Soms is het moeilijk om in woorden weer te geven waartoe een product wèl of juist niet in staat is. Deze NAD-combinatie is weer een hersenkraker eerste klas. Na het draaien van echt heel veel muziek heb ik geen enkele nare eigenschap kunnen ontdekken aan de twee componenten. Zij vullen elkaar op een perfecte manier aan, al staan ze ieder voor zich eveneens hun mannetje. Na een hele cd Stacey Kent kan ik geen andere woorden bedenken dan: heerlijk, uitstekende resolutie, strak zonder te technisch te worden, prima stereobeeld dat heerlijk los komt van de weergevers, etc. Dat is allemaal niet erg, maar ik zou het graag wat smeuïger maken voor wie dit leest.
Neem Melanie De Biasio met haar cd ‘No deal’. De sfeer die de dame schept, laat zich uitvoerig beluisteren en vult een grote stage recht voor mij. De NAD-combinatie heeft snelheid en de meest minieme details zweven door de DAC met een gemak dat normaliter voorbehouden is aan veel kostbaarder apparaten. Laag geprijsde DAC’s geven ook nog wel eens zo’n indruk, maar na een paar uur luisteren kom je er al snel achter dat die overexposure snel gaat irriteren. De C 510 is eigenzinnig neutraal, geeft gewoon wat er te geven is, voegt niets toe en overdrijft niet. Tegelijk is het daarmee misschien niet de meest muzikale DAC die hier heeft gestaan, maar evenmin kan ik de C 510 verwijten dat er geen muziek uit komt. Kleurloos is hij evenmin, terwijl kleuring hem vreemd is. Mooie opnames van 2L The Nordic Sound met klassieke muziek of jazz zijn perfect in klank en stereobeeld. Daar werkt de hoge samplefrequentie van de file graag aan mee. Helaas is dat soort files nog steeds lastig te vinden, dus moeten we ons voor het grootste deel behelpen met geripte cd’s. Vooralsnog geen straf, als een C 510 DAC ter beschikking staat.
Aanbeveling
Over de C 275BEE valt eveneens genoeg positiefs te melden als ik hem gebruik als eindversterker aan mijn Naim UnitiQute. Een paar hongerige luidsprekers als de PMC Twenty.23 geniet van het extra vermogen dat de NAD kan leveren. Niet dat ik daarmee ineens veel harder ga spelen, het is vooral het gevoel van gemak dat de extra power met zich meebrengt. Daarbij is de combinatie met de interne DAC/voorversterker van de UnitiQute ten opzichte van de C 510 heel interessant, omdat die in klank afwijkt. Waar de NAD zich presenteert met een detailrijke weergave, concentreert de Naim zich meer op een ronde weergave die minder speels is en meer warmte brengt. De toevoeging van de C 510 in de keten kan helemaal geen kwaad. Even terug naar de eindversterker. Die heeft de luidsprekers goed strak in de hand vanwege de hoge dempingsfactor en mogelijk ook vanwege de compensatieschakeling die rekening weet te houden met het impedantieverloop van de luidsprekers. Met de C 510 DAC als bron komen vooral kleine details in de hoge tonen veel meer tot hun recht. De C 275BEE volgt slaafs zonder eigen inbreng beide wegen, precies wat ik verwacht van een goede eindversterker, die alleen al daarom een aanbeveling zonder enig voorbehoud verdient.
Opstelling
Voordat ik aan een eindoordeel kom, eerst een beknopte toelichting wat er allemaal heeft gespeeld. Voor de USB-ingang dient een RipButler muziekserver als bron, die met een AudioQuest Carbon USB-kabel is verbonden met de DAC. Op de RipButler draait onder Linux het programma Squeezebox Server aan een USB 2.0 uitgang. De andere bron is een Naim UnitiQute, die met AudioQuest Carbon en Vodka ethernetkabels aan mijn NAS is gekoppeld. Die Naim kan via de digitale uitgang dienst doen als netwerkspeler, of via de analoge uitgang als netwerkspeler/DAC/voorversterker, in dat laatste geval met Crystal Cable Piccolo interlinks. De C 510 en de C 275BEE werken eveneens via een Piccolo interlink om qua prijsniveau in de pas te lopen met de prijzen van de apparatuur zelf. De luidsprekers zijn de Twenty.23 transmissionlines van PMC. Staand op Soundcare SuperSpikes en aangesloten met Chord Company Epic Super Twin kabels. De netspanning is ongefilterd, netsnoeren zijn goed afgeschermde Lapp-kabels. In alle gevallen genoeg spul om behoorlijk van muziek te genieten zonder een bank te hoeven overvallen. De DAC heeft ook enige tijd staan spelen in mijn ‘grote’ set en heeft daar eveneens een zeer goede indruk achtergelaten. Het karakter van de C 510 bleef ook daar overeind, ditmaal aangesloten via gebalanceerde analoge interlinks en via AES/EBU (XLR) van muzieksignaal voorzien door een NAD M50/M52 digitale muziekspeler-combinatie. Op dat moment werd de indruk bevestigd dat de C 510 (bijna?) een M51 is, maar dan in een ander jasje.
Conclusie
Wie met stelligheid durft te beweren dat één bepaald apparaat het beste is in zijn prijsklasse, nagel ik met liefde aan de schandpaal. Want niemand ter wereld kent alle beschikbare apparaten. Als recensent kun je alleen afgaan op eigen eerdere ervaringen met soortgelijke middelen, waarbij in de keten zoveel mogelijk constanten zijn aangehouden. Op basis van eigen waarneming durf ik wel te stellen dat de NAD C 510 DAC en de C 275BEE eindversterker uitstekend presteren. De DAC is een uitschieter in resolutie zonder te analytisch te worden. Er stroomt pure muziek door de printbanen, die alleen verbeterd kan worden door heel veel meer geld uit te geven. Met zijn HDMI-, S/PDIF- en USB-ingangen is de C 510 uitermate flexibel en ruim inzetbaar. Dat er geen analoge ingang beschikbaar is, vormt een gegeven. Wanneer u daar behoefte aan hebt, heeft NAD ook een analoge voorversterker in het leveringsprogramma.
De C 275BEE eindversterker is niets meer en niets minder dan een neutraal werkpaard met een ruim vermogen en brede inzetbaarheid. Vanwege het neutrale karakter zal hij presteren achter elke bron die u hebt gekozen, zonder de weergave van de bron aan te tasten. Met zijn mogelijkheden om hem automatisch tot leven te laten komen of weer in slaap te laten vallen, zal hij perfect passen in een moderne leefomgeving, voorzien van multi-room domotica. Wie gewoon muziek wil luisteren zoals wij dat altijd gewend waren, vanaf een set in de luisterruimte, zal noch door de C 510 DAC noch door de C 275BEE eindversterker worden teleurgesteld. Daarom in alle gevallen van harte aanbevolen, want NAD zet een begeerlijke combinatie tegen een heel gunstige prijs op de markt. Tel de reputatie van NAD qua betrouwbaarheid en service daarbij op en er kan niets meer misgaan.
Prijzen
NAD C 510 DAC/voorversterker € 1.299,-
NAD C 275BEE eindversterker € 1.199,-
AND Benelux
Tel: 088-0152152
www.andbenelux.com