Van revolutie naar evolutie

De NAIT 5 heeft de vormgeving zoals Naim die ook nu nog gebruikt. De ‘5’ heeft sinds de eerste versie uit 2000 inmiddels vier elektronische upgrades gehad. Op deze middag luisteren we naar de derde generatie NAIT 5i, en de nieuwste NAIT 5si. Het opnieuw wat grotere vermogen van de ‘5’ geeft duidelijk meer autoriteit. De muziek swingt en staat als een huis. De muzikale evolutie is bij dit model vrij groot. Vanaf de tweede incarnatie, de 5i, is ontwerper Steve Sells steeds meer betrokken geraakt bij het elektronische design. Of de letter S in de type-aanduiding er iets mee te maken heeft weet ik eigenlijk niet, maar de gloednieuwe NAIT 5si is volgens mij de eerste geïntegreerde versterker van Naim die helemáál is ontworpen door Steve Sells. Hij heeft duidelijk een eigen idee over de klankmatige afstemming van de versterkers, wat zich in de loop der jaren steeds meer heeft geuit in een ruimtelijker en verfijnder geluidsbeeld waarin meer plaats is voor detaillering, diepte en klankkleur. De uitstekende PRaT waar het merk om bekend staat is er absoluut nog steeds, maar ligt wat verder naar de achtergrond ten gunste van andere ‘muzikale’ elementen in de weergave. Prettig…


Overtreffende trap
Hetzelfde geldt eigenlijk voor de afgeleide ‘hogere’ modellen. De NAIT XS werd intern bij Naim ‘Project Speed’ genoemd, en is de ‘snelste’ versterker die Naim ooit heeft ontworpen. Ook hier is het verschil in aanpak tussen Roy Gregory en Steve Sells goed hoorbaar. De NAIT XS (Gregory) is inderdaad pijlsnel, dynamisch en zéér sterk in ritme en timing, de XS2 (Sells) voegt daar een stukje emotionele beleving aan toe die door de meeste aanwezigen wordt geprefereerd. De SuperNAIT doet zijn naam tenslotte eer aan door met een veel grotere autoriteit te musiceren. Grappig is wel dat de nieuwe klankmatige afstemming van de XS2 volgens sommigen misschien wel een betere versterker oplevert dan de oude SuperNAIT, maar dat is een smaakkwestie. Bovendien biedt de SuperNAIT met zijn ingebouwde D/A converter veel meer flexibiliteit. De nieuwe SuperNAIT2 (zonder D/A overigens) is, aan het eind van de demonstratie, echt in alles de overtreffende trap.

Unieke middag
Het zal misschien wel nooit meer voorkomen dat zo veel verschillende NAIT’s naast elkaar te beluisteren zijn, wat dit tot een unieke middag maakte. De muzikale evolutie van de Naim NAIT was overduidelijk te horen. Met dank aan Latham Audio en de Naim-liefhebbers die hun versterkers beschikbaar stelden. En laten we vooral niet vergeten om de mannen van Beter Beeld & Geluid te prijzen voor hun gastvrijheid, die ook dit keer weer van grote klasse was.

Latham Audio www.latham.nl
Beter Beeld & Geluid www.beterbeeldengeluid.nl

MERK

EDITORS' CHOICE