ARTIKEL

Olive

“Het streamen van muziek kan inderdaad eenvoudiger,” stelt Rob Hullekes van Audiac als ik hem vertel hoe mijn streaming oplossing is opgebouwd. “Neem de Olive spelers. Die kunnen gewoon ter vervanging van een bestaande cd-speler in een set geplaatst worden. Ze hebben zelfs een cd-loopwerk zodat cd’tjes op de vertrouwde manier afgespeeld kunnen worden. Maar de consument kan er ook voor kiezen de muziek te kopiëren naar de interne harde schijf. Dat importeren gebeurt volledig automatisch en via de ethernet-aansluiting (een normale internetkabel zoals die ook in uw pc gaat, red.) haalt de Olive de zogeheten metadata op. Die metadata bestaat bijvoorbeeld uit de album- en tracktitels en de naam van de uitvoerenden. Maar ook aanvullende informatie als componist, genre, jaartal en natuurlijk een afbeelding van de hoesfoto komt uit diezelfde database. Al die informatie zorgt er voor dat je bij het afspelen van de interne harde schijf makkelijk muziek kunt zoeken. Zeker bij grote collecties is dat een enorm voordeel ten opzichte van de aloude cd-kast.
Een Olive speler is daarbij de ideale oplossing voor mensen die graag de overstap willen maken naar streaming audio, maar die opzien tegen de rompslomp van het opzetten van een streaming netwerk.” 


De Olive 3HD kan ook als vervanging van een cd-speler ingezet worden

“Het grote voordeel van een streaming oplossing is het feit dat je al je eigen muziek met een druk op de knop beschikbaar hebt. Of je nu op zoek bent naar een bepaalde artiest, een album in een bepaald genre of van een specifieke componist, met een paar klikken op het touchscreen van de Olive heb je het gevonden. En dat allemaal in een hoogwaardige kwaliteit, want de Olive spelers kunnen overweg met haast alle bekende bestandsformaten. Alleen Apple Lossless en WMA bestanden kunnen niet afgespeeld worden met de Olive spelers. 
Voor mensen met een iPad, iPhone of iPod Touch heeft Olive speciale App’s gemaakt waarmee de Olive apparatuur te bedienen is. De Olive App tilt het gebruiksgemak van de Olive naar een nog hoger niveau.” 

Olive heeft verschillende modellen in het pakket, ieder met zijn eigen toepassing. Zo is de Olive 2 - waar het voor Olive allemaal mee begonnen is - een pure streamer met ingebouwde D/A Converter en moet het dus stellen zonder ingebouwd cd-loopwerk of harde schijf en is daarmee de ideale oplossing voor mensen die vanaf een NAS of pc hun muziekbestanden af willen spelen. “Voor de meeste consumenten is een Olive 3HD interessanter,” stelt Hullekes. “De 3HD heeft een ingebouwde harde schijf van 500 GB, speelt hoge resolutie bestanden tot 24 bit, 192 kHz af en kan bestanden die op de harde schijf staan branden op een cd-recordable, wat weer erg handig is om een schijfje voor in de auto te maken.” 
De Olive 4HD heeft een harde schijf van 2 TB en dat moet voor de meeste muziekliefhebbers ruim voldoende zijn om hun muziek in hoge kwaliteit op te slaan. Daarnaast heeft de 4HD een betere DAC en wat meer aansluit mogelijkheden. Rob: “Binnenkort introduceert Olive een nieuw topmodel onder de naam 6HD. Dat wordt een bijzonder apparaat met een 10,2” touchscreen bediening, gebalanceerde in- en uitgangen, een bijzondere interne clock en een hoofdtelefoon aansluiting.” 

De Olive producten zijn dus duidelijk gericht op mensen die op zoek zijn naar een vervanging van hun huidige cd-speler en daarbij graag meer bedieningsgemak willen maar geen zin hebben in het opzetten van een streaming netwerk. Eigenlijk zijn de Olive spelers een één-op-één vervanging voor bestaande cd-spelers.

Michael Huigen van Audiac vult Rob aan: “Steeds meer producten in ons assortiment hebben specifieke streaming toepassingen. Cyrus heeft bijvoorbeeld twee versterkers in het programma met een geïntegreerde DAC, de 6XPD en de 8XPD. Het digitale signaal van een netwerkspeler kan dus rechtstreeks aangesloten worden op deze versterkers en door de hoogwaardige interne digitaal/analoog conversie verder verwerkt worden.


EDITORS' CHOICE