ARTIKELTechnics

Restauratieproces

Redactie HiFi.nl | 05 mei 2011 | Technics

Een standaard cassette draait op 1,875 ips (inch per seconde). Een Technics Reel to Reel speelt op 3¾, 7½ of 15 ips. Wanneer je meer tape gebruikt om dezelfde hoeveelheid muziek op te slaan, verbetert de kwaliteit zichtbaar. Of eerder: hoorbaar. Daarnaast heb je natuurlijk twee zijden, net als bij een standaard cassette, waardoor de mogelijkheden verder uitgebreid worden. Zo gebruikt een 2-track opgenomen met 15 ips maar liefst acht keer zoveel tape als een 4-track opgenomen met 3¾ ips. Ten opzichte van smalle standaard cassettes gebruikt de 2-track 15 ips zelfs 32 keer zoveel tape.

Als je zoveel meer tape gebruikt, wordt de kwaliteit significant hoger. Er is zelfs nog nooit een tape gemaakt, voor welke prijs dan ook, die in de buurt komt van de prestaties van een 2-track 15 ips reel. Jeff gebruikt ATR tape voor het testen van de apparatuur. Een dergelijke reel op een apparaat dat er correct voor gecalibreerd is, geeft een indrukwekkend geluid.

Om die afspeelkwaliteit te kunnen blijven garanderen, is het restaureren van de apparatuur een behoorlijk proces. Ieder apparaat dat bij J-Corder binnen komt, ontvangt dan ook dezelfde behandeling. De spelers worden volledig uit elkaar gehaald, krijgen een uitvoerige servicebeurt en worden opnieuw gecalibreerd voor de beste prestaties. Het voornaamste doel is er zorg voor te dragen dat het apparaat net zo mooi en strak functioneert als de uiterlijke vormgeving doet vermoeden. Sterker nog, het uiteindelijke resultaat - waarop J-Corder twaalf maanden garantie biedt - levert meer waarde dan de specificaties van het originele ontwerp.

Een dergelijke service bied je niet door een gehaaste en mogelijk onvolledige fabrieksbehandeling. De apparaten worden zorgvuldig uit elkaar gehaald, waarbij consequent dezelfde stappen doorlopen worden. Ten eerste worden de voorpanelen verwijderd, en volledig opnieuw gelakt. Ook de remblokjes van de spoelrecorder worden in hun oude kwaliteit hersteld. Vervolgens worden de mechanische onderdelen uit elkaar gehaald en hersteld of vervangen. Ook de elektronische elementen worden daarbij opgeknapt; het doel van deze interne modificatie is het verbeteren van de opname- en afspeelfunctionaliteit en het moderniseren van de elektronica en schakelingen, om te garanderen dat de kwaliteit verbetert - zelfs ten opzichte van het origineel. 

Als de mechanische en elektronische onderdelen hun beurt gehad hebben, krijgen de av-kabels een upgrade waarbij ze bovendien van een hardwire aansluiting worden voorzien. Vervolgens wordt de set aan een bench test onderworpen om de kwaliteit te kunnen controleren, en uiteindelijk weer volledig opnieuw in elkaar gezet. Dit laatste onderdeel van het proces is afhankelijk van de eisen van de klant. Zo maken specifieke wensen als autolak en een houten of koolstofvezel finish het mogelijk het volledig nieuwe apparaat in een eigen stijl op te leveren, waardoor de speler bovendien in ieder bestaand geluidssysteem of huisinterieur is te integreren.

Meer informatie over mogelijkheden en prijzen op www.j-corder.com. Zie de volgende pagina voor restauratiefoto`s.


EDITORS' CHOICE