NIEUWS

Waarop een driepootstatief te selecteren?

Ulco Schuurmans | 14 mei 2015

De keuze van materialen en uitvoering bepaalt voor een belangrijk deel de prijs. Hetzelfde geld voor de uitvoering van de statiefkoppen. Naar keuze vloeistof, snel, balhoofd/roterende kop en panorama. Goedkoop is vaak duurkoop en een goed statief gaat wel 20 jaar mee! Losse onderdelen zijn voorradig.Waarop een driepootstatief te selecteren?
Het statief en de foto/videokop dient zowel het gewicht van de camera te kunnen dragen als een licht gewicht comfortabele bediening te bieden. Een statief dat te licht voor de camera met objectieven is, wordt instabiel. Omgekeerd is een te zwaar statief weliswaar heel stabiel maar onhandig in gebruik.
Het volgende criterium betreft de vloeiende bewegingsmogelijkheden en het kunnen uitrichten van de foto/videokop. Daarbij spelen de soepele pan, tilt, gradenverdeling en waterpas(sen) een belangrijke rol. Valt de camera met statiefplaat snel van het statief af te nemen en bijvoorbeeld uit te wisselen met een rig? En is er een afstandsbediening verkrijgbaar?
Wat de drie poten zelf betreft zijn van belang: de hoogte, hoe wijd de poten uit te klappen zijn, of de middenzuil omkeerbaar is en de kwaliteit en comfort van de vergrendeling. Een dwarsverbinding tussen de poten geeft meer stabiliteit. En wat zit er aan het einde van de poten? Uitdraaibare spikes (punten), rubberen doppen of wieltjes? Dit afhankelijk van het oppervlak waar op je de driepoot gaat plaatsen.Panorama’s en roterende timelapse
Panorama’s schieten is populair bij zowel video als foto. Je kunt ze van statief schieten in 180-360 graden. Statieven met een panoramakop bieden:
- Een vloeiende (pan-)beweging maken.
- Een gradenboog om de opname goed op elkaar te laten aansluiten.
Gemotoriseerde panorama’s lopen niet alleen mechanisch heel vloeiend maar zijn ook nog eens (in de tijd) te programmeren. Hiermee kan je de compositie en gebeurtenissen in een panorama perfect sturen. Dat geldt ook voor timelapse-opnamen met geplande (pan-)beweging. Handmatig is dat bijzonder lastig te realiseren. Voorgeprogrammeerde motorcamera’s klaren dit klusje met gemak. Bekende voorbeelden van dit type gemotoriseerde koppen en camera’s zijn Panogear, Celestron, Gigapan Epic, Moco, Ditogear, Skypix en Kessler.Statiefaccessoires
Een nogal eens vergeten aspect zijn de accessoires voor statieven. Wij noemen de belangrijkste. Een statieftas vergemakkelijkt het dragen. Met een afstandsbediening op de statiefpook hoef je de camera zelf niet aan te raken.
Een waterpas helpt bij het recht houden. Losse pootjes passen het statief aan de ondergrond aan. En extra rails of houders helpen bij het bevestigen van lampen, fieldrecorders en microfoons.


EDITORS' CHOICE