GT2 USB-B
Het tweede rechthoekige doosje dat ik opdiep uit de grote transportdoos is een stuk kleiner en ook dunner. Het gaat hier dan ook om een USB kabel die minder massa en gewicht in de schaal legt, de GT2 USB-B (Type A-B) van 1,2 meter lengte. Maar deze lichtgewicht is met dezelfde, alle Furutech producten kenmerkende, aandacht en bijna maniakale precisie ontworpen en gefabriceerd. Over het binnenwerk verwijs ik u dus nu naar de website, wat mij persoonlijk in positieve zin opvalt, zijn de 24 karaat vergulde aansluitingen. Tussen mijn M50 en M52 van NAD en tussen mijn laptop en audioset imponeert hij klankmatig vooral door de toename van verfijning die hij biedt. En dat wederom met een mooie prijs/kwaliteit verhouding.
ADL GT40
Door het grabbelen en graaien in de transportdoos zijn er wat onderdelen verschoven. Kleine objecten glijden weg en een relatief grote verpakking trekt mijn aandacht. Dat wordt dus de derde testkandidaat. En wat een gelukkige greep blijkt dat te zijn. Het gaat om een exemplaar uit de ADL (Alpha Design Labs) serie van Furutech. Net als de andere ontwerpen uit deze serie gaat het om een klein kastje met een geweldige bouw- en afwerking kwaliteit. De GT40 is hij genoemd. Een combinatie van Digitaal Analoog Converter, Analoog Digitaal Converter, Phono voorversterker (MM & MC), lijn voorversterker en hoofdtelefoon versterker. Kijk naar de prijs van dit toverdoosje en u zult zich met mij afvragen hoe dat mogelijk is. Is er intern ergens op bezuinigd om de verkoopprijs zo laag te kunnen houden? Eén voor één probeer ik enkele mogelijkheden uit en tot mijn verbazing ligt alles klankmatig op hetzelfde hoge niveau. Bij het beoordelen van de DAC maak ik gebruik van een single ended klasse A buizen voorversterker van Audion die met een Sonore AC Reference interlink single ended verbonden is met de Audia Flight 100, een 2 x 100 Watt klasse A eindversterker. De Audia is op zijn beurt door middel van Siltech Classic luidsprekerkabels verbonden met de Audiovector Si3 Avantgarde Arreté luidsprekers.
Mijn digitale NAD M50/M52 muziekspeler in combinatie met de DAC functie van de GT40 laat een geluid horen dat anders is dan wanneer ik het via de NAD M51 DAC weergeef. Zo klinkt een 24/96 hoge resolutie opname, afkomstig van Diana Krall’s album Love Scenes, wat warmer en vloeiender, waardoor ik wat minder gericht ben op het waarnemen van details. Om het met andere woorden te zeggen; heerlijk muzikaal en uitnodigend tot langdurige luistersessies. Dat maakt me benieuwd naar de phono functie van de GT40. De SME 309 arm met het Lyra Delos MC element van de TW Acustic Raven Two draaitafel is normaliter gebalanceerd aangesloten op mijn ASR Basis Exclusive phono voorversterker. Ditmaal moet ik de verbinding met de GT40 single ended tot stand brengen en daarvoor gebruik ik de vd Hul phono interlink die standaard meegeleverd wordt met de SME arm. ‘The Blackwood’ is een door Emily Barker geschreven song, uitgevoerd door Emily Barker & The Red Clay Halo, afkomstig van het 180 gram vinyl album 40TH Anniversary Collection op Linn Records. Emily heeft een prachtige kristalheldere stem die mooi vloeiend overkomt via de GT40. Ook het weergeven van de ambiance en de mate waarin het geluid loskomt van de luidsprekers ligt op een niveau dat weinig losse phono versterkers in deze prijsklasse gegeven zal zijn. De hoofdtelefoonversterker en de analoog digitaal converter laat ik even voor wat ze zijn. Ik heb geen enkele reden om aan te nemen dat ze minder zullen presteren dan de phono en de DAC.
