Voorbij AirPlay
AirPlay is geen op zichzelf staand initiatief. Eerder introduceerde Apple al ‘Home sharing’ in iTunes. Computers in een thuisnetwerk konden al langer toegang krijgen tot elkaars muziek, maar alleen streaming. Met Home sharing worden bestanden echt uitgewisseld: erg praktisch als je je laptop gebruikt om je iPhone mee te beheren, maar al je muziek op de computer op zolder staat. Bestanden uit deze zoldercomputer lopen dan via het netwerk naar de iPhone.
Verder maakt Home sharing het mogelijk om met een iOS-apparaat toegang te krijgen tot de bibliotheek op de iTunes-‘server’. Het meest zinnig is om die computer in huis aan te wijzen als server, waarop de meeste muziek en films staan. Het iOS-apparaat ziet de server dan en kan er muziek, films en foto’s vanaf afspelen. Deze content kan ook weer worden doorgezet naar AirPlay-apparatuur. Dat is het comfortabelste aan AirPlay: dat je de voorstelling zelf regisseert. iPad of iPhone zijn bron en “afstandsbediening” tegelijkertijd.
Het ophalen van content uit de iTunesserver vanaf een iOS-apparaat vereist wel de nieuwste versie van de iOS-software, 4.3, die 9 maart jongstleden werd geïntroduceerd. iOS 4.3 maakt ook mooiere diavoorstellingen van foto’s mogelijk via de AppleTV, en geeft ook niet-Apple Apps de mogelijkheid om beeld en geluid uit te sturen via AirPlay.
Toekomst
Niet per se van toepassing op alleen maar muziek en video, maar toch handig: Apple’s volgende besturingssysteem 10.7, ook wel ‘Lion’ genoemd, laat Macgebruikers onderling draadloos bestanden uitwisselen – en dat ad hoc, zonder dat er verdere configuratie nodig is. De technologie heet AirDrop, en belooft dat zonder verdere moeite je Mac in staat wordt om Macs in zijn omgeving te ‘zien’ en hiertussen makkelijke bestandsuitwisseling mogelijk te maken. Lion verschijnt in de zomer.
En ten slotte gaan er geruchten dat het gigantische datacenter dat Apple heeft laten bouwen, het niet meer nodig maakt om zelf een iTunesserver te draaien. Apple biedt al jaren internetservices onder de naam Mobile Me, maar dat doet nog niets met muziek en video. De capaciteit is ook nog wat beperkt op het moment: 20GB. Wil een gebruiker al zijn of haar films en muziek naar Apple’s servers brengen, dan moet de capaciteit wel groter worden. Vandaar de nieuwbouw, zegt men. (Let wel: over het doel van zijn nieuwe datacenter heeft Apple nog niets aangekondigd. Afwachten dus.)
Tenslotte
De grenzen tussen computers enerzijds en telefoons en tabletten anderzijds beginnen dankzij technologieën als AirPlay en Home sharing te vervagen. Waar bestanden overzetten en ze onderling delen voorheen erg omslachtig kon zijn, wordt dat nu steeds makkelijker gemaakt. En dat is maar goed ook, want veel mensen omringen zich met steeds meer van dit soort apparaten.