REVIEWLoewe

Forse klank

Eric Beeckmans | 05 juli 2015 | Loewe

Loewe staat garant voor uitstekende klank. Ook deze Connect kan behoorlijk uit de hoek komen. Met een naar voor gericht 2x 40 Watt luidsprekersysteem, ontworpen door het Amerikaanse SOEN Audio zit er behoorlijk wat kracht verborgen achter de stoffen speakergrille. Lekker volle bassen, voldoende volume, en toch goed gedetailleerde muziek, we horen het graag. Genieten dus van je films en tv-series, maar je zal merken dat je de televisie gerust ook voor wat muziek alleen mag aanzetten.

Wie voor nog beter geluid wil gaan, heeft mogelijkheden genoeg. Loewe bouwde een 5.1 audiodecoder in, waarmee je de televisie kan uitbreiden van een 2.0 tot 5.1 systeem, volledig naar keuze en zonder nood aan een aparte AV-receiver.

Voor wie de settopbox weg wil
Loewe heeft een stevige traditie als het op extra functies aan komt. De Connect UHD is uitgerust met een dubbele digitale tv-tuner (DVB-T2/C2/S2), inclusief een dubbele CI+-slot voor wie televisie wil kijken zonder settopbox. Aan opnamecomfort hoef je weinig of niets in te boeten, je beschikt over een ingebouwde harde schijf van de 1 TB, en je kan ook opnemen naar USB harde schijf. In Vlaanderen kan je kijken en ondertussen een ander programma bekijken als je twee CI+-kaarten gebruikt. Die zijn noodzakelijk omdat zowat alle zenders behalve die van de VRT versleuteld zijn.

Die situatie zal in de toekomst ongetwijfeld veranderen, wanneer Telenet het analoge aanbod afschakelt. Wanneer dat is, weten we helaas niet. Zelfs wie nu nog met een Digicorder wil kijken, zit dus klaar voor de toekomst. In Nederland, waar het aanbod onversleutelde zenders veel groter is, kan je zo aan de slag. In sommige gevallen kan je met de Connect UHD zelfs twee opnames maken en tegelijk naar een derde kanaal kijken.

Extras
De ingebouwde mediaspeler levert degelijke maar geen foutloze prestaties. Hij speelde al onze audio testbestanden, een prima troef gecombineerd met die uitstekende geluidskwaliteit. De videospeler liet wel nog wat steken vallen. Divx-bestanden speelden af zonder beeld, xvid-bestanden werkten wel. Bestanden met beeldverhouding 4:3 werden soms met de foute beeldverhouding weergegeven, en de speler toont geen enkele vorm van ondertitels.

De internettoepassingen vind je onder MediaNet. Youtube en Deezer, Facebook en Twitter, om er maar enkele te noemen. De selectie is uitgebreid maar er ontbreken toch een paar belangrijke namen. Spotify bijvoorbeeld, maar vooral Netflix is een opvallende afwezige. Voor een UHD-toestel is de afwezigheid van de enige UHD-content bron een zware handicap. Loewe bevestigde ons dat het toestel de nodige hardware bevat om Netflix te kunnen gebruiken.

Conclusie
De spreekwoordelijke Duitse kwaliteit is duidelijk zichtbaar bij Loewe, maar er hangt wel een fors prijskaartje aan. Verder is de (voorlopige) afwezigheid van Netflix erg jammer op een UHD-toestel.

Het toestel is wel voorbereid voor toekomstige, externe UHD-bronnen. De nieuwe Connect UHD biedt erg mooie beeldkwaliteit, zowel bij sterk als gematigd omgevingslicht. Ook de klank kon ons aangenaam verrassen. Er zijn heel wat extra’s voorzien, vooral rond de dubbele tv-tuner en ongebouwde harde schijf, zodat het toestel ideaal is als je die settopbox voor digitale televisie wil buiten gooien.

Lees de volledige recensie op de website van FWD Magazine.
MERK

EDITORS' CHOICE