Ag-12-L
Met de klank van het vinyl nog vers in het geheugen is de volgende keus uit de doos voor de hand liggend. Een fraaie single ended phono kabel van 1.2 meter lengte, met aan de ene kant een gehoekte DIN connector en aan de andere zijde twee mooie connectoren afkomstig uit Furutech’s eigen assortiment. Een plaatje om te zien maar hoe zit het met de klank? Zoals gezegd; normaliter speel ik gebalanceerd vanaf het element naar de phono voorversterker en wel met een Cardas Golden Reference. Omdat ik al jaren de voorkeur geef aan een gebalanceerde aansluiting heb ik weinig ervaring met het single ended alternatief. De enige die ik in huis heb is de standaard vd Hul kabel. De Furutech Ag-12-L ziet er al meteen veel mooier uit. Maar de kwaliteit gaat dieper. Neem de DIN connector. Hij bestaat uit twee afzonderlijke, niet-magnetische, gefreesde delen. Met Teflon isolatie en contactoppervlakten van Rhodium. De pluggen aan de phono zijde lijken op het eerste gezicht misschien van kunststof te zijn, in werkelijkheid zijn ze van niet-magnetisch massief metaal. Ook hier zijn de contactoppervlakten weer van Rhodium. Om de klank te beoordelen leg ik nog maar eens de eerder gebruikte Linn lp op het draaiplateau. Hetzelfde nummer van Emily Barker & The Red Clay Halo laat nu een veel stabielere plaatsing horen. De stem van Emily heeft meer body en ze lijkt ook een stap naar voren te zijn gekomen. Ik zei al dat ze een kristalheldere stem heeft, maar dat kristal heeft nu een nog zuiverder gehalte. Het beeld als geheel is groter en zowel stem als instrumenten staan losser in de ruimte. Ook het laag is beduidend strakker.
Furutech Esprit
Het laatste grote rechthoekige pakje in de transportdoos is tegelijkertijd ook het duurste component dat er bij zit en opnieuw behorend tot de ADL serie van Furutech. De compacte DAC/voorversterker is een doorontwikkeling van de GT40 en tot op zekere hoogte daarmee te vergelijken. Toch zijn er duidelijk verschillen. Groot verschil is dat de phono verdwenen is. Doordat er wel een analoge input is het mogelijk de eigen phono te gebruiken om vinyl te digitaliseren naar de PC. Tegelijkertijd is de DAC verbeterd. We praten nu over een 24 bit/192 kHz WM8716 Wolfson DAC en een betere AD converter chip, de 24bit/192 kHz Cirrus Logic CS5361. Naast de USB aansluiting voor zowel opname als weergave zijn er optische en coaxiale SPDIF inputs die schakelbaar zijn tussen 96 kHz en 192 kHz, met die ‘beperking’ dat je alleen 96 kHz beschikbaar hebt voor het opnemen. Ook de volumeregeling, de hoofdtelefoon en de powersupply zijn verbeterd. Maar de Esprit is dan ook bijna tweemaal zo duur als de GT40. Om te kunnen beoordelen of dit ook vertaald wordt in een klankmatig hogere kwaliteit gebruik ik dezelfde opstelling waarmee ik de DAC van de GT40 beoordeeld heb nogmaals, maar nu met de Esprit. Ditmaal klinkt de eerder afgespeelde Diana Krall track even vloeiend maar tegelijkertijd nog transparanter en word ik nog sterker de muziek in getrokken.
Conclusie
Tot voor kort associeerde ik Furutech met de producten, met inbegrip van het Absolute Power powercord, die ik in het begin van deze test genoemd heb. Hoogwaardige accessoires waarmee een set voor een betrekkelijk lage prijs stapsgewijs klankmatig kan worden opgewaardeerd. Producten die ik door de jaren heen in diverse sets ben tegengekomen en heb leren waarderen. De ontdekking van het verfijnde karakter van de GT2 USB kabel is een aangename maar derhalve niet geheel onverwacht. De grote verrassing van deze test ligt voor mij in de ontmoeting met, en de prestaties van, de vertegenwoordigers van Furutech’s betaalbare ADL serie. Oogstrelende ontwerpen, prachtig gebouwd en afgewerkt en op een zowel technologisch als klankmatig hoog niveau. Met in deze test de Esprit als absolute topper, terwijl de alleskunner GT40 met zijn onverslaanbare prijs/kwaliteit verhouding wellicht de meest interessante DAC/voorversterker voor de grootste groep consumenten is.
Prijzen
Furutech TF-10A (20 mm) e 52,-
Furutech CF-202(R) e 195,-
Furutech FT-212 goud e 120,- (4 in set)
Furutech FP-803(R) e 105,- (2 per set)
Furutech FI-E11-N1 goud e 59,-
Furutech FI-11-N1 goud e 59,-
Furutech FI-48 Rhodium e 220,-
Furutech FI-50(R) e 265,-
Furutech FP-SWS-D(R) e 170,-
Furutech Absolute Power e 435,-
Furutech GT2 USB e 110,-
Furutech ADL GT40 e 475,-
Furutech Ag-12-L e 500,-
Furutech Esprit e 875,-
X-fi High-End Audio Import
tel: +31 (0)344-570777
e-mail: info@x-fi.nl
www.x-fi.nl