ARTIKEL

Soundtracks


Gerrit van den Hoven | 16 november 2010

De titels van zijn schilderijen verwijzen vaak naar de bronnen waar hij zijn beelden haalt. Hij schildert landschappen, maar dan landschappen die niet bestaan. Geestelijke of mentale landschappen. Zijn schilderijen hebben titels als Wondere Wereld Tussen Land en Zee, Een Nieuwe Stilte, Magische Aarde of Ongekend Land. De muziek van Sylvian, Hassell, Garbarek en andere muzikanten van het ECM-label zijn de soundtracks bij zijn expressionistische beelden.

Bij zijn zilveren jubileum in Kassel liet Schilders vooral werk zien waar de kleuren letterlijk afspatten. Dieprood, hel oranje of azuurblauw en helgeel. Maar de laatste jaren is zijn palet versoberd. Grijzen, terughoudende aardkleuren. Hoe dat komt? Hij weet het niet. “Ik had de behoefte het wat rustiger te houden, wat meer te tekenen in mijn werk.”


Foto: `Voorgebergte` door Mattie Schilders

Natuur
Schilders heeft een grote bewondering voor de natuur. Hij bezocht een lava en as spuwende vulkaan. Stond aan de rand van de immens diepe Grand Canyon. Het zijn momenten waarop je je als mens nietig voelt. “Door zoiets word ik diep geraakt.”

Mythisch, magisch. Het is geen toeval dat de cd-kast van Mattie Schilders zoveel Scandinavische en IJslandse ambient-achtige muziek bevat. Muziek die voert over stille witte Noorse ijsvlaktes. Het is ook muziek die een ingang geeft tot een beter begrip van zijn werk. Net als muzikanten die hun instrument beheersen en van daaruit op zoek gaan naar het experiment, de improvisatie, gaat ook Schilders vanuit het vertrouwde op zoek naar het nieuwe. Schilders slaagt er in zijn beelden in de aansluiting te bewerkstelligen met de sferische, spirituele  muziek van zijn helden Sylvian, Garbarek en Henriksen.

EDITORS' CHOICE