REVIEWTeufel

Leuk luisteren

Jamie Biesemans | 12 juni 2015 | Teufel

We herinneren ons nog dat bij de Definion 5 we pas tevreden waren toen we de speakers combineerden met een versterker die wat warmer overkwam. Dat was in toen een Marantz PM15S1. Daarom dat we vreesden dat de combinatie van de Definion 3 en de wat analytischere Onkyo P-3000R en M-5000R geen goede zou zijn. Maar wat bleek? De Definion klinkt toch wel wat anders dan de grotere Definion, wat losse en minder streng. Daardoor werkt de combinatie wel, fijn! Waar je wel rekening mee moet houden is dat de Definion met 86 dB niet heel gevoelig is. Een versterker met de nodige paardenkrachten is dus een aanrader, vooral als je langdurig luid wil luisteren.

Omdat Teufel ons een meeslepende baservaring belooft, opteren we te starten met Jamie xx’s nieuw album ‘In Colour’. Ondanks dat we naamgenoten zijn, niet echt onze favoriete muziek – maar wel een goede keuze om te zien of de Definion 3 met mainstream elektronische popmuziek om kan gaan. Bij de eerste track, ‘Gosh’, heb je een lage beat en synth die op de Definion 3 zeker laag genoeg gaat en lekker voelbaar is. Maar als het liedje rond minuut drie losbarst met een hoge synth heb je een heel wijds gevoel. De soundstage is gewoon zeer groot. Peter Schilling met ‘Major Tom’, zijn antwoord op David Bowies klassieker, blijkt een goede test van de coaxiale driver. De nerveuze gitaarlijn springt er hier meer uit bij veel luidsprekers, terwijl het refrein wederom heel ruimtelijk klinkt.

Iets helemaal anders: Cross Bone Style van Cat Power, zeker geen nieuwe track maar een oude persoonlijke favoriet. Chan Marshalls stem is hier enorm bezwerend en lijkt wel in een kerk opgenomen, terwijl simpele percussie en gitaar haar begeleidt. Ook hier tonen de Definion 3’s zich goed in staat om een mooi, realistisch geluidsbeeld neer te zetten. Je hoort Chan recht voor je staan terwijl ze zingt. De plaatsing van instrumenten is ook goed bij Beethovens Violin Concerto in D major, Op. 61: III. Rondo: Allegro, waar weer die coaxiale driver voor een heel mooi resultaat zorgt, met een goede plaatsing van het orkest en snaarinstrumenten die vooraan worden geplaatst zonder overscherp te worden. Dit bekend werk bevat vioolpartijen die behoorlijk hoog gaan, dus dat durft soms wel fout gaan – maar niet hier.

Conclusie
Het is natuurlijk heel lastig om speakers over tijd te vergelijken, zo niet onmogelijk. Maar als we onze testnota’s van de Definion 5 er bij nemen en even te raden gaan bij een collega die ook met de 5 aan de slag ging, durven we toch een paar vergelijkende conclusies te maken. De Definion 3 is heel wat minder droog dan zijn grote broer, met een zeer mooi, krachtige presentatie in het laag die bij ook lagere volumes voldoende aanwezig is. Bij elektronische muziek hoor je hoe goed getimed alles is, want de Definion 3 speelt echt heel strak. Voor zijn prijs – 900 euro/stuk – is dit een prima prestatie. Ook de bouwkwaliteit en afwerking is zeker in orde, al is de doffe finish misschien niet wat lakliefhebbers zoeken.

MERK

EDITORS' CHOICE