REVIEWNaim Audio

Statement of toch niet?

Werner Ero | 05 juni 2015 | Naim Audio

De Naim NAC-N 272 heb ik in een flink aantal verschillende configuraties beluisterd. In basis heb ik voor deze test van een compleet Naim systeem gebruik gemaakt. Een opzet die naast deze voorversterker, ook uit een UnitiServe NAS, NAP 250 stereo eindversterker en afzonderlijke XPS DR voeding bestaat. Om verder ook de universele inzetbaarheid te toetsen, heb ik bewust ook van verschillende andere merken en bronnen zoals bijvoorbeeld een machtige ReQuest Audio The Beast music server gebruikgemaakt. Buiten dat is naast de huiseigen NAP 250 eindversterker, de NAC-N 272 in vervolgrondes ook ingezet om mijn referentie Zanden 6000, een GamuT D200i en Luxman M-700u eindversterkers aan te sturen. Niet geheel verwonderlijk kwamen hier een aantal verrassende wendingen en weergave resultaten uit voort.

Mijn grote hamvraag vooraf was natuurlijk hoeveel van de weergavekwaliteit van de enorm veel duurdere Statement ik nu uiteindelijk in deze nieuwe multifunctionele voorversterker terug zou vinden. Dat leek in eerste instantie een eenvoudige vraag, maar bleek uiteindelijk toch moeilijker traceerbaar dan ik dacht. Goed beschouwd blijkt namelijk het enige onderdeel wat daadwerkelijk direct van deze Statement versterker is afgeleid, de volumeregelaar te zijn. Toch gaat ook de verdere zorg aanmerkelijk verder dan gebruikelijk. Zo zijn de printplaten zwevend opgehangen, worden de gematcht bij Naim aangeleverde 5% weerstanden nog verder geselecteerd tot een messcherpe 1% en worden zelfs de twee pootjes voorzien van een speciale knik om trillingen nog beter, lees onschadelijker, te kunnen verwerken. Over oog voor detail gesproken! Qua signaalverwerking kan de NAC-N 272 tenslotte overweg met bestanden tot 24 bit/192 kHz en bestandsformaten als WAV, FLAC, Apple Lossless, AIFF, AAC, (DSD) DSF64 and DFF64, Windows Media formaat bestanden-, Ogg Vorbis en MP3.

Luisteren
Bij Naim producten is al sinds het prilste begin sprake van een heel herkenbare eigen huissound. Ik heb het dan over een focus die meer ligt op de melodie, kracht, zeggingskracht en een pakkende timing, dan op audiofiele aspecten als verfijning, vloeiendheid, 3D ruimtebeleving en klankkleuren. Toch heeft men ook bij Naim door voortschrijdend inzicht, de huidige generatie een stuk universeler en durf ik het woord te gebruiken - algemener afgestemd. Hierdoor vind het merk klankmatig beter aansluiting bij wat muziekluisteraars van nu meer verwachten en is er gelukkig toch nog steeds sprake van een duidelijke eigen identiteit.

In geval van deze door de importeur samengestelde Naim configuratie, wil dat gehoormatig zeggen dat er vanaf het allereerste moment meteen sprake is van een enorme spontaniteit, kracht en alertheid. Zelfs dusdanig dat deze zaken veel hoger liggen als je de modale 85 watt per kanaal van de NAP-250 eindversterker ooit zou toevertrouwen. Qua overige eigenschappen is er een opvallend krachtig middenlaag, is de verfijning toch wat lager dan gemiddeld en ligt de nadruk vooral op de timing in de muziek. Zeker voor bepaalde genres zoals commercieel geproduceerde popmuziek, funk of bepaalde jazzsoorten, blijkt deze afstemming ideaal te zijn. Toch vind ik het anderzijds best opvallend dat dit type weergave minder overeenkomsten met de andere nieuwe generatie Naim producten vertoont dan ik eerlijk gezegd had verwacht.

Na grondig onderzoek waarbij ik van zowel de andere hier aanwezige bronnen, kabels en eindversterkers gebruik heb gemaakt, blijkt dit vooral door de NAP-250 eindversterker te worden veroorzaakt. Vermeldenswaard is echter dat op de onlangs gehouden High-End in München, een volledig nieuwe Naim NAP DR generatie is gepresenteerd. Een serie modellen die op het moment van schrijven van dit artikel, zelfs al onderweg naar Nederland is en volgens verwachting van de nieuwe, toch wat meer universeel inzetbare Naim signatuur zal zijn voorzien. Maar buiten deze constatering is er verder eigenlijk alleen maar positiefs over deze fraaie voorversterker te melden. Zeker wanneer de XPS-2 DR voeding met ongeveer dezelfde prijs als de complete voorversterker met de NAC-N 272 verbonden word, gaat het dak er pas echt vanaf. Mijn hemel wat een verschil maakt zo’n voedingsupgrade! Om nu te zeggen dat het geluid 2x zo goed word is wat overdreven, maar het verschil is wel opmerkelijk groot. Zo wordt nu de ruimtebeleving overtuigender, is er sprake van meer hoogte, veel meer breedte en is er ook meer diepte waarneembaar. Bovendien is er tonaal meer verdieping, krijgen instrumenten meer ademruimte, is er meer dynamisch gemak met een toegenomen verfijning en loopt het laag aanmerkelijk dieper door.

Resumerend kan dus worden gezegd dat de Naim NAC-N 272 een hele mooie voorversterker en zeker voor het geld is. Extra prettig is dat hij daarbij niet alleen heel goed over zijn analoge ingangen klinkt, maar ook uitstekend presteert bij gebruik van zijn digitale ingangen en het streamer gedeelte. Uiteindelijk vind ik het analoge gedeelte van deze Naim het meest universeel inzetbaar. Vooral omdat je daarbij het beste de eigensignatuur van de aangesloten randapparatuur terug hoort. Bij gebruik van het digitale deel treden de typische Naim eigenschappen wat meer op de voorgrond. Maar eh, is dat niet hetgeen waarom u nu juist voor dit merk heeft gekozen? Dat lekker pakkende, de drive en alertheid, het in beslag worden genomen door de muzikale boodschap zonder te worden afgeleid door audiofiel geneuzel? Buiten dat krijgt u nu als extra bonus een hoger oplossend vermogen, meer verfijning een grotere vloeiendheid en een meer neutrale klankbalans zonder de Naim identiteit te verliezen.

Prijzen:

Naim NAC-N 272 € 5.000,-
Naim NAC-N 272 € 5.475,- (met FM/DAB module)

 

  • Latham Audio b.v.
  • Tel: 013-5082411
  • E-mail: info@latham.nl
  • www.latham.nl
MERK





EDITORS' CHOICE