ARTIKELJK Acoustics

Echte kunstenaars

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Jan de Jeu | 31 mei 2014 | JK Acoustics

Griezelig echt
We keren terug naar de ruimte waar Marthijn nu de cd’s draait en ik volg vanaf de zijlijn de gesprekken die Johan heeft met bezoekers van deze introductie dag. Het zijn vrijwel allemaal mensen die al met JK Acoustics componenten spelen. Unaniem prijzen zij, terecht in mijn ogen, de geluidskwaliteit van de set en een enkeling toont zich geïnteresseerd in een thuis demo. Daarbij zijn het vooral de JK Prestige Air luidsprekers die de mensen aanspreken.

Van Johan hoor ik later dat deze klanten thuis veelal met zijn Reference 1 +2 luidsprekers spelen en dat enkelen inmiddels al besloten hebben om hun set in te ruilen voor de nieuwe generatie Ketelaar luidsprekers. Het is voor mij weliswaar al enige tijd geleden dat ik de Reference 1+2 gehoord heb maar op grond van wat ik mij herinner is de JK Prestige Air in klankmatige zin een duidelijke stap vooruit. Ook in visuele zin genieten zij voor mij de voorkeur al realiseer ik me dat dit vooral een kwestie van smaak is. Tussendoor blijft de muziek aan mij trekken en op een bepaald moment besluit ik om me maar even totaal over te geven aan de muziek. Ditmaal gezeten in het midden van de bank die voor mijn gevoel de beste afstand tot de set heeft. ‘Ruimte’ schrijf ik in de notities op mijn smartphone. En dan heb ik het over ambiance tijdens de weergave van ‘Fever’ in de uitvoering van Elvis ‘The King’ Presley. Prachtig zoals de trom weerklinkt en zoals Elvis ‘flaming youth’ uitspreekt. Je hoort hoe hij zijn tong tegen zijn tanden drukt en ziet hem als het ware de mondbeweging maken. Griezelig echt.

Leuk is daarna de eigen opname van Johan die hij in het verleden maakte van het kerkorgel in Heusden. De cd waar het op staat is afkomstig uit een doos die hij onlangs vond. Daarbij ook een mooie opname van een snaarinstrument, gemaakt met twee microfoons. De set laat alles glashelder horen. Een live opname van Jimmy Smith en onder andere Roy Hargrove ten tijde van het North Sea Jazz Festival brengt me echt tot swingen en een oude Decca opname van een Rachmaninoff symfonie bewijst nog maar weer eens overduidelijk dat er in die tijd bij dat prestigieuze klassiek label ware toonkunstenaars aan de knoppen zaten. Terwijl ik me dat bedenk hoor ik één van de bezoekers iets in dezelfde trant tegen Johan zeggen; “Jullie zijn echte kunstenaars”. Ik kan hem alleen maar gelijk geven. Wanneer ik me tenslotte eindelijk los kan rukken van de muziek, en afscheid genomen heb van de familie Ketelaar, loop ik bij de deur langs een partytafeltje met daarop een stapeltje flyers dat me bij aankomst niet opgevallen is. Op de flyer de aankondiging van de Nationale Pick up dagen die dit jaar plaatsvinden op 1 en 2 november. Twee dagen waarop analoog liefhebbers uit het hele land naar ’t Harde komen. Al dan niet vergezeld van hun platenspeler die zij na kunnen laten kijken voor een bedrag van 10 euro. Het vormt voor mij de aanleiding om de laatste aantekening van de dag te maken. 

JK Acoustics
tel: 0525-652639
e-mail: info@jkacoustics.nl
Website 

EDITORS' CHOICE