REVIEWDenon HEOS

Instellen

Redactie HiFi.nl | 21 juni 2015 | Denon HEOS

Instellen
HEOS werkt, in tegenstelling tot sommige anderen, door gebruik te maken van je bestaande WiFi. De uitdaging is dus een nieuw toestel te voorzien van het wachtwoord waarmee het die verbinding kan maken. Bij Denon hebben ze daar een heel ingenieus én eenvoudig antwoord op: eerst installeer je de HEOS-app op je telefoon of tablet, waarna je de meegeleverde kabel langs één kant in de hoofdtelefoonuitgang van je mobiel toestel en langs de andere kant in het HEOS-toestel steekt.

De HEOS-app voor Android en Apple-toestellen is gelikt en efficiënter dan de apps die D&M in voorbije jaren presenteerden, en dat is positief nieuws. Vanuit een usability-standpunt zit de HEOS-app zelfs bijzonder goed in elkaar. Drie tabs onderaan het scherm laten je pijlsnel verspringen tussen de ‘Ruimtes’ (lees: speakers en co), ‘Muziek’ en wat er momenteel speelt in de geselecteerde ruimte of zone.

HEOS speelt muziek af van DLNA-bronnen (zoals een NAS of pc met gepaste mediaserversoftware) of vanaf USB-opslag die verbonden is met een USB-poort die je op nagenoeg elk HEOS-product kan vinden. Wij konden bijvoorbeeld onze Sony NWZ-A15 probleemloos koppelen aan een HEOS Amp en muziek streamen naar een HEOS 7. En uiteraard is ook TuneIn van de partij, zodat je nagenoeg elk radiostation van de Lage landen kan beluisteren.

Een niet onbelangrijk detail is de ondersteuning voor muziekformaten. De hype rond hi-res laat Denon in elk geval links liggen, want HEOS ondersteunt enkel bestanden tot 48 KHz. Wat ons betreft is het belangrijker dat zowel WAV’s, FLAC’s als ALAC’s aan cd-kwaliteit wél afspelen, naast MP3, AAC en WMA.

Toekomst
Op dit punt hebben we ongeveer elk relevant multiroom-platform uit het betaalbaar segment kunnen ervaren en testen, wat het mogelijk maakt om de kwaliteiten van HEOS goed in te schatten. Veel twijfel bestaat er niet bij ons dat Denon op het goede spoor zit. Meer zelfs, de HEOS-lijn heeft veel troeven en behoorlijk wat unieke eigenschappen die hem zeer competitief maken. De iets hogere prijsstelling van HEOS is niet echt onoverkomelijk.

De Denon-toestellen bieden ter compensatie doorgaans een (soms forse) meerwaarde, met als grote uitschieter de uitstekend klinkende HEOS 7 en de veelzijdige Link. HEOS leeft echt, wat ook blijkt ook de recente presentatie van een HEOS HomeCinema. Deze soundbar met draadloze subwoofer sluit je via HDMI aan op je televisie, en is daarmee een stevige uitdager voor de Sonos Playbar. Ook de HEOS 1 is interessant, vooral met zijn batterijpack die hem tevens ombouwt tot Bluetooth-speaker die je ook mee op vakantie kan nemen.

Bekijk de volledige recensie van de HEOS-familie op FWD-magazine. Je vindt daar ook de specifieke prijzen van alle gerecenseerde producten uit de serie.

MERK

EDITORS' CHOICE