NIEUWS

Verwarming onderweg al op toeren


Astrid Zoumpoulis - Verbraeken | 15 november 2014

De verwarming van de woning is een verhaal apart. Het gaat hier om een Guntamatic kachel op houtpellets. De pellets worden aangevoerd vanuit de voorraad in de kelder via een automatische transportband. De kachel voedt een systeem van lage-temperatuurverwarming middels de vloer, en op sommige plekken ook via de wanden. De intelligentie voor de sturing van de verwarming komt van de CAN-bus, een dataprotocol dat de kachel met de thermostaat doet communiceren. Dat was niet helemaal de bedoeling. Puts: “We wilden de kachel rechtstreeks met het KNX-systeem koppelen, maar de Franse w-installateur koos voor deze specifieke kachel en voor CAN-bus zonder dat wij daarvan wisten. Dat werkte niet één op één met KNX. We hebben dus zelf een interface ontworpen die een beperkte koppeling mogelijk maakt. Zo kan men de temperatuur wel aanpassen via de KNX app op de slimme apparaten en meet KNX wel de temperatuur in de ruimten. Maar er komen bijvoorbeeld geen storingsmeldingen binnen op de iPad. Daar gaan we in een later stadium nog iets voor verzinnen.” De gebruikers kunnen nu wel, bijvoorbeeld onderweg naar hun vakantiewoning, alvast de temperatuur hoger zetten met hun smartphone.


Eigen water, stroom en warmte
Met het hout van het eigen, uitgestrekte landgoed, kan de familie gratis en duurzaam stoken. Niet alleen op dat gebied is de woning zelfvoorzienend. Ook is er in principe geen behoefte aan water en stroom van buitenaf. Vanuit een bron in de berg stroomt water door een beek over het landgoed. Dit water vult en ververst de zwemvijver in de tuin en wordt dan opgevangen in tanks die de woning zelf van water voorzien. Tot slot zorgt een flink oppervlak aan zonnepanelen voor bijna de volledige stroomvoorziening. De woning is wel aangesloten op de elektriciteitsmast in het dal, maar het gebeurt niet zelden dat bliksem of ander natuurgeweld de stroom in het gebied doet uitvallen. Vanwege de zonnepanelen hoeft de familie Weert zich in dat soort situaties in ieder geval geen zorgen te maken. De accu’s zijn altijd gevuld met zonne-stroom voor noodgevallen.


Multi-room audio met onzichtbaar geluid
De derde KNX-toepassing betreft het audio- en videosysteem in de woning. In vrijwel alle ruimten zijn speakers achter het stucwerk geplaatst, die zorgen voor ‘onzichtbaar geluid’. De bewoners kunnen via het KNX-menu op de iPads internetradiozenders in werking zetten, die vervolgens over de speakers in de ingestelde ruimtes weerklinken. Maar ook kunnen zij de favoriete deuntjes op hun smartphones streamen naar het multiroom audiosysteem. In de speciale homecinema ruimte werkt de bediening van de slimme tv en video-installatie via de iPad en komt het geluid weer uit de onzichtbare speakers.


Extra kilometer kabel
Om bewegingen rondom het huis in het afgelegen gebied te kunnen volgen, zijn vijf IP-camera’s aangesloten op de KNX-installatie. Daarvan zijn de camerabeelden binnen op te roepen via de KNX-iPads, maar ook via de smartphones als de eigenaren zich op hun Nederlandse adres bevinden. Het geeft hen een veilig gevoel. De optie van een KNX video-intercom aan de toegangspoort van het landgoed, sloegen de bewoners af. Het zou te veel moeite en geld kosten om de berg over een lengte van meer dan een kilometer van extra bekabeling te voorzien voor een enkele postbode die een pakketje komt brengen.


God in Frankrijk
Met alle geautomatiseerde functies in de woning hebben de bewoners flink aan gemak en comfort gewonnen. Ze hebben nergens meer omkijken naar en voelen zich in hun volautomatische woning als God in Frankrijk. Voor de installateur zit de klus erop. Zelfs als de eigenaren op de bank in hun Franse woning straks bedenken dat ze een bepaalde lampengroep willen kunnen dimmen, of als er een module kapot gaat, hoeft de Limburger niet 900 kilometer af te leggen om het op te lossen. Hij kan met gemak op afstand nieuwe voorkeuren voor hen programmeren. Ter vervanging van defecte modules stuurt Puts de nieuwe - voorgeprogrammeerd en al - gewoon in een aangetekende envelop naar de Zuid-Franse bergtop. Toch jammer dat de postbode dan niet in beeld komt op de iPad als hij aanbelt aan de poort…

Om privacy-redenen zijn de namen van de bewoners veranderd.
 

EDITORS' CHOICE