NIEUWS

De hacked car

Ulco Schuurmans | 01 augustus 2014

Ɗ

Slimme huizen maken gebruik van bekabelde en draadloze netwerken voorzien van hubs en switches. Slechte afscherming en het stiekem installeren van malware (apps) en elektronische circuits maken het connected home zo lek als een mandje. In het ergste geval neemt de hacker de complete besturing van jouw smart home over. Of legt dit geheel plat. Een waar Cybergeddon. Helemaal als de veiligheid en (medische) gezondheid in het geding zijn.
Waar zitten de gaten? Voor menigeen is geheel onverwacht de smart-tv een mogelijk lek. De slimme tv kan browsen op het internet, apps downloaden en berichten verzenden/ontvangen. Van beveiligingssoftware is dikwijls geen sprake en dan heb je in feite een onbeveiligde internetverbinding. En hup daar komen de malware, gluurders, afluisteraars naar binnen en verspreiden zich over het thuisnetwerk. Let vooral op infiltratie via Twitter, Skype, het DNS, Javascript en HTML5 webpaginaƕs. Gelukkig beginnen tv-fabrikanten nu hun maatregelen te treffen. Hetzelfde geldt voor de inbraakgevoeligheid van gameconsoles.
IP-cameraƕs zijn in het thuisnetwerk eenvoudig over te nemen. Zo verandert de babymonitor in een gluurdersinstrument. Verander in ieder geval meteen de inlogcode.
De deur staat wijd open bij apparaten die direct draadloos aan het thuisnetwerk koppelen. Thermostaten, lampen, dropcam cameraƕs, het brandalarm, WEMO devices en zelfs slimme keukenapparatuur vormen een Walhalla voor speelse hackers. Die onnozelaars eens lekker de stuipen op het lijf jagen. Leveranciers en installateurs nemen deze dreiging heel serieus. Zigbee, Z-wave en straks ook AVB werpen sterke encryptie en firewalls op. Zelfs bij het draadloos toegang krijgen hebben hackers daar een hele kluif aan.
Het inbrekersgilde maakt gebruik van het detecteren van afwezigheid. Ook het raadplegen van de slimme energiemeter kan verraden dat er al langer niemand thuis is.
Moord en doodslag via het connected home liggen in het verschiet. Iemands pacemaker uitschakelen, brand laten uitbreken of onder stroom zetten. Er komt ongetwijfeld iemand op het ideeƉ
Wat de hacker kan, kan jij echter ook. Een goede manier om eventuele lekken te onderscheppen is deze zelf op te sporen. Op internet zijn genoeg softwarepakketjes te vinden voor de beginnende hacker en daarmee kan je zelf de veiligheid van het eigen hacked home of office te controleren. Bijvoorbeeld Shodan.

De hacked car
Ook de geautomatiseerde en via draadloze netwerken verbonden auto valt ten prooi aan CHEW. Te beginnen met de C van criminaliteit. Omzeil de beveiliging, starten maar en weg is de auto. Hackers komen vast in de verleiding om de autosystemen eens lekker te ontregelen. Tot simpel pesten met de verwarming tot vervelende berichten op de schermen en het uitschakelen van essentiā€˜le motor- en remsystemen aan toe. Hier geldt hetzelfde als bij het connected home en bediening op afstand via smartphones.
De E van spionage is inmiddels al realiteit. Veiligheidsdiensten, privŽdetectives en politie luisteren de inzittende(n) af en kijken waar het voertuig zich bevindt. En voor je het weet zit er een drone achter jouw auto aan.
In geval van de W betreft het oorlogsachtige handelingen waarbij het connected autoverkeer in de war gestuurd of lam gelegd wordt. De ramp is dan niet te overzien.
Ook hier hebben de fabrikanten de dreigingen al in het vizier en treffen de nodige maatregelen. Tevens kun je zelf weer veel met de voorgaande tips en het installeren van beveiligende apparatuur doen.

Buiten de domotica-deur
Voorkomen is beter dan genezen en voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast. Een waarheid als een koe voor wie zijn of haar smarthome, smartphone of auto tegen hackers wil beschermen. Voorkom CHEW of een Cybergeddon!Ɗ Met de genoemde voorzorgsmaatregelen en tijd updates van de apparatuur kan je de meeste kwaadwilligen gemakkelijk buiten de domotica-deur houden.

Bij wie terecht?
Waar kunt u terecht als eenvoudige anti-hacking-maatregelen niet helpen? Voor echt gecompliceerde klussen biedt Check Point oplossingen. Met name voor bedrijven en instellingen. Opera Domotica voorziet hierin ook voor het gewone huishouden.
De betere virusscanner zoals die van Norton, McAffee, AVG en Kaspersky. Behalve op virussen jagen de meeste beschermingspakketten tevens op spyware en malware. En ook een Firewall is zowel van Windows zelf als diverse softwareleveranciers verkrijgbaar.
Bij een smart-tv de indringers al voor de online kabeltoegang afvangen. Vraag dit aan jouw provider. Een dropbox valt te beveiligen met een encryptor als Boxcryptor. Dashlane zorgt er voor dat andere personen wachtwoorden per e-mail niet meer te pakken krijgen.


EDITORS' CHOICE