Niets voor niets

Werner Ero | 05 augustus 2015 | Mark Levinson

Maar zoals bij alles krijg je ook hier niets voor niets. Want in alle rust, homogeniteit en vanzelfsprekendheid, waarbij geen toon of harmonische wordt bevoordeeld. Komen eigenschappen als expressie, dynamiek en uitbundigheid, niet veel verder dan een gewoon goed gemiddelde in deze prijsklasse. Ik zit dus zeker geboeid en met veel plezier naar de zonder meer fraaie weergave te luisteren, maar merk ook op dat de weergave van de No. 585 wat mij betreft absoluut gezien nog wel wat uitbundiger en meer uitgesproken dynamisch zou mogen worden gepresenteerd. Hierdoor wordt muziek beleven met deze versterker net wat statischer en minder betrokken dan maximaal binnen deze prijsklasse mogelijk is. Ook qua laag slam en kracht in de weergave zijn er concurrenten die hier nog wat verder in gaan of meer uitgesproken in zijn. Vermeld moet echter wel worden dat deze versterker de expressie en dynamische contrasten die wel aanwezig zijn, ten allen tijde behoud. Hoe zacht of luid ik ook speel en hoe eenvoudig of complex de compositie ook is. Net zo goed in balans als de overige eigenschappen is ook de ruimtelijke presentatie. Hoewel niet het breedste en meest diepe stereobeeld wat ik in deze prijsklasse ooit heb waargenomen, is de No. 585 ook hier weer een bijzonder solide performer. Wanneer de software en bron het toelaten, word een zeer stabiel en solide beeld neergezet wat mooi een stuk buiten en achter de weergevers word geplaatst. De plaatsing in het stereobeeld is gemiddeld gezien niet up-front of laid back en kiest dus de gulden middenweg. De focussering binnen dat stereobeeld is zowel vloeiend 3D als pinpoint en uitsterven van bijvoorbeeld ambiance is voor een solid state ontwerp zelfs buitengewoon goed. Iets wat het hoge oplossende vermogen van dit ontwerp daarmee nogmaals onderstreept.



Ingebouwde DAC
Hoewel ik de vorige ronde bewust van cd-spelers en streamers met een externe DAC gebruik heb gemaakt, schakel ik nu over naar de ingebouwde Mark Levinson DAC. Hiervoor maak ik bij de cd-spelers en cd loopwerk van AES/EBU en S/PDIF aansluitingen gebruik, terwijl ik USB in geval van beide streamers inzet. Gelukkig blijkt ook hier dat Mark Levinson de uitgebreide DAC functionaliteit niet als een toegift heeft gezien. Want van welke bron ik ook gebruik maak, de bijbehorende eigenschappen worden keurig en herkenbaar weergegeven. Het North Star 192 MKII cd loopwerk met zijn prachtig natuurlijke timbres en zeer goed gelaagde 3D beeld, de Mirror Image Charisma cd-speler met zijn krachtige en afgelijnde presentatie en zeer goede timing, de Luxman D-08u met zijn vloeiende muzikaliteit en ontspannen karakter, de Aurender X100-S met zijn aanstekelijke fijnzinnigheid en mooie ambiance weergave en de NaimUnityServe met zijn krachtige en rijk gevulde tonale balans en bovengemiddeld goede timing. Uiteraard maakt het hierbij wel uit van welke digitale kabels er gebruik word gemaakt en welke (filter)instellingen op de DAC (bereikbaar via het menu) worden gekozen. Net als de versterker zelf, heeft ook de ingebouwde DAC in de gehele testperiode zonder problemen of ook maar één hikje gereageerd. Qua klankmatige eigenschappen sluit de DAC zoals verwacht zeer goed aan bij het neutrale karakter van de versterker en blijkt het zoals wel vaker geconstateerd, een voordeel dat de inwendige contactovergangen zo enorm kort kunnen zijn. Dit zorgt ook hier voor een meer direct en puurder geluid. Toch moet ik wel zeggen dat hoe goed en stabiel deze inwendige DAC ook presteert, de beste prestaties van de No. 585 toch uiteindelijk met een externe topklasse DAC worden bereikt. Anderzijds gaat de prijs van het totaal dan ook weer meteen fors omhoog en gaat tevens het (ruimte) voordeel van één schakel- en versterkingscentrum verloren.



Conclusie
Wat een prachtig vormgegeven en vooral begerenswaardig apparaat is deze Mark Levinson No. 585 toch. Niet alleen een waardig opvolger van de ook al zeer goed presterende No. 383 voorganger, maar ook een echte alleskunner. Ik besef terdege dat € 15.000,- een enorme berg geld is en dat je voor dat bedrag nog veel meer ander moois kan kopen. Maar ik ken op dit moment eigenlijk geen ander apparaat wat zo veel zaken zo goed voor elkaar heeft met zo ontzettend weinig nadelen. Die wilt u ook graag weten? Het enige wat mij iets minder is bevallen zijn de zachte gummitoetsjes op de dan wel weer solide metalen afstandsbediening, en de hele zachte tikjes die de volumeregelaar over de luidsprekers laat horen bij het regelen van volumeniveau ‘s boven getal 50 (de schaal loopt tot 80). Verder is er gewoon helemaal niets af te dingen of aan te merken op deze machtige high-end machine. Een product van een onderneming met zo veel naam en faam, dat een volkomen probleemloze werking de eerstkomende 15 jaar bijna tot een vanzelfsprekendheid behoort. Een ware duivelskunstenaar en een nieuwe mijlpaal voor Mark Levinson!

Inruilactie
Om de financiële ‘pijn’ behoorlijk te verzachten kan importeur Audiac voor een beperkte periode in samenwerking met Mark Levinson, een interessant inruil programma voorstellen. Bij inruil van een werkende voorversterker, eindversterker of geïntegreerde versterker krijgt u namelijk tot 20% inruilkorting op de aankoopprijs van de Mark Levinson No 585  Als ik dat even snel voor u uitreken is dat uitgaande van 20%, toch zo’n Ä 3.000,- minder betalen! Mede daardoor krijgt de No. 585 uiteindelijk zelfs nog een dikke plus als het gaat om prijs/kwaliteitsverhouding! Voor meer informatie en de voorwaarden kunt u bij uw Mark Levinson dealer informeren.

Prijs
Mark Levinson No. 585 € 14.990,-
www.audiac.nl


EDITORS' CHOICE