REVIEW

Luisteren

Werner Ero | 22 februari 2015
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 18 februari 2015

Het leuke van een merk recenseren wat je nog nooit eerder in de luisterruimte hebt gehad, is dat je er echt blanco tegenover kunt staan. Naast de vloerstaande Response D 30R, heeft de importeur voor deze test het leveringspakket verder ook nog uitgebreid met een paartje Tablette Anniversary monitorluidsprekers en een fraaie Sugden Masterclass IA-4 klasse A geïntegreerde versterker. Wat deze laatste betreft heb ik in het nabije verleden al vaker modellen van dit Engelse elektronicamerk (waarvan ook veel ontwikkeling in Nederland plaatsvind) in huis gehad en dat was eigenlijk altijd een meer dan aangenaam treffen. Sugden heeft namelijk nog die lekker volle, vloeiende en ook ietwat warme typische klasse A klank die net als een mooie buizenversterker, zeer goed met de ProAc modellen samengaat. Wat de IA-4 vooral goed kan is het gevoel, klankkleuren en muzikale emotie in de muziek op een hele aanstekelijke wijze presenteren.Een signatuur die binnen no time zelfs de meest stramme muziekliefhebber in beweging weet te krijgen. Terug nu naar de ProAc Response D 30R die zich al vanaf het eerste moment van zijn beste kant laat zien. Hoewel deze weergevers wel een bepaalde mate aan ruimte nodig hebben om voldoende vrij te kunnen spelen, hoeft de afstand tot zij- en achterwand niet bovenmatig groot te zijn. Al vanaf een centimeter of 50 van achter- en zijwanden spelen ze al prima en ook het indraaien hoeft maar in beperkte mate te gebeuren. Wat de weergave zelf betreft, blijken deze ProAc’s zich op verschillende aspecten in positieve zin van het grote spelersveld te kunnen onderscheiden. Eén van die aspecten is dat veel hedendaagse audioproducten steeds vaker het feit lijken te stimuleren om muzikale indrukken continu in audiofiele parameters om te zetten. Je denkt bij dat soort componenten tijdens het luisteren al snel in kretologieën als: ‘het dieptebeeld komt zo over, breedte is binnen of buiten de luidsprekers, dynamiek is zus en transparantie is zo.’ Bij deze Response D 30R is dat natuurlijk ook mogelijk als u dat leuk vind. Maar voor mij is het bij deze ontwerpen toch veel meer de muzikale zeggingskracht en de mate aan communicatie die mij aanspreekt.
De weergave is verder zowel coherent, homogeen als (h)eerlijk (Engels) muzikaal, met een muzikale opbouw die altijd vanuit het middengebied begint. Een sterk punt van de Response D 30R is dat bij praktisch ieder volumeniveau de volledige kwaliteiten naar voren komen. Het is ook een weergever waar je zowel op de achtergrond als voorgrond geconcentreerd zonder overheersing naar kunt luisteren en die uitnodigt tot lange luistersessies. Het laag is daarbij strak en goed gecontroleerd, maar gelukkig niet zo verstikkend strak als je soms wel eens bij bepaalde gesloten systemen hoort. Verder doet de naar beneden gerichte baspoort uitstekend werk in de gemiddelde Nederlandse woonkamer en zorgt voor een mooi egaal laag zonder vervelende excessen. Absoluut gezien vind ik op basreflexgebied een baspoort aan de achterzijde wel vaak tot het mooiste en best geïntegreerde laag leiden. Maar dat vereist wel een grotere afstand tot de achterwand en de meubelopstelling moet dan ook een beetje meewerken. Een baspoort naar onderen gericht is dus een goed compromis voor een normale woonomgeving.
Ook wat betreft het immer zo belangrijke middengebied heeft deze ProAc loot een heel mooi en muzikaal uitgewogen eigenschappenpalet voorhanden. Of het nu spreek- of zangstemmen zijn, blaasinstrumenten drums, piano of elektrische gitaren, de Response D 30R draait er zijn hand niet voor om. Het enige wat mij als soort van eigen inbreng opvalt, is een vleug aan Engels karakter. Oftewel een bepaald samenspel van klankmatige elementen wat ook in verschillende variaties bij bijvoorbeeld modellen van Bowers & Wilkins, Harbeth en Spendor waarneembaar is. Enerzijds is het een weergave die zeker dynamisch en levendig kan overkomen, maar ook in bepaalde gebieden soms net een extra aanzet tot wat warmte en voornaamheid bezit. Ook de Response D 30R en de Tablette Anniversary bezitten deze kenmerken in bepaalde mate. Toch ervaar ik het nooit en te nimmer als te nadrukkelijk. Omgezet naar de dagelijkse praktijk wil dit vooral zeggen dat je naast een portie luchtgitaar (indien gewenst), ook de keuze hebt om met bijvoorbeeld een goed glas wijn jezelf helemaal aan het muzikale gebeuren over te geven. Voeg daarbij de topklasse afwerking en de veelzijdigheid om met heel veel verschillende merken apparatuur en muziekstijlen goed overweg te kunnen en je hebt de ultieme understatement weergever!Conclusie
Als mij al iets duidelijk is geworden over het merk ProAc, dan is dat vooral dat ik eigenlijk vrees dat veel mensen door de conservatieve uitstraling, te veel aan dit merk en dus ook aan deze mooie Response D 30R voorbij zullen gaan. Doodzonde natuurlijk, want naast de behoudende vormgeving is verder wel alles top aan deze klasse luidsprekers! Zo worden er volgens eigen specificatie vervaardigde luidsprekerunits toegepast, is de kast volgens alle regels van de kunst verstevigd en is ook de filtering dik voor elkaar. Mede door dit laatste aspect is men er zelfs in geslaagd de immer lastige combinatie van een supersnelle bandtweeter met een altijd tragere conventionele woofer, praktisch onhoorbaar te combineren. De weergave zelf is wat mij betreft het beste te omschrijven als behoorlijk breedbandig, betrokken, evenwichtig en levendig. Daarbij heeft de Response D 30R de prettige eigenschap om er zowel op de achtergrond als geboeid op de voorgrond naar te kunnen luisteren. En dat ook nog eens zonder timbre of detailverlies! Eén van de meest waardvolle kenmerken van deze weergevers vind ik echter de uitstekende compatibiliteit. Uiteraard zijn er duidelijke verschillen te horen welke versterker, kabels en bronnen je er op aansluit. Maar veel belangrijker is dat het bijna lijkt of de D 30R voor iedere set een bepaald respect heeft. Je hoort dus nog steeds of een match optimaal of wat minder is, maar het wordt niet genadeloos afgestraft en je blijft in alle gevallen een hoogwaardige en aanstekelijke weergave houden. Het is het type presentatie dat al snel een glimlach op je gezicht weet te toveren en na de eerste gewenningsfase, je nummer na nummer uit de cd collectie, platenkast of harde schijf tevoorschijn laat halen. Vooral dat laatste is eigenlijk onbetaalbaar en de kern van ieder echt goed product.

Prijzen
ProAc Tablette Anniversary € 950,- per stuk
ProAc Response D 30R € 3.250,- per stuk
Hifi Corner Trading
www.hificornertrading.com 


EDITORS' CHOICE