ARTIKEL

Apparaat moet simpel, intelligent en `lifestyle` zijn

In de stand van Teac vinden we een hoop nieuwe producten, zoals de high end Distinction Serie, bestaande uit drie geïntegreerde versterkers, een tuner en drie SACD-spelers, maar tussen deze gloednieuwe high end en docking stations staat ook de LP-R500, een cd-speler, versterker, radio, cassettedeck en platenspeler in één à 399 euro. Cassettes en elpees kunnen er niet alleen op worden afgespeeld, maar ook op cd gezet. “Ongelooflijk populair onder mensen die niets met digitale media hebben”, zegt vertegenwoordiger Luis de Gouveia.


Foto: Teac

Muzikanten doen het goed in de hifi. Lenco en Sonic Emotion pronken met Yello, Madness loopt haar funny walk om de wireless streaming sound system mét hifi-sound van Sonos aan te prijzen. Vanaf een troon ernaast draait een stoere deejay zijn dansplaatjes vanaf een smartphone én tablet. Om maar even aan te geven; zo kan het dus ook.


Foto: de Sonos DJ op zijn troon

Het überkoele Skullcandy trok juist al het stoffige vinyl van grootvaders zolder om haar koptelefoons aan de man/vrouw te brengen. Een tekenaar versierde de hele dag oude elpeehoezen en een sexy deejay draaide (echte) plaatjes. Skullcandy, dat is toch iets voor hippe skaters en emo’s uit het digitijdperk? “Hélemaal niet, oudere zakenmensen dragen het ook hoor!”, steigert het Britse pr-meisje Janina. En sporters, haast ze zich te zeggen, neem hun pas geboren paradepaardje de Fix; de enige oordopjes die niet uit je oren vallen. Waar hebben we dat vaker gehoord vandaag? Ook Skullcandy werkt samen met artiesten, in haar geval Jay-Z en Beastie Boy-maatje Mix Master Mike, die een deejaykoptelefoon ontwikkelde.


Foto: Tangentspeeltjes

Digitale radio, en dan vooral DAB+, is een van de toverwoorden op de hifi-afdeling van IFA; van Tangent tot Pure, van The International Receiver Company tot Pioneer. Allemaal haken ze in op de trend. En niet te vergeten Tivoli. Digitalradio, Radio der Zukunft!, juicht haar stand. Maar het bedrijf hecht traditiegetrouw ook aan design. Haar nieuwe prototype-radio’s hebben een kleurrijk retro-uiterlijk, maar zijn van binnen helemaal van deze tijd. Uiteraard met FM, DAB én DAB+, en ingangen voor iPod en iPhone. In Duitsland heeft DAB sinds 1 september een hoge vlucht genomen en werkt nu ook buiten de grote steden. Nederland loopt wat dat betreft nog serieus achter de feiten aan. Het voordeel van digitale radio? “Het is veel simpeler af te stellen en klinkt kristalhelder”, zegt promodame Jessica van Tivoli. “Bovendien heb je veel meer zenders en het kost minder energie. De radiostations kunnen straks allemaal op dezelfde golf uitzenden. Dat is goed voor het milieu.” En de speciale NiMH-batterij dan voor de draagbare en waterbestendige Pal+ (299 euro)? “Die is oplaadbaar en relatief schoon.”

Het apparaat voor de toekomst moet als het even kan milieuvriendelijk zijn, maar nog belangrijker, zo blijkt op IFA 2011: het moet simpel te bedienen zijn en toch intelligent en natuurlijk ‘lifestyle’, ofwel hip & cool. Ook Geneva heeft dat begrepen. Haar nieuwe draagbare en waterbestendige minimodel XS oogt als een kruising tussen een brillenkoker en een reiswekkertje. “Het ís ook een reiswekker”, zegt Silvio Pupino van Geneva, “maar dan nog veel meer. Er zit FM-radio op, een Bluetooth-ontvanger en aansluitingen voor iPod en iPhone. Dit alles met twee heel degelijke tweeters en een midrange woofer. Klinkt a way much better dan welke grote installatie ook. En dit voor slechts 199 euro!”


Foto: De XS van Geneva

De XS, je zou hem, zoals zoveel andere producten op de IFA, zo in je tas willen stoppen om mee naar huis te nemen. Maar hij ligt pas medio november in de winkels. Een kleine teleurstelling die je op het lekker makende gadgetfestijn wel vaker moet zien te verwerken. Kijken kijken kan, kopen kopen (nog) niet.

Mocht je nog meer willen lezen, hier vind je een overzicht van alle blogberichten.


EDITORS' CHOICE