High Fidelity

High Fidelity
“Wij hoeven niet te concurreren met iPod of iPhone, die neem je vooral mee. De Meridian Sooloos is voor thuis. En wij hebben hele andere applicaties”, zegt Vandermeer. Naast muziek (ook via internetradio), die lossless (zonder verlies van geluidskwaliteit) klinkt, biedt het Meridian Sooloos-systeem een fraai design, en heel veel zeer toegankelijke metadata over de muziek, zoals recensies uit de All Music Guide. Ook kun je je muziek verpersoonlijken. “Ken je die film High Fidelity, waarin die platenzaakeigenaar maar niet weet hoe hij zijn muziek moet rubriceren? Uiteindelijk maakt hij lijstjes met ex-vriendinnen. Je kunt in ons systeem ook je eigen vakjes creëren, bijvoorbeeld die muziek ‘van de zomer van 84’, of ‘van mijn trip naar de Malediven.’ (Lachend:) Of vernoemen naar ex-vriendinnen, kan natuurlijk ook.
Een nadeel van de Meridian Sooloos: hij staat of valt met je muziekcollectie. “Helemaal waar”, erkent Vandermeer. “Wie geen interessante collectie heeft, krijgt hier minder uit.” Of beter: kreeg. Want de gloednieuwe Meridian Sooloos 2.0 is geïntegreerd met Rapsody.com, een muziekbibliotheek met zo’n acht miljoen tracks. “Nu kunnen we echt spreken van onbeperkte toegang tot muziek.”


Foto: Jiri Büller

Bangkok
Sinds een aantal jaar woont Enno Vandermeer met zijn vrouw en drie jonge kinderen in Bangkok, de miljoenenstad in Thailand. “Met mijn broer en mijn vrienden heb we reizen gemaakt door Azië. Ik werd verliefd op Thailand. Het klimaat, het eten, de cultuur. Bangkok is niet duur, maar het is vooral een life style-keuze. Ik heb hier meer rust dan in het opgejaagde New York. En Azië is erg interessant. Nergens ter wereld gaat de vooruitgang zo snel. In een luxe winkelcentrum in Bangkok is onlangs zelfs een Meridianwinkel geopend. Mijn spullen zijn om de hoek te krijgen, wie had dat tien jaar geleden kunnen denken?” Vandermeer zit veel in het vliegtuig, maar hij woont aan de goede rand van de stad. Ook communicatie is geen probleem. “Ik zit de hele dag op Video Skype. Mijn partners zitten in Sydney, Geneve en San Francisco. Maar het is alsof we gewoon op kantoor zitten.”
Naar welke muziek luister Enno Vandermeer eigenlijk zelf tegenwoordig ? “Ik ben een groot liefhebber van experimentele elektronica. Acts van het Engelse Rephlex-label als Squarepusher en Aphex Twin. En Four Tet vind ik ook erg goed. Allemaal net een tandje intelligenter dan gewone dance. Ik koop veel via bleep.com, een mooie Engelse site. Maar ik luister ook graag naar jazz, van Charlie Hunter en Pat Metheny tot John Coltrane. En dankzij Bob Stuart van Meridian ben ik weer in de klassieke muziek beland, dus is de cirkel rond.”

EDITORS' CHOICE