De Music Flow-app zelf oogt zeker niet saai en heeft ook niet bepaald een klassieke opbouw, zoals we die kennen van bijvoorbeeld uPnP-apps. Maar je vindt snel je weg. Al drukten we zelfs na een week gebruik af en toe op de verkeerde plaats, waardoor het stappenplan om de speaker opnieuw in te stellen per ongeluk werd opgestart. Misschien moet LG even de app lichtjes tweaken om het geheel net iets duidelijker te maken.
De integratie van Deezer is in elk geval treffelijk, vinden we. Zo kan je tijdens het beluisteren van tracks vlot liedjes toevoegen aan afspeellijsten en favorieten. Dit zijn bij uitstek dingen die je snel-snel wil doen, en dat lukt ook. De Music Flow-speakers werken met Spotify, maar dat gebeurt niet via de LG-app. Kies je voor deze streamingdienst, dan wordt je automatisch doorgestuurd naar de Spotify-app (indien geïnstalleerd op je mobiel toestel).
Vanuit de Spotify-app kan je dan de gewenste speaker selecteren. Spotify Connect is min of meer de norm geworden – enkel Sonos houdt nog vol aan het integreren van de dienst in zijn eigen app – en er valt wel wat voor te zegen. De Spotify-app is toch net iets mooier en informatierijker dan de typische app van een multiroomsysteem.
Mood music
All Search is onze favoriete functie in de app. Het is vooral handig als je meerdere bronnen met muziekbestanden op het netwerk hebt. Je weet wel, een aantal albums staan op de pc, heel wat muziek op je telefoon, misschien nog wat hi-res bestanden op een NAS. Met All Search kan je over alle bronnen heen zoeken naar artiesten of albums – handig als je niet zo goed bent in het organiseren van je muziekbibliotheek. All Search betrekt echter Deezer niet in het zoekproces, dat zou de kers op de taart zijn.
Voor wie wat hulpt nodig heeft bij het selecteren van muziek, heeft LG Mood Station in petto. Nadat je eerst drie favoriete genres hebt aangeduid, moet je nog beslissen in welke bui je bent. Ben je ‘Energizing’ of misschien eerder ‘Lively’, of weet je het subtiele verschil tussen ‘Gloomy’ en ‘Melancholy’? Kiezen maar, en de app zal uit lokale muziek een afspeellijst bouwen. Aangezien de opties ‘Annoyed’, ‘Baffled’ of ‘Slightly Stressed’ niet in het lijstje voorkomen, hebben we deze functie eigenlijk nooit goed kunnen testen.
De muziek achtervolgt je
Omdat elke speaker een Bluetooth-ontvanger bevat, ben je niet afhankelijk van een WiFi-netwerk om muziek te beluisteren. Daarom is het eigenlijk gek dat LG geen mobiele speaker heeft, die je wanneer nodig mee de tuin in kan nemen. LG maakt goede smartphones tegenwoordig, dus we zijn niet verbaasd dat ze ook er voor zorgt dat de Music Flow-speakers goed met telefoons samenwerken.
Door de aanwezigheid van een NFC-chip in de H5 en H7, moet je enkel de smartphone tegen de speaker tikken om een Bluetooth-verbinding te realiseren. Maar er is nog meer: als je onderweg naar muziek luistert en je komt thuis aan, kan je met een simpele actie in de Music Flow-app de track verder laten spelen op een van de WiFi-speakers. Dat je ook je muziek kan meenemen doorheen het huis, is echt wel een gave vondst. Als je naar een nieuwe kamer gaat, moet je enkel je telefoon even tegen de speaker tikken om de muziek in de nieuwe ruimte te laten horen. Leuk!
Gaat vlot
Zoals gezegd hebben we de H5 en H7 een aantal weken op bezoek gehad. In die tijd hebben de speakers een vlekkeloos parcours afgelegd, op wat probleempjes met de app na. Tijdens onze test bleek het ook onmogelijk om speakers in één zone te koppelen als er niet minstens één speaker bekabeld is aangesloten. Hopelijk verdwijnt die beperking in een latere update.
We hebben ook een blinde test gedaan waarbij de H5 tegenover de Play:3 en de H7 tegenover de Play:5 werd gezet. Dat blind aspect had misschien niet gemoeten, want eerlijk gezegd was het heel moeilijk om een verschil te horen. Ze hebben een heel gelijkaardige tuning, met een wat donker, ietwat wollig geluid.
Pop- en elektronische muziek klinken goed dankzij de krachtige bassen en relatief goede vocalen. Zowel de H5 als de H7 slaagden met dit geluidssignatuur er wel in om een kamer goed te vullen, op een aangename manier die ideaal is als je het systeem voor achtergrondmuziek gebruikt.