ARTIKELiEar Tilburg

Looks, stabiliteit en gebruiksgemak

Voor het digitale gedeelte moet daarbij aangetekend worden dat op de foto eigenlijk nog een belangrijk element ontbreekt: de Cambridge Audio Azur 851N. “Klopt”, laat Freek weten, “ten tijde van de fotosessie was ie nog niet beschikbaar. Maar sinds kort hebben we hem hier in huis: de langverwachte en nieuwe netwerkspeler van Cambridge uit de 851-lijn, de Azur 851N. We hadden er al hoge verwachtingen van, maar die overtreft hij in de praktijk ook nog eens. Een geweldige, mooi uitgebalanceerde streamer.

Ten opzichte van de streamer uit de 651-lijn bezit deze speler toch betere onderdelen, is ie ook nog van Airplay voorzien, naast de Spotify Connect die de 651 streamer ook al had, en heeft hij een uitstekende bluetooth functie. Mooi is ook bijvoorbeeld de cover-art die op het display van de speler verschijnt, bij het kiezen van een bepaald liedje. Verder werkt de gebruikersapp voor het bedienen van het geheel, zowel via IOS als Android, nu helemaal vlekkeloos. De looks, de stabiliteit en het gebruiksgemak zijn helemaal af. De grote kracht is de eenvoud van het systeem. Dat systeem wijst je helemaal de weg, zonder dat je kan verdwalen onderweg, zeg maar. You can’t go wrong.”

Gaan we over naar de analoge aandachtstrekker: de Thorens TD 206 draaitafel. Een op het eerste gezicht vrij standaard uitziende pick-up. “Ja, maar vergis je niet”, vult Freek gelijk aan. “De TD 206 is afgeleid van de alom geprezen TD 209 van Thorens. Die heeft die ietwat excentrieke vormgeving, de 206 is in een rechttoe rechtaan ontwerp gestoken, maar voor de rest bezit deze 206 dezelfde goeie eigenschappen. Een klasbak. In deze tijden waarbij het zwarte vinyl weer een opvallende comeback maakt, vinden wij het leuk om deze draaitafel bij deze set aan te bieden. Het geluid van de Cambridge met deze platenspeler levert een erg mooie combinatie.”

Komen we al weer bij het laatste element van de set: de luidsprekers. “Dat zijn de Kef R900 vloerstaande speakers geworden”, laat Freek resoluut weten. “Eigenlijk geldt voor de Kefs een beetje hetzelfde als voor de Thorens draaitafel, het is een afgeleid product van een veel duurder apparaat. In het geval van de KEF R900 is duidelijk gekeken naar de Kef Blade. Alleen is deze Kef in een veel eenvoudigere kast gestoken, zonder veel design. Maar de techniek en de duurdere componenten zijn wel gebruikt. Dat levert een bijzonder indrukwekkend geluid op. Ta, dat moet je ondergaan.” De Kef R900 is een forse luidspreker, niet te groot voor de meeste mensen thuis? “Zoals gezegd: deze keer hebben we gelet op wat er allemaal mogelijk is, zonder direct op bepaalde beperkingen te letten. Wij van iEar’ vinden de Kef R900 een bijzonder goed klinkende luidspreker die in deze prijsklasse momenteel moeilijk te verslaan is.”

Kortom: kom kijken en luisteren naar deze set bij iEar’ in Tilburg de komende maand. Bekijk onze winkel-pagina van iEar' en bezoek ook de website.

Cambridge Audio meets Kef met Thorens bij iEar’:

  • Cambridge Audio Azur 851W: 2199,-
  • Cambridge Audio Azur 851D: 1399,-
  • Cambridge Audio Azur 851E: 1699,-
  • Cambridge Audio Azur 851N: 1699,-
  • Thorens TD206 draaitafel: 999,-
  • Kef R900 luidsprekers, per paar: 3598,-
MERK

EDITORS' CHOICE