REVIEWDenon

Denon AH-MM400

Ruud Jonker | 15 april 2015 | Denon

Het is tegenwoordig sociaal geaccepteerd om in het publieke domein te verschijnen met uit de kluiten gewassen hoofdtelefoons. Geen enkele reden dus om die weergevers nagenoeg onzichtbaar in je gehoorgangen te proppen. Denon voegt voor 2015, aan haar Music Maniac productengamma voor op het hoofd, dan ook een aantal topmodellen toe. Het pièce de résistance is uiteraard de AH-MM400. American Walnut cups verstoppen nieuw ontwikkelde 40mm carbon/composite drivers, die ontwikkeld zijn teneinde de vervorming substantieel omlaag te brengen. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door aluminium invouwbare beugels. Bij de features horen een fraaie draagtas, adaptors en een tweetal kabels. Een van die kabels heeft een ingebouwde microfoon en control surface. Dus ook geschikt voor two-way computer communication. Het is dan ook geen slecht idee om USB-dac’s te voorzien van een topkwaliteit hoofdtelefoon. Anders gooi je de kwaliteit van de converter en headphone amp weg met de lousy kwaliteit van bijgeleverde oordopjes.



Luisteren
Na installatie van de device driver op de server worden de bestanden vanuit Foobar afgespeeld. Vergeet niet om in de output-tab van dit programma de Denon-driver te selecteren. De beste beoordeling van de prestaties is mogelijk door bekend programma-materiaal af te spelen. Op een van de servers staat een recording die onlangs is gemaakt en de live-indruk kan zodoende eenvoudig tegen het resultaat via de DA-10 en de Music Maniac headphone aangehouden worden. Zo’n opname bestaat in ruwe vorm uit een 24-sporen track. Tijdens de mix wordt dat teruggebracht tot twee sporen, maar het is ook mogelijk om een 5-channel versie te maken voor multichannel-weergave (vanaf sacd). Als de geluidstrack onder filmbeelden moet worden gemonteerd,  kan deze track met een Dolby-encoder worden omgezet in Dolby Digital of Dolby Atmos. In dit geval is de mix in twee kanalen naar een masterrecorder geschreven. Die recorder kan in allerlei digitale formaten schrijven, zoals double DSD. Het eindresultaat kan dan afgespeeld worden via de DA-10. Het resultaat via de Denon en de Music Maniac is erg goed. De sublieme detaillering geeft een diep inzicht in wat er op en rondom de studiovloer gebeurde.



De laagweergave van het systeem is zeer goed, evenals de balans. Ook klankmatig en dynamisch geeft deze combinatie een goed beeld van de realiteit. Met name de interactie tussen de instrumenten en de akoestiek is moeiteloos volgbaar. In werkelijkheid zal een mix- en/of mastering engineer geen hoofdtelefoon gebruiken voor dit soort werkzaamheden. Het is met name lastig om een goede stage en balans te realiseren. Dat gaat beter met behulp van luidsprekers. Tijdens de opname zijn headphones zinvol om channels te controleren op ruis, storingen en oversturing. Ook is een hoofdtelefoon zinvol om heel precies in te zoomen op de effecten van plug-ins of voor het volgen van de subtiele veranderingen die mogelijk zijn met analoge of digitale outboard processors. Dat is met deze Denon-set allemaal moeiteloos te volgen. Edoch, de consument zal het setje alleen gebruiken om naar muziek te luisteren. Het zal inmiddels duidelijk geworden zijn dat de kwaliteit, die aanwezig is in veel digitale muziekbestanden, veel beter belicht wordt met deze Denon-apparatuur dan met de gemiddelde audiokwaliteit van standaard ingebouwde geluidsvoorzieningen in computers en portable devices. Ook het simpele vervangen van oordopjes en ramsj-head-phones door zo’n Denon Music Maniac product, maakt al een wereld van verschil.    



Conclusie
Denon zet met de DA-10 portable USB-dac en de Music Maniac AH-MM400 headphone twee luxe producten in de markt. De DA-10 speelt alle gangbare digitale bestanden af, kan als gewone dac thuis gebruikt worden, maar is als portable dac compatible met laptops en mobiele muziekspelers voor onderweg. De standaard ‘ingebouwde’ geluidskwaliteit van al die devices zal significant verbeterd worden door dit Denon-duo.

Prijzen
Denon DA-10 € 349,-
Denon AH-MM400 € 429,-
www.denon-hifi.nl

MERK

EDITORS' CHOICE