikt en wordt er in plaats van een aluminium ring een koperen kap op het poolstuk geplaatst. Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat DALI het materiaal nu dus ook in de OPTICON serie toepast.



De overige specificaties zijn snel genoemd. De met inwendige panelen verstevigde kast van de OPTICON wordt volledig in de eigen houtwerkplaats in Denemarken gemaakt van dik MFD, en heeft een coating van vinyl. De luidsprekers zijn leverbaar in de kleuren satijn wit (met hoogglans wit gespoten frontpaneel), satijn zwart en notenhout (beide met hoogglans zwart gespoten frontpaneel). Om de signaalwegen zo kort mogelijk te houden worden de wisselfilters direct op de units gemonteerd. Door het brede frequentiebereik van de units kunnen de filters zeer eenvoudig zijn en dus uit relatief kostbare onderdelen worden opgebouwd, wat ook weer minder verlies aan signaal oplevert. De OPTICON 6 heeft, net als zijn seriegenoten, een nominale (en naar DALI traditie over het gehele frequentiebereik zeer vlakke) impedantie van 4Ω, wat hem ook voor wat kleinere versterkers gemakkelijk aan te sturen maakt. De vrij smalle kasten krijgen wat meer zijwaartse stabiliteit door de meegeleverde gegoten aluminium voetjes. Die moet je zelf even monteren, en je kunt er naar keuze de eveneens meegeleverde in hoogte verstelbare spikes in draaien of er rubberen dopjes onder plakken.



Opstelling
Bij het opzetten van een luistertest als deze komt altijd het moment dat je moet kiezen tussen een set die qua prijs ongeveer in lijn ligt met de luidsprekers, of dat je gaat voor ‘eens kijken of er méér uit te halen is’. Ik besloot te beginnen met het laatste, enerzijds omdat ik nogal hoge verwachtingen had van de OPTICON 6, en anderzijds omdat ik op dat moment even niet de mogelijkheid had om de Naim Supernait2 in mijn woonkamer te vervangen door een meer realistische versterker als de Peachtree Decco65, die op mijn werkkamer staat. Hoewel in tweede instantie bleek dat de Decco65 inderdaad een uitstekend muzikaal partnerschap vormt met de OPTICON 6 (en dat je dat, door de eenvoudige belasting die de OPTICON 6 vormt, met de meeste fatsoenlijke versterkers van tussen de 800 en de 1000 euro waarschijnlijk vrij eenvoudig zult kunnen bereiken) waren de luisterresultaten met de Naim echt verbluffend. Daarom zal ik me bij het beschrijven van de klankmatige prestaties beperken tot die combinatie, waarin verder een volledig voor die taak uitgeruste Mac mini als streamer dienst doet, aan een NAD M51 d/a-converter waarbij het geheel met elkaar verbonden wordt met diverse kabels van AudioQuest. Ik heb ook wat vinyl beluisterd, maar dat waren vanwege mijn recent begonnen zomervakantie vooral stoffige vondsten uit de kringloopwinkel, dus die laat ik even voor wat ze zijn: hobby.



Ondanks dat ze er bij importeur AND Benelux al een redelijk aantal uurtjes op hadden zitten waren de luidsprekers naar mijn idee nog niet helemaal ingespeeld. De kop was er weliswaar duidelijk vanaf, maar toch besloot ik mijn enorme nieuwsgierigheid nog wat langer op de proef te stellen. Terwijl ik op mijn kantoor de administratie een grote zomerbeurt gaf, heb ik de hele dag op vrij hoog volume de onvolprezen burn-in cd van IsoTek door de luidsprekers gejaagd voordat ik ’s avonds, na het eten en het journaal (dat trouwens een uitstekende verstaanbaarheid liet horen), met een kop koffie binnen handbereik de iPad op schoot nam om de eerste echte muziek te spelen. 

MERK

EDITORS' CHOICE