REVIEWDenon HEOS

Zet hem waar je wil

Jamie Biesemans | 28 augustus 2015 | Denon HEOS

De meegeleverde subwoofer is eerder compact te noemen. Denon claimt dat de sub ongevoelig is voor de plaatsing, omdat de ingebouwde DSP zal compenseren voor wie hij in de kamer staat. Niettemin, omdat de basreflex naar achteren is gericht, vonden we toch dat we de bass-output konden verhogen door de subwoofer wat dichter bij de muur te plaatsen. Persoonlijk vonden we de sub voor onze kamer van 25 m2 te zacht ingeregeld op de nulstand. Via de HEOS-app kan je vrij gemakkelijk de sub bijstellen van -15 tot +15, wij gingen voor +5.

Na het aansluiten en plaatsen van de Home Cinema, moet je hem nog koppelen aan de HEOS-app. Als je al de recensies van vorige HEOS-toestellen hebt gelezen, dan weet je dat deze koppeling snel gerealiseerd is. Je installeert de HEOS-app, sluit de meegeleverde kabel aan tussen de hoofdtelefoonuitgang van je smartphone of tablet en de soundbar, en doorloopt een kort stappenplan. Daarbij vul je het wachtwoord van je WiFi-netwerk in, zodat de HEOS Home Cinema even later zelfstandig kan verbinden met het draadloze netwerk. Werk je liever met een ethernetkabel, dan kan trouwens ook.

Alles via de app
Wanneer je de televisie met de Home Cinema aansluit via HDMI, kan je de gewoon het volume regelen met de afstandsbediening van je tv. Maar voor alle andere functies moet je wel aan de slag met de HEOS-app. Die bestaat uit drie luiken, onderaan de app te selecteren: Kamers, Muziek en Now Playing. In ‘Kamers’ zie je de soundbar verschijnen samen met andere HEOS-toestellen. Door de Home Cinema te verslepen naar een andere HEOS-apparaat kan je muziek in meerdere kamers synchroon laten spelen. De enige beperking was dat ten tijde van schrijven het niet mogelijk was om het geluid van een HDMI-bron naar een andere HEOS-speaker te sturen. Maar volgens Denon kan dat binnenkort wel na een software-update. Op dat punt kan je bijvoorbeeld een uitzending van een voetbalmatch op tv blijven volgen als je in de keuken even wat verfrissing gaat zoeken.

Onder ‘Muziek’ verschijnen bij de Home Cinema alle opties die je bij de andere HEOS-toestellen vindt. Hier kan je muziek selecteren bij Spotify, Deezer, Tidal, rdio of SoundCloud, of eigen muziekbestanden op het netwerk of je mobiel toestel kiezen. Internetradio is ook een optie, via de TuneIn-dienst. Alsof dat niet voldoende was, kan je ook een USB-schijf achter aan de soundbar insteken en vanaf daar muziekbestanden afspelen.

Het is ook hier dat je de optie ‘Inputs’ vindt. Hierop drukken brengt je naar de lijst van fysieke aansluitingen op de soundbar, zoals HDMI en de optische ingang. Hoewel het niet veel werk is om bij deze lijst te raken, zou het wel net iets handiger zijn als je favoriete ingangen in de hoofdlijst onder Muziek kon plaatsen.

Bij ‘Now Playing’ ten slotte, regel je het volume en kan je ook de Dialog Enhancer, Night Mode en Sound Mode (Muziek of Film) instellen. Gek genoeg kan dat enkel als je HDMI-ARC kiest, maar niet als je de andere HDMI-poort selecteert. Vermoedelijk is dit een bug, want ook als je muziek beluistert via een streamingdienst kan je Sound Mode niet aanpassen.

Goed uitgebalanceerd
Om de prestaties van de Home Cinema te testen, doorlopen we een testcyclus met de DTS 2014 Demo disc. Dat betekent dus veel trailers en muziekstukken doorlopen, van ‘Life of Pi’ tot ‘Gangster Squad’. Veel indruk maakte de Home Cinema bij het fragment van ‘Skyfall’, op het moment dat James Bond gezwind uit de weg springt voor een metrostel van de Londense Underground dat uit het plafond valt. De bakstenen hoor je echt naar beneden vallen en de rumble als de trein voorbijraast is behoorlijk indrukwekkend. En de explosies als Bane heel Gotham de lucht in laat gaan – de bekende scene met het Amerikaans voetbalveld dat wegzakt tijdens een match – in ‘The Dark Knight Rises’ hebben heel wat punch en overtuigingskracht. Actieliefhebbers komen hier goed aan hun trekken, overigens zonder dat dialogen slecht te verstaan zijn. De soundbar slaagt er in dat centerkanaal goed te isoleren en weer te geven. Die overigens ook als de Dialog Enhancer-functie uitstaat; zet je die aan dat verhoog je de verstaanbaarheid wel maar klinkt het geheel wat onevenwichtiger.

Accurate surround is moeilijk te realiseren met een soundbar, maar de Home Cinema verwerkt de DTS-streams toch vrij goed en geeft er een redelijk ruimtelijk gevoel aan. Actie dat bijvoorbeeld uitgesproken van rechts naar links plaatsvindt, zoals bij het fragment van ‘Ice Age: Continental Drift’, hoor je die beweging ook. Bij het bekijken van de recente heruitgave van ‘Barry Lyndon’, het meesterwerk van Stanley Kubrick, viel bovendien op hoe uitgebalanceerd deze soundbar is. Terwijl de off-screen narratief en dialogen in de beginscène weerklinkt, blijf je genieten van de subtiele ‘Women of Ireland’ van The Chieftains in de achtergrond.

Dat ook complexe klanken geen probleem zijn, blijkt als even later een militaire tattoo doorgaat en de trommels levensecht te horen zijn. Barry Lyndon is al een goede test qua muzikale weergave, maar we beluisteren toch nog met veel plezier wat muziek vanaf de NAS en via Deezer, en merken dat de Home Cinema best wel van wanten weet. ‘Beneath the City of Dreams’ van Calexico swingt lekker, klinkt zeker niet slecht. Heel wat soundbars klinken wat dof, maar de Home Cinema biedt heel wat resolutie en laat weer die stemmen goed klinken. Je zou kunnen stellen dat de lagere frequenties wat ongedetailleerd overkomen, maar dat is niet ongewoon bij tv-audio-oplossingen en voor beter moet je wellicht naar andere soort toestel gaan.

Conclusie
Met de Home Cinema zet Denon een heel competitief product in de markt. Voor zijn prijspunt krijg je een goede soundbar met een competente subwoofer die sowieso je televisie veel beter doet klinken. Maar dan komen er nog heel wat streamingopties bij – en dan wordt het pas echt interessant!

MERK

EDITORS' CHOICE